Bonderøv

Min hobby

EN Bonderøv der "HÅRE" en hjølle

MIN HOBBY

"Nu er det længe siden,

Men end det gemmes i mit sind

hvordan i barndomstiden,

den kære rug kom ind."

Denne sensommersang er nok kendt af de fleste, og det er én af de sange, vi skal blive ved med at synge, fordi Jeppe Aakjær i sin sang fra 1906 har så utrolig mange billeder på, hvordan det hele foregik..Det gamle ord "Vil du forstå din sam-tid – må du kende din fortid" er jo eviggyldigt – og i disse "Bonderøvs-tider" lader det også til, at gamle dyder har stor interesse.

Bl.a. det at vise/fortælle om hvordan er én stor del af drivkraften i den hob-by, en flok seniorer (tidl. landmænd, maskinhandlere, smede m.m.) bruger en del tid på. Hobbyen går ud på at samle gamle landbrugsting, gøre dem brugbare og også at tá ud og vise funktionen frem for andre. Gruppen har 4 faste arrangementer om året: Landsskuet, Klosterlund Marked, Palsgård Skovmuseum og Grøn dag for Daginstitutionerne i Herning. Ved disse arrangementer får de vist nogle af tingene frem, og de får snakket og udvekslet erfaringer/erindringer med en masse folk.

 Årets største begivenhed er uden side-stykke LANDSSKUET. Der har grup-pen været med i 14 år. Det startede lidt i det små med nogle få ting, der var udstillet. Det har så stille og roligt vokset sig større. Ved skuets 100-års-jubilæum i 2007 fik gruppen bevilget et fint telt, hvorfra der kunne blive solgt jordbær og serveret kaffe. Der er borde og stole både indenfor og uden-for teltet, og deri er måske den aller-vigtigste funktion for gruppen: at folk, unge som gamle, kan få sig et hvil og en snak. Inde i teltet er der forskellige udstillinger – tit har der været film i "Den gamle Biograf", da gruppen har et fint samarbejde med Lokalhistorisk Arkiv.

Ude på forpladsen er der også skiften-de udstillinger. Hvert år bliver man enige om et tema. Der har ex. været temaer med "Ferguson", "P. Morten-sens maskinfabrik", "Kartoflen" - og i år var temaet: "Skjold – fra smedje til plejehjem" om fabrikken fra Lind.

Én af de største oplevelser var året, hvor temaet var "Kartoflen". Da vi bor på en kartoffelegn, var der mange gode udstillingsobjekter og historier. I grup-pen kom de til at tale om Rachel og Is-rael Rachlins bog "16 år i Siberien", hvor Rachel fik fat i nogle kartoffel-skræller, som hun plantede for at há et tilskud til den meget sparsomme hus-holdning. Seniorerne ville prøve det samme og plantede i god tid nogle skræller i spande, der skulle medbrin-ges til Landsskuet.

De fik så ideen at kontakte Samuel Rachlin og spørge, om han ville kom-me over og tá kartofler op. Det ville han gerne, så de fik en vældig oplevel-se ud af det!! Det kan oplyses, at næste års tema bliver "Såmaskiner", hvis nogle skulle ligge inde med nogle gode ideer.

En anden stor dag ligger altid i juni og er Grøn Dag for Hernings daginstituti-oner. Seniorernes bidrag denne dag er deres vandpumper. Det er en samling gamle vandpumper, der er montere på en 1000-liters vandtønde. Der er også en lille pedalpumpe "Fitnesspumpen" kaldes den. Børnene står troligt i kø for at få lov til at pumpe vand – år ef-ter år.

 

"Ká du håre en hjølle?"

Når bondemanden var i engen for at slå hø ofte en hel dag- så kunne leen godt blive sløv. Med sig havde han en lille ambolt og en hammer, så kunne han banke leen skarp igen.

Ff Inge Krogstrup

 

 

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 19:38

kan du lave en nærmere analyse af novellen "hejren", har lidt svært ved at forstå handlingen, tak på forhånd

...
28.01 | 08:42

Hej jeg har en crosser stående, som ikke bliver brugt mere. Sælger I sådan een, da vi vil gerne af med den

...
27.10 | 09:51

Rosenlundcentret er i Sydgaden, Snejbjerg
mvh Søren Brogaard

...
26.10 | 21:34

Hvor ligger det i herning

...
Du kan lide denne side