Mit job som ernæringsassistent

Henny Frederiksen

Mit job som ernæringsassistent på Rosenlund Centret.

 Af Mona Svarre Rasmussen

I tidens løb har vi et par gange bedt køkkenassistenter fra Rosenlund Centrets køkken om at fortælle om deres job. Når vi nu igen vender os mod denne faggruppe, skyldes det, at netop deres job - og dermed hverdag - samt selve stillingsbetegnelsen er blevet ændret. I dag er køkkenassistenternes titel ernæringsassistenter, og deres arbejde væsentligt anderledes. En lørdag formiddag har jeg aftalt at mødes med Henny Frederiksen i cafeteriet. Henny er ernæringsassistent på centret, og hun vil gerne fortælle om de mange ændringer, der er sket på hendes arbejdsområde. Henny Frederiksen er 55 år. Hun bor i Ørnhøj og har 3 børn og 5 børnebørn. Hun blev ansat på Rosenlund Centret oktober 2008 i en 34 timers stilling. Der er foruden Henny ansat 2 i køkkenet: Kis med 32 timer og Linda med 20 timer. Så godt som samtlige pleje- og ældre centre i kommunen er i løbet af de seneste år kommet med i kølemads-ordningen. Dvs. at der på disse centre ikke længere produceres mad, men at man færdigtilbereder maden. I stedet tilberedes maden i Centralkøkkenet i Aulum. Der laves mad fra bunden, hjemmelavet mad.

Det vil sige man tilbereder kød, sovs, desserter og kaffebrød i centralkøkkenet. Hvorefter det færdig tilberedes i modtagekøkkenet.

Dette har som nævnt medført store ændringer i arbejdsprocessen for især ernæringsassistenterne. Før i tiden var tilberedningen af maden det primære for en ernæringsassistent, og Henny siger, at hun i dag føler, at deres fag er blevet meget anderledes, men at hun er bevidst om, at de stadig kan finde glæde og stolthed i dét, der er tilbage fra det oprindelige fag.  De har skullet lære at tænke på en lidt anderledes måde, - men stadigvæk huske: Vi er en del af en helhed. Og hvad er så det, der er tilbage fra det oprindelige fag, kan man spørge. Henny fortæller, at hendes arbejde i dag er at anrette og pynte den mad, der kommer fra køkkenet i Aulum. Hun skal sørge for, at bestille mad, kager og brød både til beboerne og cafeteriet. Hun skal lave smørebrød, som beboerne i plejeafdelingen får serveret til aftensmaden. Hun skal pynte desserter og/eller kager, sørge for, at cafeteriet ser pænt ud, og være á jour med, at der er kaffe og brød nok. Henny har intet med cafeteriets økonomi at gøre. Dette køres i dag udelukkende af frivillige, og Henny understreger, at cafeteriet - ja, samfundet i det hele taget - ikke kan klare sig uden frivillige. Der bliver flere og flere opgaver, som lægges ud til dem.

Selv om Hennys job har undergået stoe ændringer de sidste år, er hun alligevel glad for sit arbejde og en positiv pige. Hun fortæller, at de altid har nok at lave i køkkenet. Hver morgen skal der bl.a. lunes franskbrød til plejeafdelingens beboere. Dette lune brød dufter dejligt, og beboerne kan dagen igennem mærke duften fra køkkenet.

Henny siger, at det er rigtig god mad, der kommer fra centralkøkkenet. Og for beboeren er der ingen forskel om man får den hjemmelavede mad fra centralkøkkenet eller har sit eget produktionskøkken, her kan man bare sige at det hele er mad lavet fra bunden.

Jeg er sikker på, at hun har ret. Jeg fik lov at smage et stykke ”gele-rugbrød”.  Det er et helt specielt rugbrød, som er rørt med et pulver, der indeholder husblas. Det serveres til beboere, der lider af tygge - synkebesvær. Med pålæg der er tilpasset disse beboere. Et meget anderledes stykke smørebrød, men jeg må give Henny ret: det smagte dejligt!

Tak til Henny for medvirken til artiklen.

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

14.11 | 21:26

jeg er født på Tanderupgaard d.30 maj 1940 og vil gerne vide om der stadig er lanbrug på gården? eller skal stedet bruges til andet formål.

...
05.11 | 17:53

Spændende historie. Er gården i dag privatejet?

...
27.10 | 09:51

Rosenlundcentret er i Sydgaden, Snejbjerg
mvh Søren Brogaard

...
26.10 | 21:34

Hvor ligger det i herning

...
Du kan lide denne side