Kærlig Hilsen

Kærlig Hilsen

Frede fortæller!

Midt i december dumpede der år efter år et postkort gennem brevsprækken med følgende tekst: ”Rigtig glædelig jul og godt nytår ønskes jer alle. Kærlig hilsen familien på Græshave”. Teksten var den samme år efter år. Kortet ligeså, bortset fra, at nissen på motivet det ene år trak en gris i halen, og det andet red på en kat. Men kortene lignede hinanden og kom alle fra ”Fællestrykkeriet A/S”, og var solgt fra den lokale brugsforening. 

Det var i øvrigt dengang, man efter radioavisen kunne høre: ”Og så bringer vi en julehilsen! Besætningen på M.S. Svendborg sender rederi og familie de bedste ønsker om en glædelig jul og et godt nytår. Julen fejres i det sydkinesiske hav..” Stort set var indhold og form det samme år efter år. For kortet var forskellen næsten kun julemærke,  dato og skibet positionen. Men begge var en fast årlig hilsen, og på én gang et livstegn og et tegn på, at man stadig var i afsenderens tanker, og hvis disse ”julehilsener” ikke kom, føltes det som et savn.

Selv om skikken med at sende hilsener til jul eller nytår således nok er af ældre dato, er den i Danmark ikke mere end ca. 100 år gammel. Som så meget andet op til jul har vi tyvstjålet ideen fra udlandet, nærmere betegnet Tyskland, der så igen har hentet den fra England.  Her blev verdens første julekort nemlig fremstillet i 1843 af en vis sir Henry Cole.  Han havde en meget stor omgangskreds, og for at rationalisere sine julehilsener lod han fremstille et kort, hvor han blot behøvede at anføre modtageren og så sætte sin underskrift. Kortet forestillede dels en engelsk familie ved julemiddagen, dels nødlidende sultne og nøgne medborgere, og det kunne rundsendes for en penny. Kortet vakte godt nok forargelse, men en tradition var født.  Et originalt eksemplar af kortet blev i 2005 i øvrigt solgt til en samler for 8469 pund.                   Men der skulle gå hele 39 år, før danskerne fik blik for den hyggelige juletradition, og det første danskproducerede julekort fra papirfirmaet Levison så først lyset i 1882. Motivet var selvsagt en nisse, vel og mærke en dansk nisse med det anstrøg af humor og drilleri, der karakteriserer sådanne væsener. Mens man i udlandet mest anvendte julemanden, juletræet, børn og religiøse motiver, så havde man i Danmark mest julekort med nisser på og  gennem tiderne tegnet af så berømte tegnere som Alfred Smith, Storm P. Vilhelm Hansen m.fl.

En væsentlig årsag til traditionens udbredelse var imidlertid også en ny postordning i 1871. Indtil da havde man kun kunnet sende breve, men nu blev det også muligt at sende ”åbne brevkort”, altså det vi kalder postkort. Taksten var dengang 8 øre for breve, men blev nu kun 5 øre for brevkort, og dermed også for julekortene, hvorfor forsendelserne voksede og voksede til langt op i 30erne.

Med til julekortets historie hører også skabelsen af julemærket, som et specielt dansk indslag.  I 1904 fik den unge postekspedient          Einar Holbøll den ide at lade fremstille et frimærke på 2 øre, som folk så kunne sætte på som en ekstra porto, og hvor overskuddet skulle gå til syge børn. Ideen blev realiseret og gennem de næste mange årtier blev brugen af julemærket den tradition, der skabte grundlag for oprettelse og drift af de såkaldte julemærkehjem.  Holbølls julemærke udkommer stadigt, men salget er faldende i takt med, at den almindelige dansker i stadig mindre grad gør brug af postforsendelser. Dog håber man på, at indførelsen af det såkaldte E-julemærke  til elektronisk post med tiden vil overtage  det gammelkendte papirmærkes funktion.

Og netop den elektroniske post er måske ved at kvæle den velkendte kortfattede, håndskrevne og postomdelte julehilsen.  Danmark er et af de lande i verden, hvor digitaliseringen er længst fremme.  Men det har til gengæld medført, at den gammelkendte postomdelte brevmængde siden år 2000 er faldet med ca. 60 %, og at brevportoen i dag er 8 kr. for et A-brev, 6 kr. for et B-brev og ingen særtakst for brevkort. Hertil kommer, at Post Danmark påregner yderligere portoforhøjelser for fortsat at kunne yde en ordentlig omdelingsservice.

Med portoudgifter som de her anførte overvejer mange nok, om man skal sende sine julehilsener på vanlig vis, finde andre veje eller helt afskaffe traditionen. Flere og flere gør brug af PCens muligheder for at sende en julehilsen med eller uden bevægelser og med eller uden lyd. Andre gør brug af mobil, facebook ell. lign.  Og atter andre bruger PCens skriveprogram til en julehilsen, der samtidig – og ofte i detaljen - redegør for årets forløb i familien.  Samme kan så sendes til modtagergruppen som E-mail, eller printes ud og fremsendes som gammeldags post. Man skal så blot anføre modtageren og så sætte sin underskrift…. Ligesom Henry Cole i 1843!

Ak Ja - historien har det med at gentage sig

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 19:38

kan du lave en nærmere analyse af novellen "hejren", har lidt svært ved at forstå handlingen, tak på forhånd

...
28.01 | 08:42

Hej jeg har en crosser stående, som ikke bliver brugt mere. Sælger I sådan een, da vi vil gerne af med den

...
27.10 | 09:51

Rosenlundcentret er i Sydgaden, Snejbjerg
mvh Søren Brogaard

...
26.10 | 21:34

Hvor ligger det i herning

...
Du kan lide denne side