Standardside

Af Ole Pedersen

Kim Leine:

Profeterne i Evighedsfjorden.

Kim Leine er født i 1961 i Norge. Han kom til Danmark som 17årig, uddannede sig til sygeplejerske og arbejdede 15 år i Grønland, inden han i 2004 vendte tilbage til Danmark. Han debuterede i 2007 med erindringsromanen Kalak. I 2008 udkom romanen Valdemarsdag og i 2009 Tuno, der foregår i Østgrønland. I 2009 modtog Kim Leine Statens Kunstfonds tre årige arbejdslegat og senere Munch- Christensen Legatet. Men det store gennembrud kom i 2012 med romanen Profeterne i Evighedsfjorden, der således er Leines fjerde roman. Bogen bliver nomineret til Nordisk Råds litteraturpris og får i januar 2013 De gyldne Laurbær. Endvidere har han modtaget Jytte Borberg prisen og er nomineret til Politikkens litteraturpris og DR´s romanpris 2013.

Bogen begynder med et drab og den slutter med en overraskende afsløring af hvem, der udførte det, men Profeterne i Evighedsfjorden er ikke en kriminalroman.

Det er historien om den unge norske præst Morten Falck, der i slutningen af 1700 tallet rejser til Sukkertoppen som missionær. Herigennem udfoldes en beretning om den danske kolonialisering som et fuldstændigt forrykt og meningsløst projekt. De danske embedsmænd forsøger at holde på magten og formerne, men plages af hjemve og resignation. Blandt grønlænderne ulmer sorgen og vreden, og nogle af dem griber kristendommen og de europæiske frihedsideer som inspiration til et mislykket oprør mod kolonimagten.

Vi møder første gang den norske ungersvend Morten Pedersen, da han går i land i København i det Herrens år 1782. Han vil egentlig være læge, men adlyder sin fars ønsker og læser teologi i stedet. Han forvandler sig til magister Falck, men stillet overfor muligheden af et retlinet præsteliv på Lolland sammen med kæresten Abelone, skræmmes han og vælger i stedet at blive missionær på Sukkertoppen.

I mødet med Grønland står det imidlertid snart klart, at civilisation, såvel som religion er et alt for tyndt lag fernis til at opretholde endsige udbrede nogen som helst form for menneskelig værdighed. Mødet med Grønland bliver mødet med det værste i mennesket, og de fleste af romanens personer rammes af en selvdestruktiv drift, så at Mortens yndlingscitat af Rousseau: ”Mennesket er født frit, og overalt ligger det i lænker” bliver til en dyster spådom om danskerne i den lille koloni.

Efter at have været helt nede at røre bunden og gjort sig skyldig i tyveri, brandstiftelse, hor og oprørsforsøg sendes Morten hjem til København, hvor han blandt andet oplever byens brand den 5. juni 1795. En fantastisk skildring synes jeg. Branden har den gevinst for Morten, at papirerne om hans meriter på Sukkertoppen forsvinder, og han kan vende tilbage til Grønland, hvor han dør 12 år senere og begraves ved siden af Lydia, der var hans elskerinde under det første ophold.

Romanen Skildrer livets forhold meget direkte uanset om det handler om druk, sex, korruption, livet på hvalfangerskibene eller i danskerkolonien. Det er fortællingen om et kulturmøde på godt og mest ondt, om umuligheden af at finde hjem og den store drøm om frihed, der ikke kan holde i virkelighedens verden.

Jeg tror, at Profeterne i Evighedsfjorden er en af de romaner, der kunne blive en klassiker i dansk litteratur.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 19:38

kan du lave en nærmere analyse af novellen "hejren", har lidt svært ved at forstå handlingen, tak på forhånd

...
28.01 | 08:42

Hej jeg har en crosser stående, som ikke bliver brugt mere. Sælger I sådan een, da vi vil gerne af med den

...
27.10 | 09:51

Rosenlundcentret er i Sydgaden, Snejbjerg
mvh Søren Brogaard

...
26.10 | 21:34

Hvor ligger det i herning

...
Du kan lide denne side