Aksel Møller Pedersen fortæller om sin hobby
Biavler som 15-årig

 

- Lidt om bier

Af Aksel Møller Pedersen

I PR-udvalget har vi fået den ide at få forskellige til at fortælle om deres hobby.
Jeg har indvilget i at være den første. De fleste har nok - ligesom jeg - mere end én hobby. Jeg har valgt at fortælle om biavl.
Min interesse for biavl startede en varm sommerdag i 1944. Jeg var 15 år gammel og hjalp til derhjemme på gården i Ølby. Den dag kom en bisværm flyvende og slog sig ned lige i vores have. Jeg vidste godt, at Svend på en gård i nærheden havde bier. Derfor løb jeg hen til ham og fortalte om mine observationer og bad ham hente bierne. ”Vil du æ sjel ha dem, Aksel”, sagde Svend. ”Jamen, a hå jo ingen forstand o bier”. - ”Det ka do fo, å a ska nok hjælp dæ.”, sagde Svend. Dermed var sagen afgjort, og jeg blev biavler som 15-årig.

Men nogle år senere gik jeg i gang med en boglig uddannelse. Jeg måtte sige farvel til det frie liv ved landbruget og til mit fritidsjob som biavler.

Kom og se på bier!
En forårsdag i 1981 havde Herning Biavler-forening åbent hus, hvor jeg mødte mange engagerede biavlere. Og nu var jeg leveret. Jeg måtte i gang med min gamle hobby igen. Og lige siden har jeg været fritidsbiavler, og jeg har nydt det meget. Det er virkelig en spændende hobby, som jeg gerne vil fortælle om her.

Begyndelsen
Som biavler skal man kunne tåle et bistik eller flere. Man må ikke være allergisk overfor bistik. Som enhver anden hobby koster det at komme i gang.
Man må nødvendigvis anskaffe sig et bihus - ofte kaldet bistade. Der findes mange typer og mange forskellige rammemål.
Af andre nødvendige ting kan nævnes:
Bidragt, røgpuster, stadekniv, bibørste, honningslynge, honningglas for blot at nævne nogle af de vigtigste. Man kan eventuelt gå sammen med en anden biavler om en honningslynge.
Og så skal man naturligvis have fat i nogle bier. Som nævnt ovenfor, startede jeg i sin tid med en bisværm. Men det kan anbefales at købe bier af en erfaren biavler. Der er ofte bifamilier til salg i Tidsskrift for biavl.
Herning og omegns Biavlerforening har hvert forår et begynderkursus i biavl. Det er en god ide at deltage. Og her er for øvrigt en bifamilie medregnet i prisen.
Man kan også alliere sig med en erfaren biavler og på den måde få lidt privat undervisning.

Det er biernes forunderlige liv, der gør biavl til en spændende hobby. En bifamilie består af én dronning og mange arbejderbier. Om sommeren er der også droner, som har til opgave at befrugte nye dronninger. En arbejderbi, som kommer til verden i efteråret kan blive mere end et halvt år gammel, fordi den medvirker til, at bifamilien overvintrer. Men om sommeren bliver en arbejderbi kun ca. seks uger gammel. Så er den slidt op.

En arbejderbi har i sit korte sommerliv mange opgaver. Det vil føre for vidt at fortælle om det hele her, men der findes rigtig meget læsestof om bier. Se evt. på biblioteket.
Det første forårseftersyn i marts/april måned er altid spændende. På en solrig forårsdag må man ud i bigården for at opservere. Hvor mange bifamilier har klaret den lange vinter, har de haft foder nok, har de været udsat for forstyrrelser af forskellig art, o.s.v.

Herefter følger den travle og spændende tid for biavleren:
Sommeren igennem sker der meget. Ca. hver tiende dag må man i bigården.
Der sker en voldsom udvidelse i bifamilien. Dronningen kan lægge op mod 3000 æg pr. døgn, derfor må biavleren sørge for, at der er plads nok. Hvis bierne føler det for trangt, er det naturligt for dem at sværme. Det foregår på den måde, at dronningen sørger for, at der skabes en ny dronning til at fortsætte familien. Derefter samler den gamle dronning en flok bier omkring sig og forlader familien. Sværmen har allerede haft sine spejderbier ude for at finde et nyt sted at slå sig ned.
Det er naturligvis et stort tab for biavleren, hvis hans bier sværmer. Han mister på den måde både en dronning og gode bier, som skulle samle honning til ham.

Honning høsten er et af sommerens højdepunkter for biavleren. Derfor er det en god ide, at gå sammen med en god biavlerven, når der skal slynges honning.
Nu må den historie ikke blive længere, selv om der kunne fortælles meget mere om bier. F. eks biernes måde at kommunikere på. Også kaldet Biernes dans Men det kan du også læse om på biblioteket eller via internettet.
God fornøjelse
_ _ _

Honning-høst. Fra spand med hane fyldes de kendte honningglas
- En sang om "mine honningbier":

Og så var det nærliggende
lige at genopfriske
en gammel børnesang:

Alle mine honningbier

Alle mine honningsbier, sum sum...
flyv nu over blomsterstier,
sum sum... kommet er jer sværmetid,
brug den mine bier med flid,
kort er eders sommer,
aldrig mer den kommer.

Nu er luften dyb og blå,
sum sum… linden står med blomster på, sum sum...
kløvermarkens duft er sød,
æblerosens kind er rød
nu som aldrig siden;
at I bruger tiden.

Dyk jer dybt i blomsterkrus,
sum sum... drik den søde sommerrus, sum sum...
langt af led, å, langt af led
jorden som et blomsterbed
byder jer som gæster
til skærsommerfester.

Langt i vest og langt i øst, sum sum...
kuben er mit eget bryst, sum sum...
se, jeg åbner kubens dør,
flyv, min sværm beruset, ør,
om de hvide tjørne
brummende som bjørne.
Ludvig Holstein (1864-1943)

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 19:38

kan du lave en nærmere analyse af novellen "hejren", har lidt svært ved at forstå handlingen, tak på forhånd

...
28.01 | 08:42

Hej jeg har en crosser stående, som ikke bliver brugt mere. Sælger I sådan een, da vi vil gerne af med den

...
27.10 | 09:51

Rosenlundcentret er i Sydgaden, Snejbjerg
mvh Søren Brogaard

...
26.10 | 21:34

Hvor ligger det i herning

...
Du kan lide denne side