Velkomne gæster og irriterende logerende

Velkomne gæster

og

irriterende logerende.

 

Nu titte til hinanden de favre blomster små:

de muntre fugle kalde på hverandre;

nu alle jordens børn deres øjne opslå:

nu sneglen med hus på ryg vil vandre.

Ingemann 1837.

 Vi er aldrig helt alene. I vores nærmeste omgivelser lever der organismer, som fortærer vores fødevarer eller nyder at være i vores opvarmede huse.             

  I vore haver og huse lever der mange større og mindre dyr : Fugle , pattedyr, spindlere og insekter. Nogle af dyrene sætter vi pris på. Det gælder især fuglene, som yngler i vore haver, mens vi bekæmper mange af de insekter, vi betragter som plageånder. 

  I foråret kan vi nyde solsortens melodiske sang fra toppen af et højt træ. Stærene synger det bedste, de har lært og prøver endda at efterligne andres sang. Vi frydes, når de trækker orm og stankelbenslarver op af jordens automat for at fodre de sultne unger i kassen på husgavlen. Vi holder af mejserne, for de æder en masse bladlus og andre skadelige insekter. Senere på sommeren, når jorden er tør, så er solsorten og stæren henvist til at spise vore bær, og så ser vi dem pludselig som næringskonkurrenter, og vi  glemmer, at de underholdt os med deres sang i foråret. 

 Gråspurvene er nogle hyggelige fugle, og det er morsomt at se , når hannerne om foråret hopper rundt og blærer sig over for hunnerne, men der er ikke mange gråspurve tilbage.

Mange steder har skovspurven indtaget gråspurvenes plads. I moderne huse er der ikke plads til gråspurvenes reder under taget.

          I slutningen af april, kan vi pludselig høre landsvalens glade kvidren. Den har fløjet mange tusinde kilometer i fare for undervejs at flyve ind i uvejr, blive fanget på en limpind i Sydeuropa eller  mødt med uvejr og ædt af en rovfugl. Endelig har den nået sit mål. Den gamle stald, eller udhuset, hvor døren plejer at være åben. Men den gamle stald er revet ned, og der er ny port i udhuset - du er ikke velkommen her!

 I udhuset overvintrer nogle af vore smukke sommerfugle: Nældens Takvinge og

Dagpåfugleøje, men de kan ikke komme ud gennem den nye port, som er lukket, i stedet flakser de rundt i vinduet, og bliver til sidst

hængende i et edderkoppespind.

   Hvis vi lader de afklippede grene blive liggende i et hjørne af haven, giver vi plads til et hyggeligt pindsvin og en masse andre dyr, som elsker at bo i skygge og skjul; det gælder fx. bænkebidere, tusindben, humlebier og måske en skrubtudse, som om aftenen går på jagt efter snegle og andre smådyr.  

   I haven træffer vi en masse forskellige insekter. Nogle bemærker vi knap nok, mens andre kan være nogle plageånder. Når sommeren går på hæld, opløses samfundet hos gedehamsene. De har hele sommeren mest levet af forskellige insekter, som de har fodret larverne med ; men nu har de ikke brug for så meget protein. Nu har de brug for kalorier for at holde varmen, og så kommer de i konflikt med os, når de vil have en bid af den søde kage, vi vil have for os selv. Hvepsen bliver sur, når vi vil jage den væk, og det ender måske med et smertefuldt hvepsestik - og så bryder krigen ud. 

   Ved et tilfælde opdager vi, at mørtlen er blevet løs mellem murstenene, og vi ser en masse insekter som kravler ud mellem stenene. Så har vi nok fået besøg af murbier, som bygger rede mellem murstenene. Sådanne angreb af murbier kan ødelægge en mur, hvis mørtlen har indeholdt for lidt kalk. Murbien må man nødvendigvis bekæmpe, men man må ikke forveksle den med murerbi, som yngler i hule stængler eller “bihoteller”. 

    Den velfriserede have er en ørken for dyrene, og det er værd at overveje, om det ikke er en god ide at overlade en del af haven til “vild” natur.

          Inde i huset kan vi også “nyde” selskabet af forskellige dyr. Allerede i kældergangen eller andre kølige rum kan vi finde overvintrende myg. Her sidder de på væggene og venter på forår. Der er flere arter, og de kan ofte kendes på deres stilling. Således sidder malariamyg, så deres krop og ben danner et A mod væggen.

