Standardside

Anne Cathrine Riebnitzsky

Af Ole Pedersen

 

 

Anne-Cathrine Riebnitzsky

Den stjålne vej

 

Anne_Cathrine Riebnitsky er født i 1974 i Svendborg. Hun er sprogofficer, forfatter og foredragsholder. Hun er kendt for sit arbejde med undertrykte kvinder i Helmand provinsen i Afganistan. Et arbejde, for hvilket hun i 2010 modtog Anders Lassen legatet af Kronprins Frederik for sit arbejde  til stor gavn for den demokratiske udvikling i Helmand provinsen.

I 1998 blev hun uddannet på forfatterskolen i København, hvorefter hun gik ind i hæren og blev uddannet til sprogofficer med speciale i russisk. I 2007 blev hun sendt til Afganistan, først som soldat, senere som rådgiver for udenrigsministeriet.

Hun debuterede som forfatter med 7 erotiske noveller i samlingen ”Kys nr” i 2006.

Riebnitzskys første bog, biografien ”Kvindernes krig – En dansk soldats møde med Afghanistans kvinder” (2010), beskriver hendes personlige erfaringer som udsendt kaptajn i CIMIC, enheden i det danske forsvar, der varetager samarbejdet mellem de internationale styrker og lokalbefolkningen. I biografien fortæller hun om tiden, fra hun i august 2007 forberedte sin afrejse, til hun i april 2009 vendte tilbage til Danmark. I 2012 udgav hun "Den stjålne vej" og senest udgav hun i 2013  romanen ”Forbandede yngel”.

Romanen skildrer fire søskendes opvækst på landet med en maniodepressiv mor  og en voldelig far. Riebnitzsky modtog i  2014 litteraturprisen  for romanen. Privat er hun bosiddende i Augustenborg på Als.

Den Stjålne vej giver et indfølende og virke- lighedstro billede af tre afganske skæbner, hvis veje krydses på forunderlig vis.

Selv om bogen er fiktion, efterlader den hy- perrealistiske stil læseren med en følelse af, at det virkelig er hændt sådan som forfatteren fortæller det:

En tidlig morgen kidnappes den aldrende ingeniør Khan af Taleban. Et andet sted voldtages drengen Javeed af en politimand. Og den viljestærke og frisindede Malika, datter af en berømt mullah, kæmper med fornedrelsen over at hendes mand har valgt at tage sig en 13-årig pige som kone nummer to.

Malika, der er datter af en respekteret mullah, er en veluddannet, stolt og egenrådig fyrreårig kvinde, der må kæmpe for at kunne udholde den pinsel og ydmygelse, det er at være kvinde i et traditionelt og kvindefjendsk patriarkat – i særdeleshed, når man som hende er både intelligent, ærekær og interesseret i at forbedre forholdene for sine medsøstre. I al hemmelighed leder hun læseundervisningen for en flok voksne kvinder i Gereshk.

Bag sin mands ryg har hun også kontakt til de udenlandske NATO-soldater, da hun ved, de er de eneste, der vil støtte kvindernes sag. Hun føler sig dybt forurettet og ydmyget, da hendes mand vælger at tage en ny kone, men er afmægtig i sit raseri.

En dag dukker en gadedreng ved navn Javeed op. Han er blevet voldtaget af det korrupte politi, hvis homoseksuelle forgribelser er velkendt af alle. Malika beslutter sig for at kæmpe drengens sag – en kamp, der er så godt som tabt på forhånd. Men den fattige dreng med de mørke fremtidsudsigter, kommer til at spille en vigtig rolle sidenhen, da han kommer i kontakt med Taleban. 

I et andet handlingsspor tager Taleban den intelligente ingeniør Khan til fange. De langskæggede krigere vil dræbe ham for at bremse hans arbejde med at bygge en asfaltvej mellem Kandahar og Gereshk, men Khan der er inderligt troende muslim, afslører et dybtgående kendskab til koranen og Muhammeds liv, og med teologiske argumenter er han i stand til at rykke ved flere af de lidet skolede talebaners opfattelse af ham og af den rette tolkning af Islam.

Som i enhver tragedie må personernes veje til slut krydses med skæbnesvangre konsekvenser for nogle, men det ville være synd at afsløre det på forhånd.

Plottet er medrivende, sproget er afdæmpet realistisk trods det stødt stigende drama, der udfolder sig henover siderne, og personerne føles ægte – især portrættet af Malika er stærkt: blottet for sentimentalitet fremstilles hun hverken som martyr eller offer. 

Hun har derimod modet, intelligensen og snilden, der gør, at hun kan handle og tænke taktisk, så lidt frihed ubemærket kan lirkes ud af de skæggede hyklere.

Bogen giver et fascinerende og indlevende skildring af det konfliktfyldte land, og formår at trække almindelige afghanere ud af orientalismens stereotyper, så deres liv virker autentiske og både anfægter og rører læseren.

 

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 19:38

kan du lave en nærmere analyse af novellen "hejren", har lidt svært ved at forstå handlingen, tak på forhånd

...
28.01 | 08:42

Hej jeg har en crosser stående, som ikke bliver brugt mere. Sælger I sådan een, da vi vil gerne af med den

...
27.10 | 09:51

Rosenlundcentret er i Sydgaden, Snejbjerg
mvh Søren Brogaard

...
26.10 | 21:34

Hvor ligger det i herning

...
Du kan lide denne side