God jul


Kalender-Jul………. igen!

Frede  M. Andersen.

 

””Jamen, dem kan jeg da godt huske! ---Jeg havde da dem selv i mange år! Nej gemt dem? De er da smidt ud og brændt for mange år siden!”

 Alle, der var børn i 40erne og 50erne, har en ganske god erindring om dem: JULEKALENDERNE med låger! Dem, der fra den 1. december viste vejen frem til juleaften. Men kun få har et   eksemplar liggende i et skab eller en skuffe som et minde fra en svunden tid. 

De kan være svære at finde i dag, men rundt omkring på egns- og kulturmuseer kommer de overlevende eksemplarer nu igen til ære og værdighed i julemåneden, som klenodier fra en svunden tradition, der faktisk indledtes allerede i 1930erne.

Som mange andre traditioner fik vi herhjemme inspiration ”udefra”, d.v.s Tyskland og Sverige, men skikken var i lang tid mindre udbredt og indskrænkede sig til såkaldte adventskalendere, afrivnings-kalendere og visse engelske kalendere.  Sidstnævnte faldt aldrig rigtigt i danskernes smag, især fordi de manglede julenisser! Den venlige, sjove og drilagtige julenisse var nemlig blevet skabt af danske kunstnere i 1800tallet og var totalt ukendt for udlændinge!

 

Men i løbet af 1940erne begyndte der for alvor at ske noget i kalenderbranchen. De første rigtigt danskproducerede lågekalendere viste sig. Trykt på pap med julemotiv og 24 præ-trykte låger, bag hvilke der skjulte sig et trykt billede af en grankvist med lys, en nisse med grød o.s.v.

Disse kalendere kunne man købe i enhver bog- eller bladhandel, men hertil kom nu, at talrige firmaer pludselig så en ny reklamemulighed i at udlevere ”gratis kalendere” til nuværende og kommende kunder!  Reklamekalenderne blev mange steder yderst populære, og alt fra brændselsfirmaer til mejerier og fra tøjfabrikanter til pølsefabrikker delte kalendere ud. Mange havde i øvrigt samme form, forside og indhold, så den eneste reelle forskel var faktisk den påtrykte firmareklame.

 

Mens låge-kalenderen gik sin sejrsgang begyndte trykkerierne efter 1945 at producere de kunstfærdige 3-dimensionale julekalendere, som man selv skulle samle. Den mest enkle model var et ”julehus”, hvor vinduer og døre udgjorde ”lågerne”, og hvor de trykte motiver kunne belyses indefra. Men ellers strålede fantasien i form af nissetog, nisseborg, nisseskibe o.s.v. Mangen en husfader har svedt over arbejdet med disse modeller, hvor man ofte stod tilbage med et underligt ”mellemstykke 5a”, der skulle have været anbragt mellem 6b og 21d…. ak ja.!

 

Om det var dette krævende samle-arbejde, købsprisen eller udviklingen, der gjorde det, vides ikke, men inden længe fik nissetoget m.v.  konkurrence af den hjemmegjorte pakkekalender i stof med 24 små pakker eller lommer – en til hver dag og med mulighed for delvis genbrug. Låge-kalender-fabrikanterne forsøgte godt nok at fastholde markedet med den stadigt velkendte ”slik-kalender”, da nye aktører pludselig viste sig på julemarkedet: DR ogTV2!!

 

DR begyndte såmænd allerede i 1962 med spæde og primitive forsøg på at fange specielt de mindste seeres opmærksomhed. Men man skulle helt frem til 1967, før der for alvor var respons fra publikum. Det år bragte man nemlig en rigtig julekalender i sort/hvid, i hvilken der forekom en  ”Magnus Tagmus”, der kørte rundt i futtog oppe i tagrenden på Decembervej! Selv om det er længe siden, og ingen kan huske hverken personer eller handling, så mindes ”Tagmusen” i dag af mangen en bedstemor!

Nu stod det pludseligt klart, at her var noget at hente, og DR´s kreative TV-folk vovede nu at give sig i kast med nye 24-dages kalendere. Men man begyndte med det kendte og økonomisk bæredygtige, nemlig ”Dukke”kalendere. De var rimeligt billige, krævede begrænset teknik og havde en acceptabel produktionstid. Det mest avancerede var stangdukkerne, og de og handlingen blev en succes! Kalendere som ”Vinterby Øster” og ”Julerup Færgeby” betragtes i dag som Klassikere med talrige genudsendelser -  nok mest til glæde for nu midaldrende seere.

Herefter vovede man sig ud i større produktioner for hele familien, hvor man gjorde brug af virkelige lokaliteter og skuespillere som i ”Jul i Gammelby” og ”Jul på slottet”, inden begge kanaler endelig vovede pelsen med de helt store jule-produktioner som ”Absalons hemmelighed”, ”Jesus og Josephine” og ”Tinkas hemmelighed” m.v. 

Som et vedhæng til disse store kalendere dukkede så yderligere Julekalendere ”for voksne” op på sendefladen i form af bl.a. den nærmest udødelige ”The julecalender” , tv-satiren ”CWC” med

de Nattergale, og den nissefornægtende ” Jul på Vesterbro” med Anders Mattesen.

Men succesen havde sine omkostninger. TV-produktion er dyr, og i dette tilfælde meget dyr.

DR begyndte derfor tidligt at producere og sælge låge-kalenderne i til knytning til tv-serierne for at hente nogle af udgifterne hjem. Selv om overskuddet gik til godt formål blandt børn, kunne det selvsagt ikke accepteres af andre i kalender-branchen. DR blev anklaget for illoyal konkurrence, og Det danske Folketing måtte ind og pålægge DR begrænsninger – til stor moro og underholdning for især den udenlandske presse. Det bør nok lige nævnes, at ”Nissebanden” f.eks. gav et overskud på 5,6 mill. kr.

 

For mange udlændinge er det en december-gåde, at størstedelen af familien Danmark - og over 1 mill. seere - aften efter aften i den bedste sendetid sidder lænket til fjernsynet til en historie om, at julen igen er i fare og skal reddes! At vældige kræfter truer julemanden og hans stab! At julegaverne ikke vil nå frem i tide, At nogen ønsker sig en ”food-processor”  o.s.v. Det virker næsten overvældende for mange, at en julekalender kan lave om på spisetiden, mødetider, sengetider o.s.v?  Nogle vil endda gerne nå hele tilbuddet – og det kan betyde mange kalendere og mere tv-tid!

 

Kalenderne er dog nu så mange, at det ikke kan nås! En sociologisk undersøgelse fra 2018 viste, at hvis man ville følge alt og alle i julemåneden, ville der med 7 timers sovetid kun være 6 ¾ brudt time tilbage til normale daglige gøremål Og så har vi her endda ikke medtaget øvrige pap-, præmie-, chokolade -, Øl-, Whisky-, Lotto- og skrabekalendere……….

 

 

GOD JUL!

 

 


Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

29.04 | 10:56

uenig!

...
29.04 | 10:55

det er ok

...
15.09 | 13:58

Vil I skrive at Mads Bille kommer til Højskoleeftermiddag d. 21.9. Og fortæller om sit liv med musik, og der kan max være 45 deltagere.

...
04.07 | 10:57

Jeg er ikke umiddelbart i besiddelse af viden, der kan bekræfte spørgsmålet.

...
Du kan lide denne side