Mit job som distriksterapeut

Distriktsterapeut

Af Synnøve Lind

I mit arbejde som fysioterapeut i område syd, som ud over Snejbjerg omfatter Lind, Kibæk og Sdr. Felding, har jeg et meget varieret arbejde med træning af borgere på centrene og individuelt hjemme hos dem selv.

Men først lidt om mig selv.
Jeg kommer fra en lille by, der hedder Vennesla og som ligger 17 km fra Kristiansand i Norge, hvorfra der går færge til Hirtshals. Fysioterapeutuddannelsen i Norge har ikke mange pladser og derfor er det svært at blive optaget. Derfor søgte jeg - efter at være fyldt 25 år - til Danmark og blev optaget på skolen i Holstebro.

Jeg havde været i Danmark hvert år fra jeg var lille sammen med mine forældre og to søskende. Jeg syntes, det var et fantastisk land med mange sjove aktivitetsparker som Legoland og Fårup Sommerland. Det danske folk og den danske kultur fik mig til at føle mig velkommen hvert år. Det positive indtryk gav mig lyst til at bo her i nogle år og efter endt uddannelse tage tilbage til familie og venner.

Men sådan skulle det ikke gå. Jeg mødte Simon fra Lind, som læste til pædagog i Holstebro, og blev gift med ham for 4 år siden. Han havde en lille pige fra et tidligere forhold og derfor var det svært at flytte tilbage til Norge.

Efter endt uddannelse fik jeg et års arbejde i Billund kommune og derefter arbejde som distriktsterapeut i Herning med base i Snejbjerg. I starten var jeg alene om arbejdet og havde svært ved at nå alle opgaverne, men nu har jeg heldigvis fået en kollega, Tine Lausten, og det er rart at have en at samarbejde med.

Jeg får henvendelser fra visitationen, plejegruppen, pårørende eller borgere, der ønsker et besøg for at få min vurdering af mulighederne for genoptræning efter sygdom eller skade eller for blot at kunne bibeholde funktionsniveauet. Det er en stor glæde at kunne bidrage til, at folk kan klare sig selv og dermed give dem øget selvværd.
Holdtræningen forsøger vi at opdele i funktionsniveauer, om der skal laves meget siddende gymnastik eller med stående og gående øvelser.

 I år er der kommet mange henvendelser fra ”friske unge ældre”, der vil instrueres i et selvtræningsprogram i motionslokalet på Rosenlund. Det er godt at se, at der er liv i Rosenlund Centret og i motionslokalet af både træningshold og fritrænere.

Her til efteråret bevæger vi os også udenfor de 4 vægge, idet jeg skal starte et udendørs hold. Uanset vejret skal vi ud og træne styrke, udholdenhed og balance.Jeg kommer i kontakt med mange mennesker og det er et givende arbejde, hvor man mange gange kommer tæt ind på deres bekymringer og glæder. Det er en motiveret ”gruppe” og det er naturligvis med til at give arbejdet mening og værdi.

Jeg får ligeledes henvendelser fra plejegruppen angående arbejdsmiljø, idet vi som terapeuter kan råde og vejlede i at undgå arbejdsskader.

Nu har jeg boet her i 8 år og har fortsat svært ved at tale dansk. Det er vanskeligt at lære, måske fordi dansk og norsk ligger så tæt op ad hinanden. For at gøre mig forståelig, prøver jeg at tale langsommere og ændre ord til dansk, nogle vestjyske ord har jeg også taget til mig.
Jeg er glad for at bo i Herning og jeg har gode arbejdskolleger, gode venner og en stor svigerfamilie, men jeg skal hjem til Norge engang imellem og møde min familie og venner der og se lidt norsk natur.
Det er skønt at komme til Norge og det er dejligt at komme hjem til Herning igen.
Som reklamen i Norge siger: Det er dejligt at være norsk i Danmark. Det kan jeg skrive under på.
Som afslutning kan jeg komme med et lille træningsprogram, der kan hjælpe med at bibeholde funktionsniveauet:

1: Rejse og sætte sig fra en stol – 10 gange.
2: Klap over dit hoved og derefter klap bag                       om din ryg.
3: Stå på et ben - se om du kan holde balancen i 10 sek.
Hold en ret holdning i ryg, når du laver øvelserne

Tak til Synnøve for hendes indlæg!
 
 

Synnøve Lind

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 19:38

kan du lave en nærmere analyse af novellen "hejren", har lidt svært ved at forstå handlingen, tak på forhånd

...
28.01 | 08:42

Hej jeg har en crosser stående, som ikke bliver brugt mere. Sælger I sådan een, da vi vil gerne af med den

...
27.10 | 09:51

Rosenlundcentret er i Sydgaden, Snejbjerg
mvh Søren Brogaard

...
26.10 | 21:34

Hvor ligger det i herning

...
Du kan lide denne side