Luftfotografiet

Luftfotografiet

I årene efter besættelsen, hvor små propeldrevne fly blev et mere og mere almindeligt syn på himlen, var der flere firmaer, der specialiserede sig i at tage luftfotografier af gårde og virksomheder med henblik på efterfølgende salg til ejerne.

Mange gårde med respekt for sig selv havde et sådant klenodie hængende på væggen, pænt indrammet og ophængt på en hædersplads i stuen.

Billedet denne artikel drejer sig om er fra midt i halvtredserne, netop i den periode hvor luftfotografier i farver var blevet muliggjort af den tekniske udvikling.

 Vi ser gården ”Kirkely”, der som følge af byudviklingen i Snejbjerg for længst er forsvundet, kun navnet på kirkecentret står tilbage som et minde om det, der var engang.

 

Vi er så heldige at have fået en kopi, der nu hænger i cafeen på Rosenlund, og mange ældre Snejbjerg-borgere vil sikkert kunne nikke genkendende til motivet.

 Ophavsmanden til at vi har fået denne gave er Piet Nieboer her fra Snejbjerg. Hans nabo, Martha Lauridsen, er ejer af originalfotoet. Ved hjælp af Roelsgaard Kopi & Print og Malericentralen i Snejbjerg har vi nu resultatet af Piet’s initiativ.

Martha har arvet billedet fra hendes moster Marie (født Madsen) i København, der er født på gården. 

Martha fortæller om gårdens historie:

Den var oprindelig en fæstegård under herregården Møltrup i Timring.

I 1787 købte en Christian Jensen gården og udstykkede parceller herfra. Han startede krodrift og fik 12. aug. 1802 tilladelse af Den kongelige Rentekammer til at drive kgl. privilegeret kro på betingelse af, at der ikke findes udskænkning til sognets folk, og hvis vejen forbi kroen blev flyttet, ville bevillingen blive inddraget.

I 1819 bliver gården overtaget af Jeppe Koldby ar Nygaard, Ikast og allerede 10 år senere bliver den købt af en Søren Michelsen, der d. 13/5 1813 får tilladelse af kong Frederik VI til at videreføre krodriften.

I 1863 overtages gården af sønnen Jens Peder Michelsen. Han har åbenbart været en driftig person, idet hans navn står på den ene af de to mindesten, der stadig står ved kirkediget.

I 1906 sker der en større ombygning, idet der bygges ovenpå og der laves tegltag og kvist, men allerede året efter bliver den igen solgt, denne gang til Johan Madsen.

Han bliver gift med Karen Arevad Kristensen, der desværre dør i 1918 kun 32 år gammel, men forinden havde hun nået at få 8 børn, hvoraf min moster Marie var den ældste. Han stod således alene med en stor børneflok, Martha’s mor var kun 3 år på det tidspunkt.

Johan bliver gift igen i 1930 med Sigrid Nielsen og sammen får de datteren Karen.

Karen bliver gift med Harry Mogensen omkring 1961 og de overtager Kirkely.

Harry bor i dag i Bøgegården. 

Det var lidt om den historiske baggrund og nu tilbage til selve billedet.

De store marker bag gården viser med al tydelighed den store byudvikling, der er sket i Snejbjerg. På den tid var der ikke noget, der hed Toftbjerg, Agerbjerg og Engbjerg.  Kirketårnet stod med røde mursten, hvor det i dag er kalket hvidt. Huset til højre i billedet har bl.a. været bolig for kirkegårdsgraveren. De to biler, der ses kørende ad vejen, er til venstre malermester Wolf’s bil, der holder parkeret foran hans hus, og til højre har vi mælkehandler Kaj Dalgaard’s  varebil.

Værd at bemærke er kilometerstenen og telefonmasten med de luftbårne ledninger.

 Tak til Martha og Piet for behagelige samtaler og for at have skænket os et billede, der har stor interesse for alle, der kommer på Rosenlund.

Giverne har også sørget for, at der findes et tilsvarende eksemplar i Kirkely.

 Jørn Vestergaard

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

29.04 | 10:56

uenig!

...
29.04 | 10:55

det er ok

...
15.09 | 13:58

Vil I skrive at Mads Bille kommer til Højskoleeftermiddag d. 21.9. Og fortæller om sit liv med musik, og der kan max være 45 deltagere.

...
04.07 | 10:57

Jeg er ikke umiddelbart i besiddelse af viden, der kan bekræfte spørgsmålet.

...
Du kan lide denne side