Fra Snejbjerg til Folketinget

Af Lars Dohn

Lars Dohn

Jeg vil i dette indlæg fortælle om, hvad det har betydet for min dagligdag, at jeg den 15. september 2011 blev indvalgt i Folketinget. Jeg er født i 1950 i Kolind på Djursland. Voksede op i et godt arbejderhjem med forhold, som mange i dag vil kalde fattige, men sådan var vilkårene for de fleste. De første år boede vi i en lejlighed med kakkelovn, koldt vand og lokum i gården. Senere dristede mine forældre sig til at bygge et nyt hus, men det betød så, at der om muligt var endnu færre penge til daglig, end der var før.

Jeg var heldig at vokse op i ”de glade 60´ere” I 1958 fik vi køleskab (et ufatteligt fremskridt), i 1962 blev det til en bil (FIAT 600) – og i 1965 blev der råd til et fjernsyn.
Skolen, jeg gik i, var helt nybygget, og det var klart for os, at uddannelse var vigtigt.

Jeg var så heldig, at lige efter realeksamen blev Højere Forberedelseseksamen oprettet. Tanken var, at ”manden fra ploven” nu kunne få en studentereksamen. Jeg flyttede hjemmefra for at gå på Ålborghus Statsgymnasium. Senere blev det - efter et år på Københavns Universitet - Herning Seminarium, hvor jeg tilbragte 4 dejlige studieår. Siden da er jeg blevet mere herningenser end djurslænding.

Siden 1977 har min kone og jeg boet i et rækkehus på Ørskovvej (nu Gl. Ørskovvej). Vores tre børn har gået i dagsinstitution og skole i Snejbjerg, men de er nu bosat i Århus og København og vender nok ikke tilbage.

Jeg har siden 1977 været ansat på Lundgårdskolen i Tjørring. De seneste 8 år har jeg desuden været næstformand for Herningegnens Lærerforening.

Valgdagen den 15. september 2011 vendte op og ned på min kones og min dagligdag. Det var næsten ligesom da jeg flyttede hjemmefra som 17-årig.
Enhedslisten gik fra 4 til 12 mandater. Det betød, at vi nye ikke blot kunne flytte ind på et afgående medlems kontor. Der skulle gennemføres en omfattende rokade, hvilket medførte, at der ikke var en fast base for arbejdet. Det meste af et folketingsmedlems arbejde foregår på medlemmets kontor. Det at sidde i salen har kun de færreste tid til. Kontorarbejdet afbrydes så, når en lampe viser, at nu er der afstemning i salen. Da regeringssiden og oppositionen  er næsten lige store, er det meget vigtigt at møde op til alle afstemninger.

Ved fordelingen af ordførerskaber var jeg så heldig, at jeg fik tildelt tre områder som interesserer mig meget.
Posten som skoleordfører var et stort ønske for mig, da jeg jo netop har arbejdet med skole og skolepolitik hele mit voksne liv. Også boligordførerposten passede rigtig godt ind i mine erfaringer fra lejerarbejdet i Herning. Jeg er her formand for LLO, huslejenævnsmedlem og boligretsdommer. Ordførerposten på kommunalområdet ligger ikke inden for mit erfaringsområde. Godt nok har jeg stillet op til alle kommunevalg siden 1973, men det betyder ikke, at jeg så er inde i hele det ”tunge” stof. Jeg er blevet inviteret til at møde områdets borgmestre. Så må viden og indsigt komme hen ad vejen.

Som mange ved, er der ikke møder i Folketinget om mandagen, så den bruges til at afvikle møder ude i landet. De fleste uger er sådan, at jeg tager til København mandag aften og hjem igen om fredagen.

Som provinsmedlem får man stillet en lejlighed til rådighed. Det er rart efter en lang arbejdsdag, at kunne lukke sin dør og få lidt afslapning.

For Rosenlundbladets læserkreds kunne det måske have interesse at høre lidt om Enhedslistens syn på ældrepolitikken. For 5 år siden fremsatte Enhedslisten et forslag i Folketinget om retten til et værdigt liv for ældre. Desværre blev forslaget ikke vedtaget, men disse 10 punkter er stadig en ledetråd i vores arbejde:

-      At spise den mad man kan lide
-      At føle sig velklædt og soigneret
-      At bestemme egne tider og rutiner
-      At komme ud når man har lyst
-      At træffe andre mennesker 
-      At købe tøj og ting efter egen smag
-      At komme i sin sædvanlige daglig-                          varebutik
-      At udvikles livet igennem                                                                                                                                                                                                                                                                             
-      At holde sine minder levende
-      At vælge hvordan man vil bo

Til sidst vil jeg blot nævne, at Snejbjerg  foruden mig, har haft to folketingsmedlemmer, nemlig Ejnar Bækgaard fra Gødstrup som var valgt for partiet De Uafhængige. Desuden Niels Kristian Nielsen fra Albæk som repræsenterede partiet Danmarks Retsforbund.

Lidt sjovt, at det ellers Venstredominerede Snejbjerg har haft folketingsmandater fra nogle ”anderledes” partier.
 

Lars Dohn

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 19:38

kan du lave en nærmere analyse af novellen "hejren", har lidt svært ved at forstå handlingen, tak på forhånd

...
28.01 | 08:42

Hej jeg har en crosser stående, som ikke bliver brugt mere. Sælger I sådan een, da vi vil gerne af med den

...
27.10 | 09:51

Rosenlundcentret er i Sydgaden, Snejbjerg
mvh Søren Brogaard

...
26.10 | 21:34

Hvor ligger det i herning

...
Du kan lide denne side