Min Hobby

Af Jørn Vestergaard

 

Jeg er taget på besøg hos  Edna Buhl, et kendt ansigt i Snejbjerg, for at høre om hendes store hobby, akrylmaling. Rundt omkring i hjemmet hænger hendes smukke malerier, og vi er så heldige, at netop her i efterårsmånederne er Edna’s  billeder udstillet på Rosenlund med fernisering ved sæsonstarten d. 25. august.

Hvordan kom du i gang med at male billeder?

Jeg har altid haft lyst til at tegne og male, men det var først, da jeg gik på pension, at det kom rigtigt i gang. Jeg ville dengang lære lidt mere om EDB og søgte om at komme med på et kursus på Rosenlund. Uheldigvis var der ikke plads på nogle af holdene, men da jeg fandt ud af, at det var muligheder på aktivitetscentret i Tjørring, tog jeg derud for at tilmelde mig. Uheldigvis var der ikke lige plads på det hold, jeg helst ville på, men så blev jeg gjort opmærksom på, at der på samme tid var tilbud om maling, så hvorfor ikke, Det blev derpå ordnet sådan, at jeg kom på et andet EDB-hold, så jeg kunne tilmelde mig begge dele.

Lige siden har jeg været med på holdet i Tjørring, nu Fuglsang Centret, og fået stor indsigt og erfaring gennem mine læremestre der, Jette Hejring og Preben Lindholm.

At male er næsten som at finde sider af sig selv, som er helt ukendte, men som man har lyst til at afprøve.

Hvor finder du inspiration til nye billeder?

Fri fantasi, motiver fra aviser, blade og maleriudstillinger. Jeg finder meget inspiration i naturen og har fået øjnene åben for, hvor fantastisk den er, en farvepalet uden lige, der er foranderlig året igennem. Jeg elsker naturen, men efter at jeg er begyndt at male og tænke farver, er der opstået en ny verden. Farverne på himlen, hvert lille græsstrå, der før bare var grøn, er nu blevet til en palet af grønne farver, som er en fantastisk øjenåbner. Det gælder om at se alt det smukke, som omgiver os. Jeg fotograferer ikke, men tegner gerne skitser af det jeg ser, når jeg færdes rundt omkring. Yndlingsmotiver er landskaber, huse, mennesker og portrætter, f.eks sort/hvide billeder af vores børnebørn.

Hvordan bliver et billede til?

Ånden skal naturligvis være til stede, men når man følger intuitionen, opstår der uventede oplevelser, der opbløder sindet og hjertet. Jeg er glad for at male, og det får mig til at smile, dog ikke sådan, at jeg smiler uafbrudt, mens jeg maler. Processen er udfordrende og jeg er ofte i tvivl, om det er godt nok. Måske sætter jeg lærredet væk et par dage, inden jeg hænger det op igen. Ved at gå og betragte det, ser jeg  måske pludselig løsningen for mig og kommer videre. Det giver en dejlig glæde at nå der til.

Jeg bruger ud over pensel både fingre, svampe, klude og sågar en tandbørste. I perioder maler jeg meget i røde, orange og blå/turkise farver, ligesom jeg i andre maler i mere gule nuancer. Perspektivet, vinklerne og lyset spiller en stor rolle og skal motivet have den rigtige dybde, er vekselvirkningen mellem lys og skygge vigtig. Det er ligeledes en stor proces at blande farverne, og undervejs mod et færdigt resultat påføres der lag på lag på lærredet, indtil jeg er nogenlunde tilfreds.

Livet handler ikke udelukkende om at nå frem til målet. Det er i langt højere grad på vejen til målet, at de betydningsfulde ting sker.

Hvor har du udstillet dine billeder?

Ud over at jeg nu skal på Rosenlund, har jeg udstillet på Fiskerimuseet i Hvide Sande, i Midtjysk Terapi, Vestergade i Herning, Fuglsang Centret og hos Jesper Nørgaard’s galleri i Lind.

 

Fortæl lidt om dig selv.

 

Jeg er gift med Erik og vi har 3 børn, en pige og to drenge.

 

Født og opvokset på Aagård i Vildbjerg.

 

I frisørlære i Wella-salonen i Vildbjerg 1960-64 og som udlært i Tarm til 1965.

 

Vi blev gift i 1965 og byggede hus i Snejbjerg, hvor vi stadig bor.

 

Her i Nordgaden åbnede jeg samme år frisørsalon og drev den til 1972, hvor jeg måtte lukke på grund af rygproblemer, hvilket ofte sker for folk i faget.

 

Var derefter ansat i Sanders tøjforretning i Herning indtil den lukkede i 1991.

 

I tiden herefter til min pension i 2005 var jeg ansat hos M. C. Mortensen i Herning.

 

Jeg har således prøvet lidt af hvert.

 

 Tak til både Edna og Erik for gæstfrihed og fortællelyst om livets uransalige veje og om alt det, der kan ende med at give sig udtryk i billedkunsten.

 

 

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 19:38

kan du lave en nærmere analyse af novellen "hejren", har lidt svært ved at forstå handlingen, tak på forhånd

...
28.01 | 08:42

Hej jeg har en crosser stående, som ikke bliver brugt mere. Sælger I sådan een, da vi vil gerne af med den

...
27.10 | 09:51

Rosenlundcentret er i Sydgaden, Snejbjerg
mvh Søren Brogaard

...
26.10 | 21:34

Hvor ligger det i herning

...
Du kan lide denne side