Standardside

Drømmehjerte af Cecilia Samartin

Drømmehjerte
af Cecilia Samartin


Jeg ville aldrig være faldet over denne ro-man, havde det ikke været for en af vore bibliotekarer i Herning. Han anbefalede den på det varmeste, så jeg tænkte, at den måtte jeg da vist hellere læse.
Cecilia Samartin blev født i Havanna 1961, men er vokset op i USA, da hendes forældre flygtede fra revolutionen. Hun har studeret psykologi og familieterapi i USA.
Hun har i adskillige år arbejdet som soci-alarbejder med mennesker, der er emigre-ret til USA fra diverse sydamerikanske lande. Hun er gift og bor i dag i San Ga-briel i Californien.

Specielt i Norge har hendes bøger været bestsellers efter hun besøgte landet i 2009.


Hendes bøger tager ofte udgangspunkt i hendes egen opvækst og flygtning fra Fidel Catro’s Cuba.
Hun har foruden ”Drømmehjerte” udgivet følgende bøger på dansk:
Senor Perigrino
La Peregrina
Los Peregrinos
Kvinder i hvidt
Salvadorina Vigil
Bogen Drømmehjerte tager sit ud-gangspunkt på Cuba i tiden inden Ca-stros revolution.
I et smukt og meget stemningsfyldt sprog, fortæller romanen om forhol-det mellem de to kusiner Alicia og Nora, som i et tæt venindeforhold le-ver en sorgløs tilværelse på Cubas solside, både konkret og i overført be-tydning. Lige indtil den dag i 1959, hvor Castro kommer til magten.
I starten fejres han som en helt, men hurtigt går det op for befolkningen, at det demokrati med frie valg, de for-ventede at få, aldrig vil blive opfyldt med Castro ved magten.
Familiens gamle husholderske er fra starten mistroisk, for som hun siger: En mand der kan stå på samme sted i så lang tid og holde tale- der må være noget galt med ham.

På et tidspunkt vælger Noras familie at flyg-te til USA, hendes far har en stor stilling i den cubanske nationalbank, og det er ikke velset hos de nye magthavere.
De når velbeholdent til USA og begynder en ny tilværelse. Nora får en uddannelse, efter-hånden også en kæreste og lever et næsten normalt amerikansk liv – dog ikke helt for som flygtning er hun ikke helt amerikaner og hun savner Cuba og kusine Alicia noget så forfærdeligt.
Alicias liv er slet ikke let. Hendes far, der til at begynde med var en af Castros varme støtter, skuffes mere og mere over diktato-ren, og genoptager sit illegale arbejde, nu rettet mod Castro. Det går galt til sidst, og han henrettes.
Livet bliver sværere og sværere på Cuba, folk sulter, og Alicias ægteskab ender med, at hendes mand fængsles, fordi han også går fra at være en varm Castro tilhænger til at være meget kritisk.
En trøst for begge kvinderne er, at det efter-hånden lykkes at føre en nogenlunde regel-mæssig korrespondance mellem dem. Nora forsøger at hjælpe Alicia ved at sende hende penge, men Alicias situation bliver hurtigt værre og værre. Til sidst beslutter Nora at rejse tilbage til Cuba for at hjælpe kusinen. Hun er chokeret over hvad hun finder.
Uden at røbe for meget af bogens handling, kan jeg afsløre, at Alicia ikke står prøvelser-ne igennem. Nora flygter for anden gang fra Cuba, nu medførende Alicias blinde datter. Denne flugt er langt mere forfærdelig end den første, og alt er lige ved at gå helt galt da…..
Nej det skal I selv have lov at opleve. Det er en både rørende og spændende bog, fortalt af en person, der i den grad formår at give tro-værdige billeder af livet på Cuba både før og efter Castros revolution.
Sproget er som sagt smukt, og romanen er letlæst ikke mindst på grund af en god over-sættelse.
Ole Pedersen

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 19:38

kan du lave en nærmere analyse af novellen "hejren", har lidt svært ved at forstå handlingen, tak på forhånd

...
28.01 | 08:42

Hej jeg har en crosser stående, som ikke bliver brugt mere. Sælger I sådan een, da vi vil gerne af med den

...
27.10 | 09:51

Rosenlundcentret er i Sydgaden, Snejbjerg
mvh Søren Brogaard

...
26.10 | 21:34

Hvor ligger det i herning

...
Du kan lide denne side