Her er mit liv...
Anna Haunstrup


Af Erling Haubjerg

Vestpå fra Snejbjerg ligger den lille idylliske landsby Haunstrup med blandt andet en smuk kirke, som for øvrigt er en forholdsvis ny kirke, idet grundstenen først blev lagt i efteråret 1918. Dengang var der kun nogle få hundrede mennesker i det, der på det tidspunkt hed Studsgård-Haunstrup sogne, men meget er jo sket siden, og landsbyen Haunstrup alene har vokset sig noget større med blandt andet mange parcelhuse på begge sider af hovedvejen, der deler byen i to områder.
En enkel gård midt i byen er også med til at sætte et romantisk præg over stedet. Og lige nabo til denne gård - på Fjelstervangvej nr. 6 - ligger et lille hus, som bebos af den person, der har sagt ja til at være med i denne sommerudgave af "Her er mit Liv".
Anna Haunstrup, for det er hende, det drejer sig om, er kendt af mange i det område, som Rosenlund Centret dækker, idet hun blandt andet har siddet i brugerrådet i en periode.
Anna blev født i Timring den 19. januar 1924, men familien flyttede ret hurtigt til Vorgod, hvor forældrene købte en gård. Anna startede i skolen i Vorgod, men gik kun ét år her, hvorefter hun som 8-årig kom i Rimmerhus skole, og her gik hun, til hun var 11 år gammel.
"Jeg kom ud at tjene som 11 årig," fortæller Anna, "derfor måtte jeg skifte skole igen, idet jeg fik plads på en gård når Fiskbæk og derfor måtte jeg i Fiskbæk skole. Jeg kan huske, at vi kun gik i skole 1 dag om ugen i sommerhalvåret og 4 dage om ugen i vinterhalvåret."
I 1940 flyttede Anna til Snejbjerg, og på et tidspunkt blev hun pige på Bas- sumgård, hvor der foruden Anna var 4 karle og på mit spørgsmål, om det var her, hun fandt sin livsledsager, svarer Anna: "Nej, for min mor havde sagt til mig, at jeg skulle finde en mand fra Rimmerhus, for mændene derfra var de eneste, der duede til noget."
Og derved blev det. Anna kastede sin kærlighed på Karl Haunstrup, hvis forældre havde en gård mellem Haunstrup og Rimmerhus, og Anna og Karl blev gift den 7. november 1943.
De startede deres tilværelse med at købe et lille hus på 24 kvadratmeter ude i Søbylejerne, hvor Karl arbejdede i kullene, og Anna havde et lille pensionat for nogle ganske få arbejdere. De tjente godt med penge i de 3 år, de var i Søby, men alt var ikke den rene idyl i det store kulområde med de mange barakker. Bare for at tage sproget, der blev brugt. Det var ikke det sprog, Anna var vant til fra gårdene. Og en anden ting, som Anna også havde svært ved at klare - med sin unge alder - var råberiet og ofte også håndgemænget mellem ægtepar, børn og folk i det hele taget. Men på en måde var Anna glad for de 3 år i kullene: "Jeg lærte utrolig meget om livet og mennesker," siger Anna, "noget jeg nødig ville have undværet i mit liv". At Anna oplevede meget i Søby, er jeg slet ikke i tvivl om, for hun fortalte meget om, hvad de erfarede derude, ja, så meget, at jeg tror, hun kunne skrive en hel bog om tiden i Søbylejerne.

I 1946 havde de tjent så mange penge, at de kunne købe Karls fødehjem på Rimmerhusvej nr. 3 i Haunstrup, og mit næste spørgsmål til Anna var, om det nu
var rart at få foden under eget bord? Og hertil svarer hun: "Ja, men det kunne være svært ind imellem, for der var kun 33 tdr. land til gården, nar det var stille vejr, men blæste det, kunne vi få mere eller mindre jord at arbejde med," siger Anna lunt og fortsætter: "Selv om det var det rene sand, så gik det jo. Vi skyldte nemlig ikke så meget på gården. Vi havde jo tjent godt i Søby" .
Fra 1968 til 1973 arbejdede Anna dog på fabrik for at tjene en ekstra skilling til husholdningen, og efter 1973 syede hun for datteren og svigersønnen, der dengang havde en kjolefabrik i Ølgod.
I 1986, da Anna blev 62 år, stoppede hun med at arbejde, og da det havde været Karls ønske lige fra drengeårene at komme til Island og Ægypten, begyndte de at rejse. "Det var godt nok tosset," siger Anna, "for turen til Ægypten kostede næsten lige så meget, som vi betalte for gården. Men da Karl var 11 år ældre end jeg, syntes vi, at det var nu, hvis vi skulle ud at rejse, så det blev til flere ture ud i verden," fortæller Anna.
Karl, der blev 84 år, døde den 18. november 1996, så de havde altså 53 år sammen og deraf 50 år på Karls fødehjem. Men Inden Karl døde, nåede de at købe det hus i Haunstrup, hvor Anna nu bor. Karl vidste, hvor det bar hen, så han ville gerne vide, hvor Anna skulle bo, når han ikke var her mere, så de købte huset den 1. november 1996.
Anna har 4 børn - 2 af hver slags. Et af børnene kørte galt på sin knallert lige før, han fyldte 17 år. Han kørte ind i en aflæssermaskine, som en uforsigtig landmand havde parkeret, da han var kørt tør for benzin. Sønnen er i dag retarderet, men klarer sig fint.
Hun havde 6 børnebørn, men ét af dem døde i en frygtelig ulykke i Sunds i 1991, hvor nogle fulde unge mennesker kørte ind i ham, så hans bil kom i brand. Jo, Anna har også oplevet smerte i livet.
Annas 4 børn bor i henholdsvis: He, Sunds, Skibbild og Studsgård, så hun har dem alle tæt på, og det nyder hun. De er flinke til at besøge hende, og Anna er flink til at besøge dem, og det skal også lige med, at Anna har 5 oldebørn.
I dag har Anna Haunstrup en aktiv pensionisttilværelse. Foruden familiebesøgene går Anna til seniordans på Snejbjergskolen, hvor hun også kommer i Ældreklubben. Hun er formand for Pensionistforeningen, der er en slags støtteforening for Ældreklubben, og så kommer hun selvfølgelig på Rosenlund Centret, hvor hun som nævnt har været med i brugerrådet. Anna er også fast medhjælper, når "Rosenbladet" skal samles og sendes ud til læserne, og det er faktisk et stort stykke arbejde.
Mit sidste spørgsmål til Anna, inden vi slutter, går på, om hun på trods af det, hun har været igennem har haft et godt liv, og hertil svarer hun:
"Ja, selv om jeg har oplevet flere tragiske begivenheder i mit liv, har jeg mange gode minder at tanke tilbage på, og som tingene er i dag, har jeg det fantastisk godt, og jeg har i sinde at leve så længe, at jeg kan komme med til min ældste datters guldbryllup!" slutter Anna Haunstrup.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 19:38

kan du lave en nærmere analyse af novellen "hejren", har lidt svært ved at forstå handlingen, tak på forhånd

...
28.01 | 08:42

Hej jeg har en crosser stående, som ikke bliver brugt mere. Sælger I sådan een, da vi vil gerne af med den

...
27.10 | 09:51

Rosenlundcentret er i Sydgaden, Snejbjerg
mvh Søren Brogaard

...
26.10 | 21:34

Hvor ligger det i herning

...
Du kan lide denne side