 På badeværelset og andre fugtige steder møder vi om aftenen, når lyset tændes, de harmløse sølvkræ, som leder efter små hudstumper, som vi har tabt, eller måske finder de et dødt insekt, som de mæsker sig med.

Sølvkræ hører til urinsekterne og har otte ben i modsætning til andre insekter, der må nøjes med seks. Desværre er der de senere år indslæbt en anden art i samme familie som sølvfisk. Den hedder skægkræ og er betydeligt større og mørkere. Den er ikke afhængig af fugtige rum og kan træffes i hele huset og er derfor en større plage, som bør bekæmpes.

 En af vores mest kendte plageånder er stuefluen, som irriterer os på flere måder. Den bliver født på møddingen og søger ind i husene, hvor den forurener vore fødevarer ved at vandre

hen over sukkeret. Den smager med fødderne. Hvis den vil æde af sukkeret, brækker den sig først på sukkerkrystallerne for at  opløse dem, så den kan suge det op i sin sna

 bel, der ligner en støvsugerslange. 

Visse år medmeget varme og tørt vejr kan vi opleve invasion af faraomyrer eller havemyrer i vore huse, hvor de søger efter føde. 

Særlig faraomyrerne kan blive en sand plage. De er meget små og kan komme ind næsten alle steder. Det er oprindelig en tropisk art, som er indslæbt med tropiske planter.

Mange arter af edderkopper lever i vore huse. Her skal blot omtales nogle få. En morsom edderkop er den lille zebraedderkop, som optræder i varme sydvendte vindueskarme eller på varme mure. Om sommeren kan man se den jagte efter insekter, som den overmander ved at springe på dem. Den er harmløs og morsom at iagttage, da den springer på sit bytte, og den laver ikke fangspind.

En er den invasive art, der hedder stankelbensedderkop. Den optræder altid inde, da den er varmekrævende, og den kan formere sig året rundt, hvis blot temperaturen er passende. Den spinder ustandselig et virvar af tråde, som den indfanger og indvikler  insekter og andre edderkopper i . Disse store hængende spind er irriterende at have i huset, og da arten formerer sig hyppigt, kan den være svær at bekæmpe; men morsomt er det at se dens dansen rundt, hvis du irriterer den i sit spind.   Husmus bryder vi os ikke om. De ødelægger vore fødevarer og gnaver i træværket. Desuden lægger de muselort alle steder, hvor de færdes, og hannerne smører benene ind i ildelugtende urin for at markere deres territorium. Den brune rotte er hadedyret over alle. Den gnaver sine huller alle steder - ja selv betonrør kan den gnave huller i. Om sommeren lever mange af rotterne i naturen og på markerne. Om efteråret, når kornet er høstet, og det bliver koldt, søger de ind i lader og på lofter. Rotter er særdeles kloge og meget svære at bekæmpe. De bruger en taktik, hvor de får de halvstore unger til at prøvesmage fødeemner for selv at undgå at blive forgiftet. De voksne hunner holder meget lav profil, og får gerne unger og hannerne til at skaffe sig føde, så når man formoder at alle rotter er udryddet, sidder der en drægtig hun i sit skjul og lever af det forråd, som hendes afdøde familiemedlemmer har skaffet. Kort tid efter føder hun 10-14 unger, og så kan vi starte forfra med bekæmpelsen

Jeg har her omtalt nogle få arter, som lever tæt på os, fordi de trives i vort nærmiljø, eller fordi, de er fødekonkurrenter som fex. rotter og mus, der har kindtænder som os og er altædende, som vi er. Jeg har ikke nævnt noget om de utallige organismer, der lever på og i os. Det er en anden historie.

    Sven Erik Holm.

 

 

         

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

29.04 | 10:56

uenig!

...
29.04 | 10:55

det er ok

...
15.09 | 13:58

Vil I skrive at Mads Bille kommer til Højskoleeftermiddag d. 21.9. Og fortæller om sit liv med musik, og der kan max være 45 deltagere.

...
04.07 | 10:57

Jeg er ikke umiddelbart i besiddelse af viden, der kan bekræfte spørgsmålet.

...
Du kan lide denne side