(Hva ska han hier?)

Lidt om navne..


Af Mona Svarre Rasmussen
Så er den kommet. Hvert år efter nytår udsender Danmarks Statistik en bog om navne – hvilke der er mest brugt, hvor mange nyfødte der bliver døbt/navngivet og hvilke navne - og hvor mange navne - de får. I år topper Emma hos pigerne og Victor hos drengene. Det er sjovt at læse om, at der f.eks. var 72 små nyfødte piger i 2. halvår af 2012, der blev kaldt Andrea og 132 små drenge, der kom til at hedde Alfred.

En af disse små drenge er vort yngste barnebarn.  Vi synes, Alfred er et sødt navn til en herlig, lille dreng. Han er nu 7 mdr. gammel, og han er en rigtig lille charmetrold, der går ombord i livet med krum hals – alt skal ses, mærkes, undersøges og smages, mens han smiler, pludrer og hviner.

Hvert år, når Danmarks Statistik har udgivet de sidste nye tal, bliver det som regel kommenteret i div. nyhedsmedier, og snakken om navne har fået mig til at mindes dengang for over 30 år siden, vi selv var nybagte forældre, min mand og jeg. Vores førstefødte var næppe mere end 2-3 uger gammel, og vi havde besøg af farmor og farfar en søndag. Vi spiste, som man jo gjorde, varm mad til middag, og vi hyggede os over middagen, mens vores lille dreng lå og sov i værelset ved siden af.
Vi var nået til isen, og jeg husker denne episode som i slow-motion: drengen gav små kny fra sig, og jeg spurgte min mand, om han ikke lige ville kigge ind til Rasmus.
Min søde svigermor, der var ved at føre en spiseskefuld is op til munden, sænkede pludselig ske og is tilbage  ned på tallerknen og udbrød med stor panik og rædsel: Han ska da æ hier Rasmus?!! (Han skal da ikke hedde Rasmus) Hun syntes, det var en ren katastrofe, men navnet var bestemt, og Rasmus blev hans navn.

Min svigermor gjorde rent på den stedlige skole, og hun var især glad for én bestemt lærerinde. En dag et års tid senere kom hun med et stort smil og fortalte glad, at nu havde den pågældende lærerinde fået en lille dreng. Og hvad tror I, han skal hedde, spurgte hun.
Vi nåede ikke at gætte, før farmor med en glad og stolt stemme fortalte, at den lille dreng skulle hedde Rasmus.
 Vi morede os, for vi kunne mærke på farmor, at hun alligevel var lidt stolt og glad over at have kunne fortælle den søde lærerinde, at det hed hendes barnebarn altså også.

På et tidspunkt arbejdede jeg et par år på dagcentret på Thomas Nielsensgade.
(Dér hvor nu Skiftesporet ligger). Jeg var meget glad for mit arbejde. Der var søde kollegaer og herlige pensionister, og da jeg fik nyt arbejde blev jeg ved at komme på centret på besøg. En af de pensionister, der jævnligt kom i dagcentret hed fru Skov. Hun var en bramfri dame, der altid havde en kommentar til stort og småt. Da Rasmus var født, skulle han naturligvis vises frem og præsenteres også på dagcentret.
Folk stimlede sammen om liften, og jeg var pavestolt af vores førstefødte. Snart kom han op og gik fra arm til arm.
Det var rigtigt hyggeligt, lige ind til fru Skov dukkede op. Hun kastede et kort blik på drengen - jeg tror, at hun i sit lange liv havde fået og set så mange babyer, at hun ikke sådan lige lod sig dupere – hvorefter hun spurgte:
Hva ska han hier? (Hvad skal han hedde)
Jeg fortalte, at hans navn var Rasmus. 
Det ka en da æ kåll en barn der ska løv!!  (det kan man da ikke kalde et barn, der skal leve), svarede fru Skov til min store fortrydelse. Jeg var rystet og nok også lidt skuffet.

I dag kan jeg more mig over hændelsen, det kneb lidt for mig dengang. Men den lærte mig, at respektere det navn, forældrene vælger til deres nyfødte. Og de gamle navne, der til stadighed dukker op igen, de er da søde…. Alfred f.eks…

I øvrigt mener  Alfreds far bestemt at vide, at også bedsteforældre kan få  ”ammehjerne”!? Men det er jo en helt anden snak… Og sådan er der jo så meget.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 19:38

kan du lave en nærmere analyse af novellen "hejren", har lidt svært ved at forstå handlingen, tak på forhånd

...
28.01 | 08:42

Hej jeg har en crosser stående, som ikke bliver brugt mere. Sælger I sådan een, da vi vil gerne af med den

...
27.10 | 09:51

Rosenlundcentret er i Sydgaden, Snejbjerg
mvh Søren Brogaard

...
26.10 | 21:34

Hvor ligger det i herning

...
Du kan lide denne side