Med Halfdan Christiansen til Nordkap
Halfdan, Knud fra Klejtrup og Frode fra Nørhalne på eventyr
Halfdan Christiansen og to venner - Kurs: Nordkap
På besøg hos julemanden


Af Mona Rasmussen

 

På foregående opslag (klik her:http://www.rosenlundcentret.dk/27408548 )
fortæller Halfdan Christiansen om sin store lidenskab, motorcykler. Vi bliver i samme boldgade denne gang. Halfdan vil nemlig fortælle om en fantastisk tur, han sidste sommer var på til Nordkap.

”Touring Nyt” er et blad, der 100 % handler om motorcykler. Halfdan elsker det blad, for der er altid en masse nyt og en masse spændende artikler. Hen på foråret 2009 faldt han over en lille annonce. Det var skrevet af Knud, en mand fra Klejtrup, som efterlyste et par andre ”seniorer”, som havde mod og lyst til at køre en lidt længere tur på motorcykel. Han var ved at planlægge en tur til Nordkap, og han syntes, det kunne være hyggeligt, hvis han havde nogen at følges med. Halfdan overvejede det en tid. Han snakkede med sin Grethe om det, og da hun også syntes, det lød spændende, tog Halfdan kontakt til manden. Det samme gjorde en mand ved navn Frode fra Nørhalne ved Vadum. Disse tre fyre i deres bedste alder mødtes nogle gange for at lære hinanden lidt at kende og for at planlægge turen. Den 17. juni 2009 drog trekløveret så af sted mod nord.

 

Turen gik op igennem Sverige. Den første nat overnattede de på en campingplads ved Ørebro mellem Karlstad og Stockholm.  Halfdan beretter, at den lange strækning op igennem Sverige nok kunne blive lidt ensformig, idet de time efter time kørte i de store svenske skove. Undervejs gjorde de tre motorcyklister holdt, når der var steder, de gerne ville se nærmere på, bl.a. var de inde i Uppsala for at se domkirken.
De overnattede i små campinghytter undervejs. Turen mod nord gik langs den Botniske bugt, og helt oppe i bunden af bugten valgte
 
de tre venner at køre et smut ind over den finske grænse.
De overnattede en enkelt gang i Finland, i en lille by, der hedder Rovaniemi, som ifølge finnerne er julemandens by. Alt i denne lille by handler om jul og julemanden.  De var inde og se julemandens hus, og Halfdan sendte den 20. juni julehilsener til sine børnebørn fra julemanden.
Disse hilsner modtog de kære unger lidt før jul, og det vakte vild jubel! Tænk at modtage et julekort fra julemanden!!
Hvornår sandheden skal åbenbares for dem, ved Halfdan ikke. Indtil videre lever de i en glad overbevisning om, at julemanden himself har sendt dem et julekort helt oppe fra det nordligste Finland! 

Julemandens by ligger ved Polarcirklen.
Halfdan står her med det ene ben  i nord
og det andet i syd:

Ved polarcirklen 20. juni 2009
GPS - eller ej - !


Fra julemandens by, Rovaniemi, kørte de til Kirkenæs i Norge. Kirkenæs ligger ganske tæt på den russiske grænse, og her kunne de stå og kigge over på den russiske side, hvor der var lytteposter og vagter, der patruljerede med geværet over skulderen. Det var ret så meget anderledes end den måde, vi herhjemme oplever vore grænseovergange!

Da de tre eventyrer havde set og oplevet  Kirkenæs, røg de ud i problemer: Halfdan havde som den eneste monteret en GPS på sin motorcykel, og han blev derfor ofte udpeget til at køre forrest. Således også denne dag, da de tog afsked med Kirkenæs. I en rundkørsel i udkanten af byen mente Knud ikke, at Halfdan havde drejet fra i den rigtige retning, så Knud overtog førertrøjen. Efter 20 minutter var de atter tilbage i den samme rundkørsel, og Knud overgav førertrøjen til Frode. Dette blev ikke meget bedre. Da de tre gutter 3. gang gjorde holdt ved den samme rundkørsel, fik Halfdan atter overgivet førerskabet, og ved hjælp af GPS’en fik han dem dirigeret fint ud af byen, så de kunne fortsætte den lange tur.

Endelig på 7. dagen nåede de tre venner til Nordkap. Den sidste strækning inkluderede kørsel gennem 5 tunneller. Halfdan fortæller, at de på hele turen kørte i tunneller mellem 150 og 200 km. Der er utroligt mange tunneller, især i Norge!
Rejsens mål: Nordkap!
I Nordkap så de det, der var målet for hele turen: midnatssolen, der aldrig går ned! Lyset i Nordkap er helt specielt, fantastisk smukt, og en tur om natten i fuld solskin hørte også med i rækken af oplevelser.  Inden turen atter gik sydpå, var trekløveret i Hammerfest, som er det nordligste sted, hvor der bor mennesker:

Rejsens mål: Nordkap
17 dage - og 6479 kilometer

 

Efter besøget i Nordkap, gik turen mod syd ned igennem Norge. Denne tur bød især på helt fantastiske smukke naturoplevelser. Når Halfdan fortæller, kan man sagtens mærke, at det har været en tur med en perlerække af oplevelser: i Tromsø så vennerne bl.a. Ishavskatedralen, som er en helt utrolig smuk kirke. De besøgte også Polarmuseet, et spændende museum der viser, hvordan mennesker har levet i polarklima med streng vinter, sne og is i voldsomme mængder gennem tiderne.
 

Halfdan kan fortælle i timevis om sin tur til Nordkap. Vi kan slet ikke få det hele med. Besøgene i Koldkrigsmuset i Narvik, domkirken, bispegården og den gamle bydel i Trondhjem, Dovregubbens Hal, stavkirken i Ringebu, turen til Drammen, sølvminerne i Kongsberg, kanonmuseet i Kristiansand og alle de andre spændende steder, Halfdan og hans venner besøgte, får vi måske lejlighed til at høre om en anden gang.

Turen varede i alt 17 dage, og Halfdan tilbagelagde 6479 km.

Vi takker Halfdan for denne spændende beretning om hans tur til Nordkap.


Halfdans 2 rejsefæller foran en af
de mange campinghytter,
de overnattede i undervejs:

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 19:38

kan du lave en nærmere analyse af novellen "hejren", har lidt svært ved at forstå handlingen, tak på forhånd

...
28.01 | 08:42

Hej jeg har en crosser stående, som ikke bliver brugt mere. Sælger I sådan een, da vi vil gerne af med den

...
27.10 | 09:51

Rosenlundcentret er i Sydgaden, Snejbjerg
mvh Søren Brogaard

...
26.10 | 21:34

Hvor ligger det i herning

...
Du kan lide denne side