Standardside

Ekspropriation

Erling og Bente Kristensens gamlehus

EKSPROPRIATION

 Af Birte Kristensen

Det er både et svært ord og et svært emne, som jeg skal prøve, at fortælle lidt om. Ordet ekspropriation betyder, at der kommer nogen og siger

”I skal væk fra jeres bolig og det I ejer, det skal og vil vi købe”

Man kan slet ikke selv bestemme og bliver ikke spurgt, om man har lyst til at sælge. Så bliver det lige pludselig et meget alvorligt ord, som man skal forholde sig til, før  har det bare været et ord, som stod i ordbogen.Da vi første gang hørte om, at der skulle bygges et sygehus i Gødstrup, blev ordet ekspropriation selvfølgelig også aktuelt, ellers var der jo ingen jordareal, som var stort nok til at bygge på. Men det troede vi ikke, ville berøre os med de lige husnumre på Gødstrupvej, så det tog vi stille og roligt.

Men ak og ve senere kom det frem, at Vesterholmvej skulle forlænges fra Tjørring og føres igennem til det kommende sygehus.

Vi var da godt klar over, at der skulle være en vej til sygehuset, men at vejen skulle gå lige netop gennem vores gårdsplads, det havde vi slet ikke forventet og så var ordet  ekspropriation absolut noget, som vedkom os !!

Hvordan så med emnet:

Ja, det er svært, og det tager virkelig lang tid, at vænne sig til, at alt skal rives ned. De første tanker går på, hvorfor skal vi væk fra alt det, vi holder af, og det vi har bygget op og passet på gennem 25 år?   Vi har det så dejligt her, vi har 15 tdr. land omkring os, vi har nogle dejlige  heste og div. husdyr, alt sammen noget vi kan lide at arbejde med. Vi har gode naboer og mange dejlige bekendte i vores lille landsbysamfund. Og dernæst tænker man, hvad skal vi fremover, hvor skal vi flytte hen og hvad skal vi bo i ? Det giver mange spekulationer og indimellem synes man, det er da også uretfærdigt, at vi er endt i denne  situation. Den 30. marts 2012 solgte vi vores ejendom til Herning kommune og skulle være væk 1.februar 2013. Det var så det  … I maj fandt vi og købte det hus, som vi kunne tænke os, skulle være vores fremtidige hjem. Og nu var den første brik i vort puslespil faldet på plads. Huset kunne vi overtage godt 4 mdr. senere.

Så var vi nået der til, hvor vi ligesom kunne begynde at sortere i vore ting og det var et større stk. arbejde og slet ikke spændende. Der var rigtig meget, som vi måtte sige farvel til, vi kunne og skulle – ikke have det med, men det var jo alligevel ting, som havde værdi for os. Da vi overtog det købte hus og vi kunne flytte ind, faldt nr. to brik i puslespillet på plads, for så kunne vi se, hvad der var plads til af indbo + div. ting til det kommende værksted m.v. SÅ var det bare med at komme i gang med oprydningen af det overflødige gods på ejendommen i Gødstrup.

Det var absolut en hård og kold omgang, olietanken gik tom for olie midt i november (hvem fylder olie i tanken og med de oliepriser, når alt skal væltes ikke os!!)

På grund af hårde frostgrader måtte vi lukke for vandet, og lige før jul forsvandt alt elek-tricitet, altså det blev et sted uden lys, vand og varme. Iført godt med varmt tøj og solidt fodtøj blev vi færdig med vort sorteringsarbejde og fik rigtig mange ting afleveret både her og der, noget blev afhentet af hjælpeorganisationer.

Den 1.februar 2013 var vi (som aftalt) klar til, at Herning kommune kunne få vores nøgle til huset, men det var bestemt med stor vemod og en trist følelse, at vi gav den nøgle væk.

Det var så sidste brik i vort lille puslespil og nu var ejendommen klar til nedrivning.

Ekspropriationen  var afsluttet for vort vedkommende.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 19:38

kan du lave en nærmere analyse af novellen "hejren", har lidt svært ved at forstå handlingen, tak på forhånd

...
28.01 | 08:42

Hej jeg har en crosser stående, som ikke bliver brugt mere. Sælger I sådan een, da vi vil gerne af med den

...
27.10 | 09:51

Rosenlundcentret er i Sydgaden, Snejbjerg
mvh Søren Brogaard

...
26.10 | 21:34

Hvor ligger det i herning

...
Du kan lide denne side