Det gamle chatol

Der gamle chatol

Det gamle chatol.

 I mit barndomshjem stod der i dagligstuen et stort gammelt chatol.

Igennem min opvækst var dette møbel med de mange skuffer (der var 17 ) næsten som et eventyrrige for mig. Det satte fantasien i sving.

Jeg kan stadig huske hvad der var i de forskellige skuffer. Forneden var tre brede store skuffer med buet front, Flotte metalhåndtag formet som prismer. I de to øverste var der viskestykker, håndklæder, lagner, dyne og pudebetræk, duge og servietter. Alt sammen rullet flot på den store rulle, vi havde på loftet, den var fyldt op med store sten, så der skulle lægges kræfter i for at trække den.

 

Der var også plads til tæpper og det store flag, som altid blev hejst, når noget skulle fejres.

 

I den nederste var der Hus og Hjem blade. Landsbladet, hvor der var Gris Mathis som påklædningsdukke.  Der var bøger og hæfter og brætspil Ludo—Mølle—Dam—Matador –Skak med flere og kortspil såsom Æsel—Sorteper—Firkort + Billedlotteri havde vi også der.

 I den øverste smalle skuffe var der skrivepapir, konvolutter, kort og frimærker, samt blyanter, viskelæder,  penne og blækhus og selvfølgelig trækpapir. Det var jo før kuglepennenes tid.

 Foroven var en stor klap, med en ret stor nøgle, klappen dækkede over alle de små skuffer. Der var to udtræk til at understøtte den, når den blev lagt ned og brugt som skriveplade.

I hver side var der tre trappeskuffer,+ tre mindre. I midten var et lille skab, deri var en miniskuffe.

To skuffer var fyldt med dagbøger, min far skrev hver aften om gøremål, oplevelser, gæster samt om dagens vejr.

Det var i Blichers Lommebøger, hvor der også var sider til regnskab, som var meget sirligt skrevet. Vores far efterlod dagbøger for 40 år, som mine søskende og jeg delte.

En anden skuffe rummede salmebøger og forskellige sangbøger.

Havde vi været til fest, hvor der var personlige sange, blev de gemt i sangskuffen. Der var også en plads til patroner til jagtgeværet, da min far og senere mine brødre gik på jagt.

I en anden skuffe var en cigarkasse, den var til 25 ører og 10 ører når naboerne kom og lånte telefonen, da der ikke var ret mange, der selv havde fået telefon..

 Der var en bestemt plads til de breve og kort, som kom ikke blot til fødselsdage og jul, men hele året. Meget mere personligt end sms og mail, som vi får i dag.

 Cykellygter og batterier havde deres egen skuffe, og der var stearinlys og sytråd i andre.

I det lille skab blev der gemt forskellige ting, jeg kaldte det gerne for det hemmelige rum.

 

Ovenpå chatollet stod en lille radio, i brunt bakelit-kabinet. Der skulle altid være ro, når pressens radioavis blev udsendt hvor det lød: Danmarks radio København- Kalundborg.

Vi hørte Familien Hansen og lignende, og altid gammel dansemusik.

Under krigen skrattede det af og til i radioen, men vi hørte dog alligevel BBC. Der var heller ikke så mange der havde radio, så da fredsbudskabet kom i maj 1945, skulle jeg løbe over at hente vore naboer, så de kunne høre det hos os. Så blev der brygget kaffe (uden Ricks) og skålet i kirsebærvin.

I 1977 designede og ”byggede” jeg, (med lidt hjælp) mit eget chatol, det har dog kun 14 skuffer.

Det gamle chatol er stadig i familiens eje, nu i fjerde generation.

 

Anna Stadel Sørensen.

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

14.11 | 21:26

jeg er født på Tanderupgaard d.30 maj 1940 og vil gerne vide om der stadig er lanbrug på gården? eller skal stedet bruges til andet formål.

...
05.11 | 17:53

Spændende historie. Er gården i dag privatejet?

...
27.10 | 09:51

Rosenlundcentret er i Sydgaden, Snejbjerg
mvh Søren Brogaard

...
26.10 | 21:34

Hvor ligger det i herning

...
Du kan lide denne side