Tur til Bovbjerg og Viborg .

Gruppen har været på to ture i efteråret

Eftermiddagstur d. 28. september.

Vi tog først på besøg hos Else Husted Kjær, der bor på ”Poesigården” ved Nissum Fjord. Vi blev modtaget af kunstneren, der foreslog, at vi startede med at gå en tur ned til vandet. I den store have var der stenskulpturer af forskellige dyr lavet af Elses far.

Da vi kom tilbage, kom vi ind i et stort lyst rum fyldt med malerier. Her fortalte hun om sine kunstneriske udfoldelser. Hun er selvlært og beskæftiger sig med både malerier og poesi. Hun har haft udstillinger forskellige steder og er meget kendt i Norge, hvor mange har købt hendes værker. Hun gav nogle eksempler på digte, hun har skrevet. Nogle af dem var der sat musik til, og en lokal sangerinde havde indsunget dem. Inden vi tog derfra, havde vi mulighed for at gå op i tårnet, hvorfra der var en god udsigt over fjorden.

Næste punkt på programmet var Bovbjerg fyr.

Fyret er blevet det helt store tilløbsstykke og efterhånden er der 160 frivillige, der driver stedet. Der foregår rigtig meget i løbet af året. I flæng kan nævnes pandekagebagning, dragedag, søndagsbrunch, fællesspisning, ”A Bovbjerg Bindstow”, hvor lokale mødes til en hyggelig aften, desuden bog-bytte et par gange om året. Året rundt er der skiftende kunstudstillinger, og der er naturligvis både cafe og butik.

Vi havde bestilt kaffe og kage og fik ved samme lejlighed mulighed for at høre en af de frivillige fortælle lidt om stedet. Begge steder er absolut et besøg værd. Fyret er åbent hver dag undtaget mandag, og på Poesigården er der tit åbent hus lørdag og søndag.

Heldagstur til Viborg og omegn d. 2. nov.

Første stop på turen var Hald Ege Samlingen. En af stedets ildsjæle tog imod og fortalte historien om Hald Eges røde barakker, der blev bygget i 1917. Oprindeligt blev de bygget for at danne rum for træning af danske soldater i forbindelse med 1. Verdenskrig. Det blev ikke særligt succesfuldt, men senere blev barakkerne brugt til forskellige formål.

Efter 2. Verdenskrig kom stedet til at huse russiske soldater og officerer fra tysk fangenskab, før de skulle sendes tilbage til Rusland. Senere blev de brugt som kuranstalt for forslidte husmødre med mange børn, hvorved de kunne få en pause fra hverdagens slid og slæb..

Under polioepidemien i 40’erne og 50’erne var det polioramte børn, der fik genoptræning her.

I 1956, hvor der var opstand i Ungarn tog Hald Ege imod rigtig mange flygtninge derfra. De blev sat til mange forskellige ting, f.eks. at anlægge en sti omkring Inderøen i Hald Sø.

I 90’erne var det bosniere, der kom til stedet, men nu var holdningen en anden. De skulle sendes hjem hurtigst muligt.

Der var dog nogle lokale, som tog sagen i egen hånd og lavede nogle aktiviteter for dem.
Foredraget var meget spændende. Næste punkt på programmet var Søndermarkskirken, der især er kendt for sit hærvejstæppe, som nogle midtjyske kvinder har broderet. Grundlaget for de broderede billeder er akvareller malet af Inge Linda Jensen og overført på hørlærred. Tæppet består af 13 store billeder, der danner et fortløbende landskab fra Viborg til Dannevirke. 34 mindre billeder viser steder og seværdigheder undervejs. Vi fik også set selve kirkerummet, hvor især døbefonten er meget speciel. Den består af en stor muslingeskal fra Stillehavet ved Filippinerne. I forbindelse med kirkebesøget havde vi lejet et lokale, hvor vi kunne spise vores medbragte mad.

Kl. 13.30 mødtes vi Viborg Domkirke med en guide, der tog os med rundt i den gamle bydel. På et grønt område bag ved domkirken stod en statue af Hans Tausen, der begyndte sin gejstlige karriere i Viborg. I forbindelse med et jubilæum har Bjørn Nørgaard lavet en anden skulptur samme sted forestillende en liggende Hans Tausen.

Vi var inde i et lille kirkerum tilhørende Sorte Brødre kirke, som har været en del
af et kloster. Ellers bevægede vi os rundt mellem mange gamle huse og på toppede brosten og fik fortalt noget af Viborgs glorværdige historie. Byvandringen suttede på Nytorv, hvor vi fandt et sted, hvor vi kunne få en kop kaffe, inden vi kørte hjem efter en intens og oplevelsesrig dag.

Birte Birkely

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

14.11 | 21:26

jeg er født på Tanderupgaard d.30 maj 1940 og vil gerne vide om der stadig er lanbrug på gården? eller skal stedet bruges til andet formål.

...
05.11 | 17:53

Spændende historie. Er gården i dag privatejet?

...
27.10 | 09:51

Rosenlundcentret er i Sydgaden, Snejbjerg
mvh Søren Brogaard

...
26.10 | 21:34

Hvor ligger det i herning

...
Du kan lide denne side