Barndomserindringer om jul

Erindringer om jul i barndom

Jens Ørskov

 

Erindringer om min barndoms jul!

Af Jens Ørskov

Vi synger i en af vore kendte julesange: ”Om julen derhjemme, derhjemme hos  moder engang”.
Alle har jo erindringer om barndommens jul. Min ligger 65 -70 år tilbage i tiden. Der er en kolossal forskel på julen i vore dage, og så hvordan den var i min barndom, i 40`erne.

Overordnet var julen dengang mere højtid end nu, og julen var fra d. 24 december og varede til 6 januar (Hellig tre konger). Modsat nu, hvor det er fra midt i oktober og så til d. 24 december. Så er julen stort set forbi.

Min jul i barneårene var på en gård i Gødstrup. Landbrug dengang lignede hinanden til forveksling, blot var der forskel på størrelsen – driftsformen var ens. Alsidighed, noget af hvert, det som mange ynder at kalde Morten Korch-idyl nu til dags. Der var mange forberedelser og gøremål, der skulle klares inden julehøjtiden. Alle skulle hjælpe til, også vi børn. Vinduer skulle vaskes, spindelvæv fejes ned i stalden. Evt. skulle væggene kalkes, det skulle se pænt og ordentligt ud. Roehuset skulle fyldes til julen over. Kartofler og gulerødder hentes ind fra kulerne. I laden skulle der tærskes neg, (før mejetærskernes tid) så der var korn hø og halm til dyrene i 14 dage. Der skulle skæres hakkelse til hestene, heste og køer strigles og børstes.

Jeg husker, at vi delte dagene op i helligdage og halv-helligdage. På helligdagene skulle kun det allermest nødvendige arbejde klares. For eksempel var mejeriet lukket ned Juledag, så mælken skulle gemmes til 2. Juledag. Karle og piger skulle også have lidt fri i julen. Julen blev brugt til at være sammen med familien og venner. Der var på den tid ikke tradition for kirkegang juleaften, men 1. Juledag.
Redskaber og maskiner, (de få der var på den tid), skulle rengøres og smøres ind i olie, og så opbevares indendørs, så de var klar til ny sæson. I min barndom gik der en skrøne om, at hvis et markredskab stod i marken julenat kom Jerusalems Skomager og hvilede sig på den, og så ville der det efterfølgende år, kun gro ukrudt og tidsler på marken.
Lidt om hvad jeg husker om barndommens jul inden døre. Det er vigtigt her at huske på for læseren, at mange af mine barndoms jul var i krigsårene 40-45, og hvad det medførte af rationering og mangel på mange fornø-     denheder.
December var en rigtig travl tid for min mor som husmor. Husk på at al maden, al bagværk blev produceret i hjemmet i køkkenet. Der blev gjort pænt rent, så alt så nobelt ud til højtiden. Jeg husker, at vi i vores køkken havde et stort centralkomfur, centralvarme. Det var forholdsvis sjældent dengang. Komfuret blev rengjort og pudset, rundt omkring var der en messingstang, der blev blankpudset i Brasso. Gulvene i mit hjem var plankegulve. Disse skulle vaskes, og så skulle de ferniseres så tæt op mod jul som muligt, nogle gange d. 23 om aftenen. Om morgenen, juleaftensdag  stod de så skinnende blanke og fine. 
Som sagt var al maden hjemmelavet, råvarerne var fra gården, kun suppleret med lidt krydderier o.l., dengang købte man kun lidt.

En virkelig stor begivenhed, i julemåneden var slagtning af julegrisen. Det var en hel festdag. Hjemmeslagteren kom, grisen blev fanget og bundet på benene, lagt op på et kar, og så stak han kniven i struben, under grisens store hyl. Blodet blev opsamlet i en spand, under stadig omrøring, for det måtte ikke størkne. Det skulle bruges til at lave blodpølser af, en ren delikatesse for nogle. Sådan en gris vejede slagtet 80-90 kg, og den gav virkelig meget arbejde i køkkenet. Husk på, ingen køl el. frys. Kun henkogning og så saltkarret til flæsket. Der blev lavet medister, frikadeller og stege, som alt sammen blev henkogt. Skinkerne cyklede min far til  Herning med, til et røgeri, for de skulle jo røges og gav så senere det dejligste pålæg. 2 høns skulle  slagtes, og ordnes og være  klar som julemad. 

Bagværk til jul dengang var et kapitel for sig. Jeg husker endnu de mange, mange slags småkager. Det var som om, der den gang skulle være rigelig af alt, ja nærmest fråds.
Til daglig levede vi i min familie spartansk, i hvert fald sammenlignet med nutiden.

Selve juleaftens forløb i mit hjem. Kl.12 fik vi stuvet hvidkål og frikadeller. Julemiddag kl. halv syv. Vi begyndte altid med omkring bordet at synge: Julen har bragt……. Så fik vi klar suppe med kød - og melboller (hjemme-lavede) ikke Mou eller lign.                                                                                                                                         Derefter oksekød i peberrodssovs. Oksekød havde vi ikke selv, det havde min far købt v. slagter Bessmann i Herning. Desserten var fløderand m. henkogte frugter af egen avl af æbler, pærer og blommer.

Mandelgave erindrer jeg ikke, at vi fik. Så skulle der ryddes af og vaskes op, og vi børn ventede nu på gaverne. Men først skulle mor og far have læst julekortene (og der var mange dengang).
Juletræet blev tændt. Julepynten var dengang hovedsagelig glimmer- fehår og guirlander af dannebrogsflag. I krigsårene var dannebrog et skattet symbol, det gjorde sig selvfølgelig gældende på juletræet.
Alle dansede med om juletræet, og endelig- endelig fik vi vore gaver. Der var ikke så mange, og de var beskedne, men kærkomne. Jeg husker, vanter, strømper og tinsoldater. I flere år fik jeg ting til Tekno ingeniørsæt, så efterhånden kunne jeg bygge mange ting, af det. Den største gave jeg husker, var en dampmaskine.
Som afslutning på juleaften fik vi flødeskumslagkage og kaffe. Lidt juleknas, men kun lidt, ingen chokolade. Det var rationeringen , der her gjorde sig gældende.
Trætheden meldte sig nu, og det var tiden, at vi skulle i seng.

Grundtvig skriver i en salme: ”Mens som barn på landet jeg var hjemme, julemorgen var mit himmerig” Sådan husker jeg også julemorgen, med nyt legetøj, det var herligt. Afsluttende, husker jeg hvor stort det var, når købmand Nørgaard i Gødstrup havde pyntet butikken op til jul.
En dag i julemåneden var vi børn med mor og far i Herning for at se juleudstilling. Det foregik med tog fra Gødstrup til Herning og retur. Endelig husker jeg også tydeligt juletræsfest i Snejbjerg forsamlingshus 4. juledag som noget stort.
Julen var en god tid - julen er stadigvæk en god tid. Det skal vi værne om.
Glædelig jul                      
 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 19:38

kan du lave en nærmere analyse af novellen "hejren", har lidt svært ved at forstå handlingen, tak på forhånd

...
28.01 | 08:42

Hej jeg har en crosser stående, som ikke bliver brugt mere. Sælger I sådan een, da vi vil gerne af med den

...
27.10 | 09:51

Rosenlundcentret er i Sydgaden, Snejbjerg
mvh Søren Brogaard

...
26.10 | 21:34

Hvor ligger det i herning

...
Du kan lide denne side