Heerup Dane Fæ

 Værd at besøge

Af Inger Krogstrup

 

"Et eventyrligt sted i Jyllands hjerte"  Sådan omtalte Carl Henning Pedersen (CHP) sit og hustruens museum i Herning.

CHP's forbindelse til Herning startede allerede i 1966, hvor han blev kontaktet af Åge Damgård, der ville hyre ham til at udføre den store keramiske udsmykning, "Fantasiens leg om livets hjul", i Angligården.

Senere kom museet til. Det blev bygget af tre omgange: Den runde bygning i 1976, Prismesalen i 1993 og endelig den sidste udvidelse her fra 2015, hvor Museet og Angligården er forbundet ved en underjordisk gang.

Det er et imponerende bygningsværk og med de nye lokaler, er der nu plads til at lave udstillinger med gæstekunstnere - samtidig med at der selvfølgelig også er plads til både CHP og Else Alfelt.

Jeg vil gerne fortælle lidt mere om gæsteudstilleren, der er på p.t. Det er Henry Heerup, der gæster museet indtil 28/2 2016.

Udstillingen hedder: HEERUP  DANE  FÆ

Henry Heerup levede fra 1907-1993. Han boede med moderen på Nørrebro. Han havde aldrig set sin far, da han var "Kejser i Kinesiens Land". Efter forskellige lærepladser kom han på Det Kgl. Kunstakademi som 20-årig (malerskolen). Samtidig med CHP fik Heerup i sin ungdom et rejselegat for at tage på en dannelsesrejse. CHP rejste til Paris for at møde Picasso. Heerup havde helt andre planer. Han skriver i sin dagbog, der også er med på udstillingen:

 "Jeg købte et Rundtosserejsekort for en uge i Danmark. Jeg rejste med min viv. Målet var RUNESTENENE i Jelling."  Heerup var meget optaget af ornamenter og mønstre.  I RUNESTENENE så han pludselig en tæppebanker. Tæppebankeren findes i mange af Heerups værker.

Heerups parole var "Al kunst bør være folkelig". Titlen på udstillingen er "Dane Fæ". Det henviser til ordet danefæ, der er betegnelsen for ting af kulturhistorisk værdi og tilhører staten.

Det er også Heerups ironiske betegnelse af sig selv som "det danske fæ". Han benytter et velkendt persongalleri, bl.a. Skraldemanden, nissen, narren - der alle er symboler på ham selv og på det hverdagsagtige.

Hvordan giver Museet så liv til sådan en kunstner?

Heerups kunst har fået den store Prismesal og den underjordiske forbindelsesgang. I Prismesalen er der en del af Heerups billeder og lidt skraldekunst. Forbindelsesgangen er noget helt for sig. Her er Heerups have simpelthen bygget op. På endevæggene er der store fotostater, der viser Heerup i haven. Selve rummet er så fyldt op med planker, planter, skrammel, skulpturer, malerier, et haveskur og meget mere.    Det er svært at beskrive, det skal opleves !

Rundt omkring i udstillingen er der mange af de effekter, vi kender fra Heerup, bl.a. hans mange plakater, flot indrammede og sat op. Der bliver også vist en film, der giver et godt billede af Heerup.

Jeg synes, det er en rigtig fin udstilling, der er blevet sat op. Man bliver "glad i låget" af at gå rundt i den

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 19:38

kan du lave en nærmere analyse af novellen "hejren", har lidt svært ved at forstå handlingen, tak på forhånd

...
28.01 | 08:42

Hej jeg har en crosser stående, som ikke bliver brugt mere. Sælger I sådan een, da vi vil gerne af med den

...
27.10 | 09:51

Rosenlundcentret er i Sydgaden, Snejbjerg
mvh Søren Brogaard

...
26.10 | 21:34

Hvor ligger det i herning

...
Du kan lide denne side