Værd at besøge

En af dagene i pinsen blev i år brugt til endnu et besøg på Moesgaard Museum.

Her finder man eksempler på formidling og historiefortælling, når den er bedst. Man kan opleve, hvordan den nyeste elektroniske teknik i samspil med gamle oldtidsfund gør fortiden så levende og nærværende, at man næsten oplever sig selv som en del af det hele.

Museet

Den nye museumsbygning, der er tegnet af Henning Larsen Architects blev indviet i 2014.

Museet ligger på marken ved siden af den gamle herregård Moesgård. Selv om det er en meget stor bygning falder den flot ind i naturen og opleves næsten som en del af terrænet, som en gravhøj, der gemmer på fortidens glemte skatte.

Til museet hører ca. 100 ha mark, skov og strand med rekonstruktioner af huse fra forskellige perioder af Danmarks historie. Der er afmærkede stier, man kan følge.

Romerske soldater

Frem til 11. september har Moesgaard en særudstilling om Romerrigets gladiatorer, som trak mange besøgende til i pinsen. Alle p- pladser var i brug og inde på museet måtte vi ind i en lang kø.

Allerede på pladsen foran museet kunne vi høre kampråb og latinske kommandoer fra en romersk legionær, der med nøjagtige kopier af romerske uniformer, våben og andet udstyr, trænede sine soldater og gav opvisning i forsvar, angreb og effektiv nedkæmpelse af enhver fjende.  (Leveret af folk, der er så fascineret af romerne, at det er blevet deres hobby)

Efter interessen fra publikum at dømme var det god underholdning for både børn og voksne.

Gladiatorer

Særudstillingen er bygget op inde på selve museet. Her får man en virtuel oplevelse af at befinde sig midt i en romersk arena.

Vi oplever gladiatorkampe, ser det romerske publikum og hører deres begejstrede tilråb, når kampen er på sit højeste, så man let kan leve sig ind i stemningen på et fyldt Colosseum.

Hele opbygningen er understøttet af museumsgenstande, der er hjemlånt fra museer i Rom og Pompei, og her får vi et indtryk af, hvordan forbindelsesvejene til Danmark er gået.

På en lang, bred trappe midt i bygningen, der kan opleves som en bevægelse gennem tiden, beskrives menneskets udviklingshistorie med 6 livagtige

Voksfigurer, der viser stadier i menneskets udvikling fra de første redskaber blev taget i brug til nutidsmennesket. 

De dødes liv

Ved trappens øverste ende er der indgang til en stor udstilling om, den måde forskellige kulturer forholder sig til mindet om afdøde slægter. Vi møder eksempler fra både Afrika, Australien og Sydamerika, men også eksempler på vore egne skikke.

Danmarks oldtid møder vi i museets nederste afdeling. Her er de udstillede genstande sat ind i en fortælling, der tager moderne virtuel teknik i brug. Den besøgende får en oplevelse af selv at deltage i fortidens begivenheder, samtidig med at man tilegner sig ny viden.

Man kan komme med til gravsætning af landsbyens høvding i bronzealderen, eller med til rituel ofring af Gravballemanden, hvor man gennem animation lyd og billeder kan opleve, hvordan han blev kastet i mosen for 2300 år siden.

Har man brug for mere viden, kan man på de opstillede infoskærme trykke på spørgsmål, som så bliver besvaret uddybende af museumsfolk.
Vikingetiden kan man f. eks vælge at opleve gennem trællehandlerens briller. Man vælger et symbol, som man følger på sin ”rejse” rundt i udstillingen, hvor man bliver inddraget i både store rejser, krig og kærlighed. Efterfølgende kan man så vælge at følge en anden person fra vikingetiden.

Der er meget at opleve for Både børn og voksne og man kan næppe nå det hele på et besøg. Børnene kan lege sig til viden og løse opgaver undervejs, og skulle man få brug for en pause er der både cafe og hvilerum med bløde stole og flot panoramaudsigt.

Vi havde egen frokostkurv med, som vi havde tænkt at nyde i naturen udenfor, men på grund af regnvejr fandt vi frokostrummet for folk med egen madkurv.

Her blev det tydeligt bekræftet, at alle var med. Ved bordet på vores venstre side sad to børn i skolealderen sammen med deres bedsteforældre.  På den anden side var det en stor familie på over 20 fra spædbørn over onkler og tanter til ældste generation, der tryllede snaps, sild og andet godt fra havet frem fra madkurven.

Jo, Moesgård Museum kan bestemt anbefales.

Aage Markussen

 

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 19:38

kan du lave en nærmere analyse af novellen "hejren", har lidt svært ved at forstå handlingen, tak på forhånd

...
28.01 | 08:42

Hej jeg har en crosser stående, som ikke bliver brugt mere. Sælger I sådan een, da vi vil gerne af med den

...
27.10 | 09:51

Rosenlundcentret er i Sydgaden, Snejbjerg
mvh Søren Brogaard

...
26.10 | 21:34

Hvor ligger det i herning

...
Du kan lide denne side