Logbog fra et livs forlis.

Af Ove Pedersen

 

Erik Valeur: Logbog fra et livs forlis.

 

Jeg tror, det er første gang, at jeg skriver om en forfatter for anden gang; men bogen er spændende og lidt svær at placere.

Ligesom Valeurs gennembruds roman: Det syvende barn tager den sit udgangspunkt i personernes barndom. Den er en psykologisk thriller med et tydeligt samfundskritisk islæt.

Logbog fra et livs forlis åbner med et mysterium. En ældre, svagelig kvinde bliver kidnappet fra et plejehjem. Sagen er usædvanlig. For kvinden er ikke hvem som helst, men derimod mor til den danske statsminister Poul Blegman og hans bror, justitsminister Børge Blegman. 

Hun er enkefrue i landets første store politikerdynasti og har status som en ukronet dronning. Politiet står uden spor og virker handlingslammet. Man finder intet eller meget lidt, som indikerer en forbrydelse. Alt imens ruller sagen på højtryk i pressen, og konspirationsteorierne blomstrer.

Fra denne begyndelse folder Valeur sin historie ud. Som så ofte i nyere romaner med en masse krydsklip, så vi bliver præsenteret for mange tilsyneladende usammenhængende hændelser, der først langsomt viser et mønster. Det store thriller-spørgsmål, som fastholder læserens opmærksomhed side efter side frem til den overraskende finale, er naturligvis, hvordan de forbinder sig. I ét spor følger man topministrene Blegman og det hårdt pressede politi. I et andet samler interessen sig om den ynkværdige invalidepensionist Viggo Larsen og det voksne børnehjems barn Malin, (læg godt mærke til hende, hun er faktisk også med som hovedperson

i ”Det  syvende barn”) som i øvrigt fortæller dele af historien. Hertil kommer en række mindre sidefortællinger, der alle på forskellig vis kan knyttes til mysteriet om den forsvundne enkefrue.

Uden at røbe for meget viser det sig snart, at personerne har i fælles fortid i Søborg, hvor Viggo og brødrene Blegman samt de fleste af romanens figurer vokser op. Som i Valeurs debutroman er barndommens hændelser af afgørende betydning for voksenlivets begivenheder. F. eks er de to Blegman brødre allerede som børn tyranniske og modbydelige, næsten til det karikerede.

Næsten alle personerne fra Søborg kunne have grunde til at hade dem. Det er for øvrigt et broget billede, man får af Søborg børnene:

Der er manden i fyret Viggo Larssen, tidligere journalist med flere nervesammenbrud bag sig, Der er Agnes, som nu er præst bl a på det plejehjem, hvorfra fru Blegman forsvandt, der er Ove, nu gift med Agnes og managementsguruen med store planer for plejehjemmet, Theis lovende DNA forsker, hvis bevillinger blev stoppet af Ja gæt hvem og Verner der beklæder posten som DR nyhedschef og så på sidelinjen Malin, der har sin helt egen historie. 

Jo, det er velskrevet underholdning

Et særligt raffinement er de mange små refleksioner over vores tid, som ikke sjældent rummer en skarp samfundskritik .For eksempel som når managementguruen Ove Nilsen gyser over de plejehjemsbeboeres frygt, han kynisk spekulerer i at tjene en formue på: ”Ove havde fornemmet det iskolde pust fra de tusinder af beboere, der havde udåndet  i disse rum. Han havde hørt deres stemmer som et ekko op og ned ad gangene : Gå ikke fra os “ gå ikke fra os “ gå ikke fra os “! For det gjorde alle, uden undtagelse.” Valeur rammer en syl i vores latent dårlige samvittighed.

Så du de to dokumentarprogrammer om Erik Valeur og børnene fra spædstuen, som blev sendt på DR1 i februar? Her gik han på jagt efter nogle af dem, han var sammen med som spæd for at høre, hvordan det siden er gået dem. Det er nogle stærke og hjerteskærende udsendelser, som gør Erik Valeurs bog yderligere aktuelt. For der er ikke tvivl om, at hans forfatterskab bygger meget på hans egne erfaringer med det at føle sig uønsket og uelsket, og med en viden om, at disse de meget tidlige oplevelser i et liv er med til at præge personerne resten af deres tid.

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 19:38

kan du lave en nærmere analyse af novellen "hejren", har lidt svært ved at forstå handlingen, tak på forhånd

...
28.01 | 08:42

Hej jeg har en crosser stående, som ikke bliver brugt mere. Sælger I sådan een, da vi vil gerne af med den

...
27.10 | 09:51

Rosenlundcentret er i Sydgaden, Snejbjerg
mvh Søren Brogaard

...
26.10 | 21:34

Hvor ligger det i herning

...
Du kan lide denne side