Usandsynlige pilgrimsførd

Harold Frys

Af Ole Pedersen

Rachel Joyce:

Harold Frys usandsynlige pilgrims-færd

Rachel Joyce er britisk forfatter.

Hun har skrevet hørespil for BBC Radio Four. I 2007 fik hun the Tinniswood Award for "To be a pilgrim".

Hun bor Glouchestershire med mand og fire børn. Harold Frys Usandsynlige pilgrimsfærd er hendes første roman, udgivet i 2012. Den begyndte som et radiohørespil, som hun skrev til sin døende og kræftramte far. Bogen er letlæst, lidt melankolsk, men ikke så usandsynlig, som titlen anty-der.

Harold lever et ganske trivielt liv i Kinghtsbride i det sydligste England sam-men med konen Maureen på 63. Her har de boet i 45 år, lige siden de blev gift. De har en fraflyttet søn David.

Da modtager den 65 årige pensionerede handelsrejsende i bryggeribranchen et brev fra en tidligere medarbejder Queenie Hennessy, der døende af kræft befinder sig på et hospice i Berwick, Skotland. Ha-rold skriver et svarbrev til hende og går hen til postkassen med det. Han lægger det ikke i, men går videre til den næste, og den næste og inden han ser sig om er han spontant begyndt en vandring, der vil tage 87 dage og strække sig over 1003 km.

På en tankstation møder Harold en ung pige, og hendes historie om sin tante og hendes kræftsygdom forårsager en kol-bøtte i Harolds ellers meget engelske hjerne. Han ringer til det hospice, hvor Queenie opholder sig, og da han erfarer, at hun stadig er i live, beder han persona-let fortælle hende, at Harold er på vej. Han har fået en tro på, at så længe han går, vil Queenie holde sig i live.

Det er begyndelsen.

På sin rejse nordpå gennem England mø-der Harold en mængde mennesker. De tjener det formål at oplyse om kultu-relle, sociale og politiske problemstillin-ger i det nutidige Storbritannien. Det er både emner som forsvindende pensions-opsparinger og alkoholmisbrug, der bliver taget op. Men også den halvracistiske skildring af indvandrere, der bliver givet af The Daily Mail, tages under behand-ling. Hvorfor alle disse forskellige men-nesker vælger at betro sig til Harold er usikkert, men virkningen er tydelig: ren-selse. Det er netop vandringens helbre-dende kraft, der bliver fokus langt hen ad vejen særligt når denne stilles i kontrast til den ikke helt så stille og rolige fortid, man ellers indledningsvist havde regnet med. Tro kommer hurtigt i spil. Ikke en religiøs tro, men en tro på, at der er mere i livet end at sidde derhjemme og læse avis i stilhed.

Vi følger også Maureen i de dage, hvor Harold vandrer. Hun gennemgår en ligeså stor forandring som han gør. Først er hun pinlig berørt, så vred, men efterhånden kommer hun ligesom han igennem sit livs forskellige faser, og det bringer hen-de nærmere på Harold. Hun besøger ham hende nærmere på Harold. Hun besøger ham undervejs på færden, og i romanens sidste kapitel fornemmer man, at de to har fundet frem til en ny start på deres samliv.

I virkeligheden er Joyces roman svær at sætte fingre på. Den fantastiske, nærmest eventyragtige fortælling om en mand, der går landet tyndt for at holde sin ven i live, trodses af de barske tematikker. Lige når man tror, man har fanget formatet, afsløres noget reelt chokerende.

Læserens arbej-de er hele tiden at stykke den fragmenterede forhistorie sam-men: hvad ske-te der mellem David og Ha-rold, siden de ikke taler sam-men? Hvad skete der med Queenie, hvor-for rejste hun? Og hvorfor holdt Maureen og Harold op med at sove i samme soveværelse? Det hele afsløres langsomt, men slutningen er ventetiden værd om dog Harolds oprindelige formål med rejsen bliver overskygget af hans gen-finding af sin egen identitet: som far, hus-bond, ven og mand.

Til slut kan jeg ikke nære mig for at bringe en anden pilgrimsbog på banen, fordi den sætter noget af Joyces roman i perspektiv. Jeg tænker på Annedorte Ries bog:

Pil-grim, der handler om hendes tur på Cami-noen, hvor noget af det vigtigste hun lærte var: Det handler ikke om, hvad man gør, men måden man gør det på. Det handler om at være pilgrim hver eneste dag.

Det samme kan man sige, at Harold erfarer på sin pilgrimsvandring.

 

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 19:38

kan du lave en nærmere analyse af novellen "hejren", har lidt svært ved at forstå handlingen, tak på forhånd

...
28.01 | 08:42

Hej jeg har en crosser stående, som ikke bliver brugt mere. Sælger I sådan een, da vi vil gerne af med den

...
27.10 | 09:51

Rosenlundcentret er i Sydgaden, Snejbjerg
mvh Søren Brogaard

...
26.10 | 21:34

Hvor ligger det i herning

...
Du kan lide denne side