Forår 2020

 

Forår 2020.  

Våren er i luften,
vifter mildt i  vindens gang;
våren er i luften,
ler i lærkesang. (Rasmus Nielsen) 

Når vi er i vinterens vold, er det svært at forstå, at foråret venter lige om hjørnet. Det er ikke alle dyr og planter, der kan vente på foråret. Allerede nu sidst i januar blomstrer hasselbusken. Hanraklerne (nederst) hænger lange og gule og venter på et vindpust, så deres pollen kan blive blæst hen på de uanselige hunblomster (oven over). Blomsterne hos vindbestøvede planter behøver ikke at være flotte - vinden blæser på alle. Senere er det birkens tur til at blomstre på samme måde som hassel, og dens pollen er vi mere bekymrede for, da mange mennesker har pollenallergi. Birketræerne er smukke, og derfor er vi kede af at fælde dem. Vortebirken med sine hængende grene er almindelig i vores haver. På overdrev og i kanten af moser vokser dunbirk med sin smukke hvide bark og sine strittende grene, som ofte er angrebet af heksekoste, som er forårsaget af en  svamp med det flotte navn: Tafrina Betulina.

Mange træer har en diapause, hvilket vil sige, at de ikke kan springe ud før der er gået et vist tidsrum. Derfor kan du ikke få en bøgegren til at springe ud nu. Flere andre planter har allerede taget fat på det nye år.

Vintergæk og erantis står allerede i blomst. Vintergækker og påske- og pinseliljer hører til narcis-familien. De formerer sig oftest ved deling af løgene. I deres blomster foregår der ingen fremmedbestøvning. De har såkaldt: “Lukket bryllup”, hvilket er meget smart, da der ikke er flyvende insekter så tidligt på året.

Navnet Narcis har forbindelse til den sagnomspundne Narcissos, der elskede sig selv så meget, at han hoppede i vandet efter sit eget spejlbillede og druknede. Men på bredden af søen voksede der efterfølgende Narcisser op.

Det er ikke kun planter, der har taget hul på foråret. Fuglen, der hedder korsnæb, har allerede unger i slutningen af februar. Det er en fin tilpasning. Deres unger lever af de meget næringsrige frø fra grantræer, som netop er modne sidst på vinteren.

For at ungerne ikke skal fryse ihjel, får de som det første fjer på ryggen, og når de så ligger tæt i reden, kan de sammen holde varmen, mens deres forældre henter granfrø. Du kan opleve korsnæb i de større granskove med god koglesætning. Visse trækfugle er vendt tilbage, hvis de da ikke har overvintret her.

 Nogle af de tidligste er sanglærker, viber og stær. Snart vil haren sætte sit første kuld godt gemt under tæt krat. Killingerne er allerede fra fødslen overladt til sig selv. Kun et par gange i døgnet vender moderen tilbage for at give mælk til killingerne.

 Kun få af dem når at blive store. Mange rovfugle, ræve, mår, krager og ravne er ude efter harekillingesteg. I de seneste år har ravnen bredt sig meget, og den er nu almindelig her på egnen. 

 Ravnen kendes på sin dybe stemme. Den ligner en råge, men er større og med kileformet hale.

 Sommerfuglene overvintrer på flere forskellige måder. Nogle går vinteren i møde som æg, andre som pupper. Vores nationalsommerfugl,

Nældens Takvinge overvintrer som voksent insekt. Du kan finde den hængende under loftet i brændeskure kældergange og lignende steder. Nogle sommerfugle kommer trækkende i løbet af sommeren .

Tidselsommerfuglen kommer flyvende hertil helt fra Afrika. Det er en utrolig præstation af så lille et dyr.  

Husmår og skovmår har forlænget drægtighed, og det er hensigtsmæssigt, da de kan afpasse antallet af unger i forhold til, hvor mange byttedyr der er.

Så snart bladene er sprunget ud på buske og træer, er der en hær af smådyr, som æder af bladene. Disse smådyr er betingelse for at vore småfugle kan skaffe føde til deres unger. Hvis du vil have glæden ved småfugle i din have, bør du sætte fuglekasser op på passende steder. Husk at hullet i kassen skal passe til den fugleart, du vil tiltrække.

 

Jeg ønsker alle et godt forår Sven E Holm

 

 

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

29.04 | 10:56

uenig!

...
29.04 | 10:55

det er ok

...
15.09 | 13:58

Vil I skrive at Mads Bille kommer til Højskoleeftermiddag d. 21.9. Og fortæller om sit liv med musik, og der kan max være 45 deltagere.

...
04.07 | 10:57

Jeg er ikke umiddelbart i besiddelse af viden, der kan bekræfte spørgsmålet.

...
Du kan lide denne side