Det dufter så dejligt

Det dufter så dejligt …..

 Nu laves der igen mad på plejehjemmene til beboere. En af grundene til, at maden ikke længere skal laves fra centralt hold, er at skabe et bedre ”leve bo miljø”, så beboerne får mulighed for at være med til at tilberede maden og deltage i bagningen.

Det bedste er helt sikkert at føle duften, når den spredes i huset, så er man jo i sit eget hjem.

For at få et indtryk af, hvordan denne opgave løses og opleves på Rosenlund, har vi været på besøg hos køkkenpersonalet og beboerne på 1. sal.

 I køkkenet fortalte Henny og Anne Marie os, at der på Rosenlund er lidt begrænsninger for at kunne tilberede al maden på afdelingerne.

Der er godt nok lavet en forlængelse af arbejdsbordene i køkkenet på afdelingerne, men de to køkkener har ikke den tilstrækkelige kapacitet, udstyr og indretning til, at det er muligt at tilberede og færdiggøre al maden her sammen med beboerne.

På de senest nybyggede plejehjem er køkkenerne naturligvis indrettet sådan, at det er muligt at tilberede al mad på hver afdeling.

På Rosenlund er der ikke en fast plan for, hvornår beboerne inddrages. Det afhænger af dagens menu og bemandingen i køkkenet, men uanset hvad, så forsøger man dagligt enten at tilberede kød, dessert eller bage noget på afdelingerne for så at færdiggøre retterne i storkøkkenet.

 Beboerne nyder virkelig duften, og hvis det er muligt hjælper de til med at skrælle gulerødder, æbler eller forme boller.

 Personalet får altid et anerkendende ord med på vejen, men er der bagedag, så er det beboernes klare forventning og mening, at bagværket skal nydes samme dag til eftermiddagskaffen.

Til gengæld er det i orden, at der koges grød til dessert, som skal afkøles og først nydes dagen efter. 

Der sammensættes selvfølgelig en sund, nærende og alsidig kostplan på stedet, men personalet er ikke i tvivl om beboernes favoritter, som er karbonade med grønærter, stegt flæsk og fromager.

Efter at maden nu laves fra bunden på hjemmet og beboerne er inddraget, er det også blevet et oplagt emne, når der holdes beboer/pårørende samtaler. 

Vi besøgte afdelingen på 1. sal, hvor Pia og især Signe fortalte om, hvor dejligt det er, at der er en eller anden form for madduft på afdelingen. Når og hvis det er muligt, så hjælper Signe også gerne personalet med at skrælle grøntsager, frugter eller rulle boller. 

Det er en dejlig adspredelse at sidde i køkkenet opleve duften og følge forberedelserne til dagens fantastiske gode mad og ikke mindst at få en lille snak med personalet.

Signe er utrolig glad for stedet og hendes favorit er paneret flæsk, også kaldet fattigmandskoteletter, ligesom hun nyder de gode desserter og en kaffetår med hjemmebagt brød er da heller ikke af vejen. Ved særlige lejligheder serveres der også et glas rødvin til maden.

På beboernes fødselsdag har de mulighed for at ønske dagens hovedret eller boller, lagkager og varm chokolade om eftermiddagen.

Desværre var Signe kommet for sent med hendes ønske til hovedret til hendes fødselsdag. Der er en anden beboer, som også har fødselsdag samme dag, der kom først, men det klager Signe ikke over, for så står den jo på boller, lagkage og varm chokolade. 

Mange tak for et hyggeligt besøg og gode samtaler. 

Jørn og Asta

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

14.11 | 21:26

jeg er født på Tanderupgaard d.30 maj 1940 og vil gerne vide om der stadig er lanbrug på gården? eller skal stedet bruges til andet formål.

...
05.11 | 17:53

Spændende historie. Er gården i dag privatejet?

...
27.10 | 09:51

Rosenlundcentret er i Sydgaden, Snejbjerg
mvh Søren Brogaard

...
26.10 | 21:34

Hvor ligger det i herning

...
Du kan lide denne side