Bridge i huset

Jørn Vestergaard


Bridge
Vi var mange, der hver mandag aften fulgte med i tv-serien, Badehotellet. I sidste episo-de var der et meget sigende og morsomt ord-skifte mellem damerne, der fordriver noget af tiden med at spille bridge. Nogle af dem er mere entusiastiske end andre, og det kni-ber ofte med at samle de fire spillere, der skal til.
Episoden, jeg tænker på, er, at der kom en ny gæst på hotellet, og at det mellem damer-ne rygtedes, at hun var fra en fin familie, ja endda adelig.
Her er det, at det morsomme kommer til ud-tryk, idet èn af damerne udbryder: ”Ih, er hun adelig, så kan hun nok spille bridge!”.
Det bekræfter måske den opfattelse, man havde før i tiden, at bridge var noget, der spilledes af det finere borgerskabs fruer, når de mødtes til eftermiddagste.
Sådan er det heldigvis ikke længere. Bridge er et spil, der er blevet mere og mere popu-lært og det spilles på langt de fleste aktivi-tetscentre og i klubber.
Man kan med glæde spille det på flere ni-veauer, lige fra begynderstadiet til noget me-re professionelt.
Her på Rosenlund mødes 16 spillere hver mandag formiddag til en dyst ved bordene.
Ingen af os har spillet bridge før, vi meldte os til det på Rosenlund og skulle lære det helt fra bunden. Man bliver nemt grebet af spillet, og derfor glæder vi os altid til, at det bliver mandag, så vi kan komme i gang igen.
Frode Nielsen har været frivillig instruktør på holdet i flere år. Da han sidste sommer
ønskede at stoppe, fik vi heldigvis en ny le-der, nemlig Bodil Mouritzen, der med sin store erfaring øser ud af sin viden.
Man behøver ingen forudsætninger at have for at komme i gang, dog er det en fordel, at man måske har et vist forhåndskendskab til f. eks whist. Selve spillet minder meget om whist med trumf, såkaldt es-makker, idet man sammen med sin makker skal tage flest mulige stik.
Her er meldt 4 hjerter, hvilket betyder, at der skal tages mindst 10 stik med hjerter som trumf.
Forskellen er den måde, man melder kortene på. Hver spiller har en lille boks med såkald-te meldekort, og man melder ved at tage kort fra boksen og lægge dem foran sig, så alle kan se dem. Mindste melding er 1 klør, som betyder, at man sammen med sin faste mak-ker kan tage 7 stik med klør som trumf. Der meldes derefter rundt om bordet op til flere gange og altid i opadstigende grad, indtil 3 spillere efter hinanden har meldt pas.
Kortfarvernes værdi er i rækkefølgen klør, ruder, hjerter, spar og sidst ut, som betyder uden trumf.
Højeste melding er 7 ut, som betyder, at man uden trumf kan få 13 stik. Denne mel-ding er dog yderst sjælden.
Får man en dårlig hånd, dvs. 13 kort uden synderlig værdi, behøver man ikke fortvivle, idet kortene kun blandes èn gang, hvilket betydet, at de andre spillere på et tidspunkt får de samme kort. Kan man således selv med dårlige kort klare sig en smule bedre end de andre, har man bragt sig i en vinder-position.
Resultatet af hvert spil noteres på en seddel,
der går videre til de andre spillere.
Om man sammenlagt har tabt eller vundet, når sidste spil er overstået, får man først at vide nogle timer senere, når Bodil har gjort alle spillene op og har udsendt en mail med dagens resultater. Først da kan man se, om man har håneretten til vi mødes næste gang.
Det bliver for vidtgående at gå i flere detal-jer, men vi er enige om, at bridge er et dej-ligt spil, og vi vil meget gerne, at der var fle-re, der fik lyst til at tage udfordringen op.
Opfordringen er hermed givet og det ville være glimrende, om vi blev flere end de 16 spillere, vi er i øjeblikket.
Jørn Vestergaard

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Kirsten kjeldsen | Svar 04.11.2019 14:41

Jeg vil gerne tilmeldes bridge

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

29.04 | 10:56

uenig!

...
29.04 | 10:55

det er ok

...
15.09 | 13:58

Vil I skrive at Mads Bille kommer til Højskoleeftermiddag d. 21.9. Og fortæller om sit liv med musik, og der kan max være 45 deltagere.

...
04.07 | 10:57

Jeg er ikke umiddelbart i besiddelse af viden, der kan bekræfte spørgsmålet.

...
Du kan lide denne side