En bager med "krummer" i

 

Lasse Nørup Bentsen. En prisvindende ung bager.

 Ved dameaftenen på Rosenlund før jul var et af indslagene en beretning og power-pointshow leveret af Lasse fra Snejbjerg. Han fortalte om, hvordan han som bagerlærling havde deltaget i - og vundet priser i flere konkurrencer gennem sin læretid.

Bagefter talte nogle af deltagerne om, at det var ærgerligt, at ikke flere havde haft lejlighed til at høre Lasses fortælling. Det blev aftalt, at jeg skulle forsøge at få et møde med den travle unge mand for at skrive en artikel til Rosenbladet.

Jeg er heldig at få en aftale med Lasse en mandag, hvor han er i Snejbjerg under flytningen til Svendborg.

Her sidder vi så, og Lasse begynder at fortælle:

Jeg er 21 år, født og opvokset i Snejbjerg. Jeg har, så længe jeg kan huske, interesseret mig for madlavning og bagning.

Efter uddannelsens grundforløb begyndte

jeg som bagerlærling ved Skolegades bageri d. 1. august 2015.

  Min læremester gjorde mig opmærksom på et skolemesterskab, som man kunne melde sig til. I begyndelsen havde jeg fået opfattelsen af, at det var et kursus, og jeg takkede straks ja ved udsigten til at lære mere. Det viste sig at være en konkurrence, som løb af stablen allerede d. 13. august, så jeg fik travlt med at forberede mig til den. Jeg blev nr. 3 af 8 deltagere. Nr. 1 og 2 kvalificerede sig til at deltage i "DM i skills" for lærlinge, en forholdsvis ny konkurrence, hvor lærlinge fra mange forskellige fag dyster. Imidlertid blev den, der havde vundet 2. plads diskvalificeret p.gr. af alder, og så fik jeg chancen for at komme med.

Derefter gik jeg i skarp træning. Der var et halvt år til DM, og jeg trænede på skolen i Holstebro hver anden weekend. Al træning foregik i fritiden. Jeg havde fået en nøgle til skolen, så jeg selv kunne låse mig ind.

Ved DM, som foregik i Frederikshavn i 2016, blev jeg placeret uden for top 3.

Jeg gik så i marts i gang med at træne til endnu et skolemesterskab. Det blev afholdt i august, og her fik jeg en 1. plads. Det kvalificerede mig til DM i Aalborg, hvor jeg fik en skuffende 3. plads. Skuffende, fordi både min træner og jeg syntes, at min præstation havde været til mere, og fordi 1. pladsen kvalificerede til deltagelse i VM i Skills i Abu Dhabi.

2 måneder senere fik jeg besked om, at nr. 1 og 2 havde trukket sig, fordi det ville være for vanskeligt for dem at køre frem og tilbage til træningen. Altså stod jeg nu med en billet til VM, og jeg gik igen i skarp træning.

Ind imellem blev der også lige tid til at vinde en 1. plads i et lokalt mesterskab i

august.

I Abu Dhabi havde jeg fået nogle avocadoer, som var dårlige. De nye, jeg fik, var umodne, og da jeg skulle skære dem, smuttede kniven, så jeg skar min hånd. Til trods for, at jeg måtte arbejde resten af tiden med en hånd, fik jeg en 7. plads, hvilket jeg var godt tilfreds med.

Ved VM er er der deltagere fra mange forskellige lande og i mange forskellige håndværksfag. Alle præstationer bliver bedømt med et pointsystem, så de kan sammenlignes. Man får max 800 points, og 700 points udløser en "Medal of excelence". Den fik jeg, hvilket jeg var meget stolt af.

De danske håndværkere lå generelt højt placeret.

Hjemkommet til Danmark fik jeg to en   halv måned til at træne til DM i skills i begyndelsen af 2018. Normalt har man et halvt år, og da jeg i begyndelsen kun kunne bruge den ene hånd, var det noget af en udfordring.

Mesterskaberne foregik i Herning, og der var 42 håndværksfag repræsenteret i konkurrencerne samt en del demonstrationsfag. Her fik jeg en 1. plads, hvilket kvalificerede mig til at deltage i EM i Budapest. Her fik jeg en 2. plads og en pris som den bedste dansker (best of nation).

I juni 2018 bestod jeg svendeprøven. Den består af en teoriprøve og en praktisk prøve. Teoriprøven har 200 spørgsmål, som man har 2 timer til. Jeg var færdig efter 35 minutter og fik et 12-tal. Den praktiske prøve trækker man 10 dage før den afholdes, og selve prøven varer 7 timer.

D. 30. september var jeg udlært bager.

Hvad så? Jo, d. 1. februar begynder jeg i konditorlære i Svendborg. Jeg satser på at deltage i DM i skills i Bellacenteret i 2020. 

Det var spændende at tale med Lasse og mærke hans glæde ved alle de flotte placeringer.

Jeg spurgte om, hvordan man træner til sådan en konkurrence, og han fortalte, at en del af opgaven er kendt på forhånd, og så øver man sig i at udføre den og få arbejdet til at passe med tiden.

Lasse fortalte også, at det er gratis at deltage i mesterskaberne. Udgifter til rejser og ophold bliver betalt af forskellige fonde, og skolen sponserer de råvarer, der bruges til træningen.

Jeg havde fornøjelsen at overvære medaljeoverrækkelsen ved DM i Herning og se Lasses flotte og indbydende bagværker. På billedet kan man se resultatet af de fire dages arbejde.

Jeg er sikker på, vi kommer til at høre mere til Lasse.

Held og lykke med den fremtidige karriere.

 Bente Pedersen

 

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

17.11 | 22:23

Hehe. Meget sød fortælling om julemanden fortalt på en meget sjov og beskrivende måde. Mon julemands-kostumer.dk kunne levere en juledragt til denne julemand

...
04.11 | 14:41

Jeg vil gerne tilmeldes bridge

...
14.11 | 21:26

jeg er født på Tanderupgaard d.30 maj 1940 og vil gerne vide om der stadig er lanbrug på gården? eller skal stedet bruges til andet formål.

...
05.11 | 17:53

Spændende historie. Er gården i dag privatejet?

...
Du kan lide denne side