Flkeskole 200 år jubiæm

Af Mona Svarre Rasmussen

Husk nu, det skal handle om jul!

Vi havde lige haft møde dér sidst i okto-ber i PR-udvalget om det nye Rosenblad, julenummeret. Og vi var enige om, at vi alle måtte prøve at få julen med så meget som muligt i vore artikler. Men jeg var på vildspor, for julen var langt væk fra mine tanker. Jeg forsøgte gang på gang at tænke på nisser, juletræer, lys, garn og meget andet, men ideer til en artikel blev det ikke til.

Min mand og jeg havde haft en herlig oplevelse, som jeg havde svært ved at slippe, en oplevelse som fyldte meget i mit sind, og til sidst sendte jeg i tankerne en undskyldning til mine venner i PR-udvalget og droppede med dårlig samvit-tighed alt om jul og nisser.

I stedet skal I så høre om den dejlige op-levelse vi havde. Folkeskolens 200 års jubilæum blev dette efterår fejret og fest-ligholdt på de enkelte skoler rundt om-kring. På Frida´s skole - Frida er vort ældste barnebarn på 7 år - blev der sendt en forespørgsel med børnene hjem: sko-len efterlyste 1 eller flere bedsteforældre, som ville komme og fortælle om, hvor-dan det var at gå i skole dengang for så mange år siden. Der havde ikke meldt sig nogen, så vores søde svigerdatter rin-gede og spurgte, om vi måske kunne ha-ve lyst til at tilbringe et par timer sam-men med Frida og hendes klasse? Vi snakkede lidt frem og tilbage om det, min mand og jeg, og endte med at sige ja tak, det ville vi gerne.

På den måde kom vi på besøg i nogle af de mindste klasser i Nørrelandskolen i Holstebro. Det var som sagt en sjov op-levelse. Børnene var forberedte. Man havde talt om skolen og undervisningen dengang og nu, nogle dage i forvejen, og børnene havde en masse at spørge om.

Noget af det, der virkelig gjorde indtryk var, at dengang måtte lærerne slå elever-ne! De syntes virkelig, det var rystende: Er der nogen, der har slået dig i din bare numse - slog de med spanskrør - måtte de også nappe jer…..

De spurgte og spurgte. Og de var så charmerende og søde. Én fyr, som havde det herligste smil og manglede 4 fortæn-der, sagde pludselig: min far har engang givet mig en lussing. Lige hér på kinden! De andre børn var målløse: SLOG din far dig?! Gjorde det ikke ondt?! 21

 

Det var et par herlige timer, vi havde med nogle søde, sjove børn. Men - slår det mig lige nu - vi snakkede slet ikke om jul og nisser og julekalender dengang og nu… Det må vi gøre næste gang… hvis der bliver en næste?

En stor del af vores snak med børnene handlede om den måde, vi fysisk blev afstraffet. Vi fortalte om ryk i ørerne, nap i kinden, skammekrogen og hvad vi ellers oplevede i skolen, dér i slut-ningen af 50’erne og op gennem 60’erne.

Men det var selvfølgelig ikke kun af-straffelse, vi fortalte om. Børnene var målløse over at høre, hvor meget an-derledes alting var dengang: der ikke var noget at lege på/med i skolegår-den, ingen gynger, klatrestativer, vip-per o.s.v. ingen mobiltelefoner eller Ipads….Jamen, hvad legede I så med??

Vi snakkede med børnene om salme-vers, store og lille tabel og udenads-lære, om den meget strengere og an-derledes disciplin, om at stille op i 2 rækker, inden vi gik ind, om altid at starte dagen med morgensang og fa-dervor, om klasseværelsernes udseen-de og om de få tilbud, der var til bør-nene dengang i forhold til i dag.

Det var et par herlige timer, vi havde med nogle søde, sjove børn. Men - slår det mig lige nu - vi snakkede slet ikke om jul og nisser og julekalender dengang og nu… Det må vi gøre næste gang… hvis der bliver en næste?

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 19:38

kan du lave en nærmere analyse af novellen "hejren", har lidt svært ved at forstå handlingen, tak på forhånd

...
28.01 | 08:42

Hej jeg har en crosser stående, som ikke bliver brugt mere. Sælger I sådan een, da vi vil gerne af med den

...
27.10 | 09:51

Rosenlundcentret er i Sydgaden, Snejbjerg
mvh Søren Brogaard

...
26.10 | 21:34

Hvor ligger det i herning

...
Du kan lide denne side