Sport eller havespil

HAVESPIL ELLER SPORT?

Af Kristian Nielsen

 

Alle kender sikkert spillet kroket, der bliver spillet i villahaver med trækøller med en lang skaft og 4 trækugler (eller kunststof) i forskellige farver. Men kroket kan også være en sport, der dyrkes mere eller mindre ”professionelt”. Der er i de fleste byer gennem de senere år oprettet kroketklubber, hvor spillet dyrkes på organiseret vis. Sådan er det også i Snejbjerg, hvor kroketklubben er en afdeling af Senioridræt.

Klubben har sine baner og klubhus på Studsgårdvej. Det er ikke alle klubber, der er så privilegerede at have egne baner og faciliteter. De fleste må tage til takke med at spille på fodbold- eller håndboldbaner og de ujævnheder og huller det medfører. I sæsonen ligger deltagerantallet typisk på ca. 30, nogle gange lidt flere andre gange lidt færre. Medlemstallet i Snejbjerg Kroketklub er ca. 40 (alle +60).

Her mødes spillere faktisk året rundt for at dyrke deres idræt. Det eneste, der kan forhindre det, er faktisk, at hvis der falder sne og især tø-sne, så kan der ikke spilles. Frost er heller ikke godt, for så bliver banerne ujævne, men det kan langt bedre gå, end hvis der er sne. Regn er ingen hindring. Det kan kun være påklædningen.

Den faste sæson går fra medio april til medio september. Der er fast mødetid hver onsdag. Her giver spillerne hinanden møde kl. 13 og holdene inddeles næsten helt vilkårligt ved lodtrækning med normalt 4 spillere på hvert hold. Spillet foregår ved at hvert hold danner 2 makkerpar, der dyster mod hinanden. Når spillet er færdigspillet byttes der makker. Banen, der spilles på, er på 20 x 30 m og snore angiver banens areal. Der er 7 porte, som kuglerne skal igennem frem og 7 tilbage. Køllerne er kortskaftede (50 cm) med en hård og blød ende og slag må kun udføres med én hånd. Køllerne er af forskellig vægt, alt afhængig af, hvad der passer en bedst. En hel videnskab. De regler, der gælder for sporten, går det alt for vidt at komme ind på her. Sporten er her i landet organiseret under DGI og det er deres reglement, der spilles efter. Der spilles i forskellige rækker, startende med C2,C1, B2,B1,A2,A1,M2 og M1, med C2 som laveste og M1 som højeste række.

Der arrangeres turneringer i de forskellige rækker hen over sommeren med op- og nedrykning. Landsdels- og landsmesterskaber afholdes som afslutning på turneringen. Derudover arrangeres der stævner af klubberne hen over sommeren, typisk 1 stævne af hver klub.

Kroket på turneringsplan er utrolig taktisk. Det kræver virkelig den rigtige taktik for at vinde. Ja, det er faktisk sådan, at et par meget gode taktikere kan slå bedre spillere.

Så for at blive rigtig god kræves ikke blot spillefærdighed, men også gode taktiske evner og analyser.

Udover samling hver onsdag spilles der såkaldt telefonkroket. Det vil sige man samler et hold på 4 spillere og går i gang. Det er stort set alle ugens dage bortset fra lørdag-søndag, der spilles. Her er der også mulighed for at samle et hold, hvor spillerne nogenlunde kan matche hinanden.

Der skal ikke herske tvivl om, at spillerne går op i det med liv og sjæl. Det vil man erfare på kort tid, hvis man lytter efter de udbrud og ærgelser, der af og til lyder over banerne. Der er venligsindet mobning og drillerier. Men når spillet er slut er alting ved det gamle.

Der er en unik sammenhold med fælles kaffedrikning, grill-aftener og klubmesterskaber. Alt sammen foregår i en fordragelig tone.

 

Og så er kroket en billig sport, der kan dyrkes hele året for kr. 200,-, modsat golf, der let kan løbe op i fem cifret beløb. Når man så ovenikøbet får hjernegymnastik for de samme kr. 200,-, så kan det ikke blive bedre.

Har du lyst, så mød op medio april til mange fornøjelige stunder

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 19:38

kan du lave en nærmere analyse af novellen "hejren", har lidt svært ved at forstå handlingen, tak på forhånd

...
28.01 | 08:42

Hej jeg har en crosser stående, som ikke bliver brugt mere. Sælger I sådan een, da vi vil gerne af med den

...
27.10 | 09:51

Rosenlundcentret er i Sydgaden, Snejbjerg
mvh Søren Brogaard

...
26.10 | 21:34

Hvor ligger det i herning

...
Du kan lide denne side