Valentinsdag

Valentinsdag

Bloody Valentine…….

(14. februar – Valentinsdag.)

Frede M. Andersen.

 Det vAar med i kryds-og-tværs’en!  ”Gammel mærkedag” stod der, vandret ord på 12 bogstaver, hvor det første kun kunne være et ”V”, det sjette måske et ”T” og det sidste sandsynligvis et ”G”. Hvad var dog det??

Efter at have været igennem både kirkeår, almanak og reklame-kalender, og derpå at have forstyrret alle omkringværende, var ordet stadig ikke fundet! Og reaktionen udeblev ikke: Der er fejl i krydse’ren! Det ord findes slet ikke! Det er i hvert fald totalt ukendt på dansk …… i Snejbjerg!

OG SÅ!!!!..

Pludselig siger familiens unge, selvoptagne, mobiliserede, pc-afhængige teen-ager :

 ” Fuck man, hva’ mæ den der, du ve’ nok Bloody Valentine…..!”

 Pletskud!

Valentine og VALENTINSDAG!

Godt nok vidste ”geniet” ikke andet om ”Bloody Valentine”, end at det var en eddergo’ splatterfilm i 3D, men det gjorde vi andre ikke engang, for hvem pokker herhjemme ved noget om Valentinsdag?

Næh, vi må ud i verden omkring os for at opdage, at den danner tradition og fejres, og vi behøver ikke at gå længere end til f. eks. Finland, hvor dagen har været fejret siden 1989, og hvor man hvert år rundsender ca. 5 mill. Valentinskort!....

 Som så mange andre mærkedage har Valentinsdag sit udspring i oldkirken. I år 496 blev datoen den 14. februar nemlig viet til den hellige Skt. Valentin for at blive fejret som ”de elskendes helligdag”.

 Det lyder meget smukt, men baggrunden var, at man i den brede befolkning indtil da havde festligholdt en gammel romersk højtid. I denne fest indgik tilmed en række ritualer, der skulle stimulere potens og frugtbarhed! Eksempelvis en ”lodtrækning”, hvor ugifte kvinder lagde en navneseddel i en krukke, hvorpå ugifte mænd trak et ”lod” på den kvinde, som han så var parret med under festlighederne. Denne årlige navne-parring skønnedes så at føre til forelskelse og ægteskab.

Skønt ideen var noget forud for sin tid, måtte kirken selvfølgelig forbyde slige vovelige traditioner, men som kompensation indførte man så Sankt Valentinsdag som ”de elskendes dag”……..vel og mærke i tugt og ære!

Problemet var blot, at man ikke rigtig vidste, hvem denne Valentin i grunden var! Der var nemlig oplistet ikke mindre end 50 martyrer ved navn Valentin, og i hvert fald tre af disse var allerede helgenkårede! På baggrund af dette rod valgte den katolske kirke i 1969 helt at slette Skt. Valentinsdag af kalenderen. Dagen er altså ikke længer en helligdag, men blot en mærkedag.

 Men baggrunden for dagen er dog stadig en gammel kirkelig legende, der beretter, at Valentin oprindelig var præst i Romerriget, da kejser Claudius II. udstedte et dekret, hvorefter ingen romersk soldat måtte gifte sig, fordi det gik ud over soldaternes mandighed og vildskab. Det nægtede Valentin at acceptere, hvorfor han først blev fængslet

 og siden henrettet. Inden han nåede så langt, fik han skrevet et brev til sin udkårne (fangevogterens datter) og underskrevet det med ”din Valentin”. Siden blev han så ophøjet til helgen med egen kalenderdag, for så i vor tid helt at blive slettet af listen -ak ja!

Men på trods af dette har Valentinsdag overlevet gennem århundreder som ”de elskendes dag”, hvor kærester og elskende, bejlere og rivaler, forlovede og par m. fl, sender søde, kærlige romantiske tanker til ham eller hende for at vise troskab og agtelse.

Det såkaldte valentin-kort eller -brev spiller her en væsentlig rolle. British Museum hævder at have verdens ældste valentin-hilsen liggende. Den dateres 1415 og er afsendt af en adelig fange i Tower til dennes elskede (han hed bare ikke Valentin), og romantiske hilsener til en Valentin findes endog i Shakespeares komedier. Men det store skred i valentin-hilsenerne skete i midten af 1800tallet. Her begyndte man i Amerika for alvor at producere de nu så velkendte valentinkort med romantiske motiver i form af røde roser, hjerter i pink og guld og med en trykt kærlig tekst, så kortet var lige til at sende.  Allerede i 1930erne indtog ”Valentine-day” andenpladsen som årets post- og shopping-dag i USA, kun overgået af julen, og nu regner man med, at der bliver sendt 200 millioner valentinhilsener hvert år! Det er her værd at bemærke, at 81 % af disse sendes af kvinder, medens mænd foretrækker hilsener i anden form!

Valentinsdag betragtes i Danmark helt klart som en amerikansk domineret mærkedag, der nok har sit udspring i en historisk tradition, men er blevet pumpet op af kommercielle kræfter for at øge salg og omsætning. Dagen har aldrig rigtigt fået fodfæste herhjemme. Blomsterhandlerne prøvede i 50erne, men den ”amerikanske kærlighedsdag” blev totalt afvist som fremmed for dansk kultur. Det var faktisk først i 90erne, at dagen langsomt begyndte at slå an og her mest i større byer og blandt yngre generationer godt tilskyndet af en koncentreret marketing- og reklameindsats.  

I dag lægger alting op til, at det er manden og hans rolle som en Valentin, der skal sørge for romantikken gennem blomsterhilsener, chokolade, middagsinvitationer, romantiske hotelophold, koncertbilletter, oplevelsesture m.v. Er den stakkels mand i tvivl, vil internettet hellere end gerne være behjælpelig med ideer og køb! Det er også her, man kan få ”Den ultimative Valentins- gave” i form af en sød lille krukke (sikkert pink med røde hjerter), der indeholder 100 små ”piller” med uskrevne sedler. På hver seddel skriver ”han” så søde ord, samler pillen og lægger den tilbage i krukken. På kommende triste grå dage kan ”hun” så tage en ”pille” og blive vakt til live igen af søde ord!..........

Nogle husker måske Storm P.s ”flue”:

Ska’ fruen ikke ha’ en blomst, Hr.?”

”Nej, uha da! Hva’ vil hun dog ikke tro!........”

 

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

29.04 | 10:56

uenig!

...
29.04 | 10:55

det er ok

...
15.09 | 13:58

Vil I skrive at Mads Bille kommer til Højskoleeftermiddag d. 21.9. Og fortæller om sit liv med musik, og der kan max være 45 deltagere.

...
04.07 | 10:57

Jeg er ikke umiddelbart i besiddelse af viden, der kan bekræfte spørgsmålet.

...
Du kan lide denne side