En iværksætter
N.E.MADSEN


Af Jørn Vestergaard

 Nabo til det nye butikscenter i Snejbjerg ligger Niels Erik Madsens tømrer- og snedkerværksted, hvor vores hovedperson har lejet sig ind i de bestående bygninger.
På stedet har der gennem flere årtier været drevet tømrervirksomhed, og mange her i Snejbjerg husker stadig Sigvald Larsen eller ”tømrer Larsen”, som han hed i folkemunde. Hans søn Mogens har gennem flere år videreført faderens firma, men har for nogle år siden valgt at overdrage firmaet til Niels Erik. Mogens er i dag selv ansat i firmaet og ejer stadig bygningerne, som bruges til værksted og lager.
På en kold januardag mødes jeg med Niels Erik inde på værkstedet for at høre nærmere om, hvordan vores unge iværksætter er kommet godt i gang.  
Niels Erik fortæller:
Jeg er udlært og fik mit svendebrev tilbage i 1992 hos tømrerfirmaet Svend Mortensen i Herning, men man kan på en måde sige, at min uddannelse allerede startede, da jeg var 10 år, idet jeg da begyndte som fejedreng samme sted, som hvor jeg nu har til huse. Min far var selv ansat hos tømrer Larsen, så man kan vel sige, at jeg har fået faget ind med modermælken.
Efter endt uddannelse havde jeg lyst til at prøve noget andet. Sammen med tre andre gutter lejede vi en lejlighed i München og her arbejdede jeg i et halvt år i et tysk tømrerfirma. Herefter var jeg i 1½ år ved La Santa Sport på Lanzarote, hvor jeg skulle virke som instruktør i vindsurfing. Man stod imidlertid og manglede folk, der kunne stå for den ugentlige underholdning for gæsterne, så det blev også min opgave at medvirke hertil. Den slags stiller krav til fantasien og vi fandt på at lave indslag med sketches og at lade gæsterne deltage i forskellige konkurrencer af den mere underholdende slags, f.eks. æggekast på stranden. Jeg har således også stiftet bekendtskab med showbiz.
Efter hjemkomsten blev jeg ansat ved Holger Vistisens tømrer- og snedkerfirma og var med til at bygge hal 2 i Snejbjerg og senere byggeri af et sommerhus i Søndervig til Bjarne Riis.
I foråret 2005 tog jeg den endelige beslutning om at blive selvstændig, og når jeg gjorde det, hang det sammen med, at jeg kunne lide kontakten med kunderne og være med til at udforme og efterkomme deres ønsker. Fra starten havde jeg ikke ambitioner om at slå større brød op, end jeg kunne bage, og derfor var jeg selv den eneste ansatte i mit eget firma.
Én af de første ordrer, jeg fik, var at skulle opføre et træhus i Silkeborg, og da bygherren åbenbart var lidt interesseret i, hvad det var for et firma, han havde indladt sig med, spurgte han, hvor mange mand, der ville komme og udføre arbejdet. Han tænkte vel, at jo flere desto hurtigere ville huset stå færdigt. Hvad skulle jeg svare, jo, som sandt var, fik han det svar, at der kom hvert fald under 10. Jeg indså dog, at jeg måtte have hjælp, så jeg fik ansat et par svende og siden har jeg ikke været ene mand i foretagendet.
I dag er vi inklusive mig selv 10 ansatte, idet jeg også i august 2010 overtog min tid
ligere mester, Holger Vistisen’s firma med de to svende, han havde.
Vi udfører alt fra arbejdet med små gulvlister til større byggerier. En af de større opgaver, vi har haft, var da vi var med til at bygge Fermaten i Herning. Lige nu står vi og skal til at renovere 35 boliger i Herning, og her i 2011 skal vi ligeledes være med til at opføre 25 nye i Sunds, så hvert fald i år er vi sikret beskæftigelse.
Med den størrelse, firmaet har, kan jeg selv overskue det hele, så skal det vokse sig større, kræver det en anden organisation og det er ikke målet lige nu.
På spørgsmålet om, om gammelt håndværk og håndværkstraditioner er ved at forsvinde svarer Niels Erik, at det langtfra er sådan. Uddannelsen, inden lærlingen står med svendebrevet i hånden, er den samme, som den altid har været. Tværtimod kan man sige, at kvaliteten i byggeriet er blevet bedre,
hvilket også skyldes, at der bliver stillet større og større krav. Det gælder f.eks. kvaliteten af tagdækning og tagkonstruktioner og krav om gode materialer og effektiv isolering af husene. Noget har ændret sig og det er brugen af værkstedet, idet mere og mere, såsom vinduer, skabe og døre, bliver lavet på fabrikker, hvor vi så får overladt arbejdet med monteringen. Godt nok har jeg et værksted med de nødvendige maskiner, men der er ingen økonomi i at have en mand gående der for at lave ting, som i de fleste tilfælde kan fås fabriksfærdige. Heldigvis får vi indimellem ordrer, der betyder, at værkstedet kommer i brug, for det er jo ikke alting, der kan købes færdiglavet.
Jeg har allerede haft tre lærlinge, der efter endt uddannelse stadig er i firmaet, og det er med en vis tilfredshed, at de to af dem har fået svendebrev med bronzemedaljer, hvilket kan oversættes til et 10-tal i den nye karakterskala.                             
Den tredje har fået resultatet ”ros”, som kan oversættes til et 9-tal. Jeg vil slet ikke selv bryste mig af de fine resultater, for de hænger i højere grad sammen med de svende, som lærlinge følges med. I den sammenhæng er det vigtigt, at der er et godt klima på arbejdspladsen og at alle føler sig som en vigtig brik i det spil.
Godt klima giver gode lærlinge.
Sikkerheden på arbejdspladsen spiller ligeledes en stor rolle, og her har både mester og den enkelte ansat et ansvar. Førhen skyldtes de fleste arbejdsulykker manglende sikkerhed på stilladserne.
 De tider er forbi, hvor man brugte de forhåndenværende pinde og bræddestumper, idet man nu kun bruger godkendte stilladser af jern. Med til sikkerhedsudstyret hører også brug af høreværn, sikkerhedssko og briller. Heldigvis er der sket en holdningsændring på det punkt, idet de fleste nu kan se det fornuftige i ikke at gå på kompromis med sikkerheden. Vi skal jo ikke opfylde kravene for arbejdstilsynets skyld, men for vores egen.
Nogen vil måske synes, at timebetalingen for en tømrersvend er høj, men her skal man huske på, at for hver af dem skal der betales for arbejdsvogn, køretid, forsikringer, arbejdstøj, elværktøj, sikkerhedsudstyr, osv. Det begrænser, hvad der bliver tilbage, og der skal jo helst ikke stå røde tal på bundlinjen.

Privat bor jeg med min familie i Lind, og min kone og mig har tre piger på 6, 4 og knap et år. Alt kontorarbejde foregår derhjemme.
Som vi siger i mit lille firma:
 ”Vi har de bedste og flotteste tømrere”

Tak til Niels Erik for hjælp til denne artikel

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 19:38

kan du lave en nærmere analyse af novellen "hejren", har lidt svært ved at forstå handlingen, tak på forhånd

...
28.01 | 08:42

Hej jeg har en crosser stående, som ikke bliver brugt mere. Sælger I sådan een, da vi vil gerne af med den

...
27.10 | 09:51

Rosenlundcentret er i Sydgaden, Snejbjerg
mvh Søren Brogaard

...
26.10 | 21:34

Hvor ligger det i herning

...
Du kan lide denne side