Værd at besøge

Værd at besøge


D. 10. maj drog ”ud at se/opleve”-gruppen igen på tur. Denne gang til Skærum Mølle ved Vemb.
Møllen ligger der, hvor Lilleå og Storåen løber sammen og her har der siden middel-alderen været en vandmølle, hvor man har kunnet udnytte vandkraften. Samme sted har der været et vigtigt vadested og senere en bro over åen, hvorved det blev et vigtigt samlingssted.
I starten var det cistercienserordenen, der ejede området, og herved kom der munke fra Tyskland til stedets kloster. De havde forstand på brænding af teglsten, og da der fandtes store forekomster af ler i nærheden, startede de en egentlig teglværksprodukti-on, hvilket indbragte store formuer.
I dag drives stedet som et folkeuniversitet med foredragsvirksomhed og skiftende kur-ser, som muliggøres af de ca. 60 sengeplad-ser til overnattende gæster.
Teglværksmuseet i den gamle smedje viser den store kreativitet og håndværkssnilde, der op gennem historien har udfoldet sig, med produktion af ikke bare mursten, men også tagsten, drænrør og mursten i forskel-lige former til pynt på datidens bygninger.
I et tidligere hønsehus er der indrettet en gammel brugs med kaffemølle, kiksekasser, ægkasser, bolchekrukker og et stort kasse-apparat med håndsving samt på hylderne alle de varer, vi husker fra vores barndom.
Vi indtog vores medbragte kaffe i det gamle ”Fadebur”, nuværende pejsestue, hvor il-den i pejsen skabte både hygge og varme på en noget råkold og regnfuld forårsdag.
Alt i alt en vellykket eftermiddag for de 14 rosenlundere, der var med på turen.
Af Jørn Vestergaard

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 19:38

kan du lave en nærmere analyse af novellen "hejren", har lidt svært ved at forstå handlingen, tak på forhånd

...
28.01 | 08:42

Hej jeg har en crosser stående, som ikke bliver brugt mere. Sælger I sådan een, da vi vil gerne af med den

...
27.10 | 09:51

Rosenlundcentret er i Sydgaden, Snejbjerg
mvh Søren Brogaard

...
26.10 | 21:34

Hvor ligger det i herning

...
Du kan lide denne side