Mit liv med nål og tråd

Hans Rosendahl

Af Inger Krogstrup

 

På Snejbjergvej 11 i Studsgård ligger der et pænt rødstenshus. Haven foran er pæn og sirlig og bagtil er der en frodig blomsterhave. Så snart man er indenfor, fornemmer man et hyggeligt hjem med mange fine ting, der er samlet gennem et langt liv. Der er flere fine stuer – og som noget helt særligt – en systue. I huset bor Noes og Hans Rosendahl.

Systuen er Hans´ hule med sybord, klippebord, gine og de fineste stoffer og sytilbehør, der vidner om et liv med nål og tråd. Mange fine kjoler er skabt på stedet, bl.a. brudekjole til både hustruen og datteren.

Hans er med sine 86 år den andenældste borger i Studsgård. Hans blev født på samme adresse 27/5 1927 som den yngste af en søskendeflok  på 7. Faderen, Jens Rosendahl, havde startet tømrerfirma op i et værksted ved siden af privaten omkring 1905. Hans´ to brødre, Niels og Peder, overtog tømrerfirmaet og førte det videre. Deres sidste større byggeri var skolen i Snejbjerg, der nu står til nedrivning.

Hans Rosendahl kom i skole i Studsgård. Han gik først ved fru Fonnesbæk et par år og fik så lærer Bak. Hans mindes som barn, at årets højdepunkter var, når moderen fik besøg af syerske, frøken Kirstine Holst. Hun skulle sy kjoler til moderen og søstrene. Han kan stadig se for sig, hvordan hun med sin store saks og hurtige bevægelser klippede i det fine stof. Drømmen var vakt, han ville være dameskrædder.

Efter skolegangen skulle Hans have en læreplads.Men det var svært at finde en læreplads, og faderen mente, han bare kunne gå i tømrerlære og blive derhjemme.  Men det var slet ikke Hans, og til sidst lykkedes det at finde en læreplads hos en skrædder i Borris i 1944.

Efter 4 år skulle han tage sit svendestykke, men mesteren mente, han skulle have lidt flere udfordringer, og sendte ham til en meget dygtig skrædder i Sønderjylland. Efter et år aflagde han sit svendestykke dernede. Han syede et kjolesæt og fik det antager med ”ROS”.

Nu var Hans skrædder, men militæret kaldte. Han kom til Jægersborg Kaserne ved sundhedstropperne. Han blev derfra sendt til Itzehoe som sygepasser. Hans var så glad for sit arbejde, at han afslog at rejse hjem, selv om han var færdig. Han overvejede endda at skifte spor og blive sygeplejer, men sådan gjorde man jo ikke dengang, man blev ved sin læst…

Efter militæret fik Hans arbejde som skræddersvend hos skrædder Søndergård i Herning. Endelig i 1954 blev drømmen opfyldt om at komme i lære som dameskrædder hos fru Askholt, som var byens førende dameskrædder. Læretiden var kun to år, fordi han i forvejen var skrædder. Hans arbejdede hos fru Askholt til 1963, hvor han sammen med Karen Bak overtog forretningen i Bredgade 10 og kørte den videre til 1976. Tiden som dameskrædder var meget spændende. I forretningen solgte de stoffer og sytilbehør til kunderne, der var alle kategorier af byens fruer. De fik syet til sig selv og kom senere til forretningen med deres døtre for at få syet konfirmationskjoler, studenterkjoler og brudekjoler. Der blev bl.a. også syet kjoler til et par fruer, der skulle til Nytårskur hos de kongelige.  I fællesskab blev de så enige om stoffer og mønstre.

Der var altid mange modeblade på systuen til inspiration. Hans forsøgte altid at holde sig opdateret med de skiftende moder, men hans favoritdisciplin var at sy dragter. Især kunne han godt lide Jacqueline Kennedy-stilen. Til nye kunder og specielle kjoler, blev der altid først lavet en lærredsmodel. Kunderne kom i butikken for at prøve, det var almindeligt med 3 prøvninger i et forløb.

I 1976 var tiderne efterhånden sådan, at der kom flere og flere specialbutikker (bl.a. brude- og selskabstøj) og folk kom selv med deres stoffer. F.eks. fine silkestoffer, der var købt på charterture til udlandet. Fortjenesten blev for dårlig og de to dameskræddere blev enige om at lukke butikken.

Senere arbejdede Hans en del år hos Dohm med omforandringer, indtil han gik på efterløn.

Selv i en alder af 86 er Hans stadig optaget af tøj. Han syr stadig til familie og venner og har lige nu fingrene i en brudekjole, der skal bruges i september. Han følger interesseret med i TV, når der er noget om de kongelige for at se nye detaljer. Han har bøger og film om Erik Mortensen og Jørgen Bender, som har været lidt forbilleder for ham. Men det største forbillede var moderens syerske, Kirstine Holst.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 19:38

kan du lave en nærmere analyse af novellen "hejren", har lidt svært ved at forstå handlingen, tak på forhånd

...
28.01 | 08:42

Hej jeg har en crosser stående, som ikke bliver brugt mere. Sælger I sådan een, da vi vil gerne af med den

...
27.10 | 09:51

Rosenlundcentret er i Sydgaden, Snejbjerg
mvh Søren Brogaard

...
26.10 | 21:34

Hvor ligger det i herning

...
Du kan lide denne side