Stenslibning m/m

Sten til smykke m/m

Af Ole Pedersen.

Stenslibningsholdet.

Vi er et lille hold på kun 4 deltagere, men det er hvad maskinparken og lokalestørrelsen formår. Det ligger i overskriften, hvad vi arbejder med, men en nøjere beskrivelse kunne nok gøres nødigt.
Man kan slibe sten af mange grunde. Det mest oplagte er for at kunne bruge dem til smykker; men nogle sliber sten til en samling eller til andre former for dekoration, ja jeg har sågar haft en elev, der sleb sten for at deres kaktus kunne se flottere ud.
De fleste har prøvet at gå en tur på stranden og har set de smukke våde sten – men de har også prøvet at se de samme sten i tør tilstand – ak hvor forandret: Det meste af farvespillet er borte, farverne er ikke nær så klare, når stenen bliver tør. Ved at slibe og efterfølgende polere sten opnås der det, at stenen beholder de farver, den har i våd tilstand, men nu som en blivende værdi.
At forandre en sten fra naturtilstand til smykkesten er en langstrakt proces.
Først skal stenen måske saves for at få nogenlunde den rette størrelse. Dertil bruger man en stensav, der i virkeligheden er en diamantbesat skive, der kører ligesom en rundsav, og altså kun kan save i lige linier. Dernæst slibes stenen typisk på 4 forskellige karborundum slibesten med finere og finere kornstørrelser for til sidst at blive poleret på en filtskive med et pulver, der oftest hedder tinoxyd.
Men det er kun selve stenen. Ofte har kursisterne slebet den med et bestemt formål, f.eks til en fingerring eller et vedhæng, så bliver det af betydning for stenens forvandling fra sten til smykke, at tingene passer sammen. Nogle gange kan man med fordel anvende halvfabrikata, men ofte må sølvet føje sig stenen i stedet for omvendt, og så kan der blive tale om at udvide stenslibningen med sølvarbejde. På Rosenlund findes de fleste af de ingredienser, der er nødvendige for at kunne bearbejde sølv, men det er vi ikke nået til endnu, så foreløbig hjælper min kone kursisterne, hvis de skal have lavet individuelle løsninger på deres smykker. Desværre er guld- og sølvpriserne så høje for tiden, at det mest er halvfabrikata af billigere materialer, vi må anvende.
De fleste kan lære at slibe sten, men det kræver lidt akuratesse og tålmodighed. Det tager typisk 1-2 timer fra den rå sten til det færdige resultat. Desuden er lidt kreative evner og sans for proportioner en fordel, men ikke en nødvendighed. Der findes mange pæne og spændende skabeloner, der kan inspirere til nye og anderledes smykker.
Som det sikkert er tilfældet på mange andre af Rosenlunds hold, er den tekniske side af sagen kun en del af helheden. Der skal også være god plads til det sociale – men på grund af larmen fra maskinerne, er det mest i kaffepausen, at det er muligt at få ordnet verdens-situationen, så vi overholder nøje vore kaffepauser- mindst. Kantinen har som for så mange andre en central rolle for vores hold.

Der arbejdes med dyb koncentration ved maskinerne

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Ole Grove Møller | Svar 08.04.2014 17:44

Hvordan bruger man tinoxyd til stenpolering. Skal det blandes op med væske? Og kommes på en blød polerrondel?
Jeg arbejder i granit i ret store størrelser.

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

29.04 | 10:56

uenig!

...
29.04 | 10:55

det er ok

...
15.09 | 13:58

Vil I skrive at Mads Bille kommer til Højskoleeftermiddag d. 21.9. Og fortæller om sit liv med musik, og der kan max være 45 deltagere.

...
04.07 | 10:57

Jeg er ikke umiddelbart i besiddelse af viden, der kan bekræfte spørgsmålet.

...
Du kan lide denne side