Et beskåret gys!

Hortensia Gys!

Et beskåret gys!.........

Af Frede  M. Andersen.

”Anton! …Den der Hortensia fra Bilka, der stod ude i krukken på terrassen, hvor er den?” 
Husherren satte kaffekoppen og løftede avisen en kende som for at søge dækning mod et uventet front-angreb: ”Det ka’ jeg spilme’ ikke huske!  Joh, den smed jeg vist ud sammen med  det andet affald!....”
”Smed du den UD!!...  Den sku’ da blive stående! Sådan en er mange penge værd – en ny koster over 100 kroner, måske endda 200 kroner!.... Det skriver de da om alle vegne!”
”Det ku’ man da ikke se på den vissenpind! Jeg tænkte osse på at skære den ned, men………..”
”SKÆRE DEN NED! Jamen er du da rigtig klog! Det kan man blive anmeldt for hos politiet! Så var du blevet kriminel, Anton! … Du har vel ikke gjort det andre steder hva??.....”
”Nej, hvorfor pokker sku’ jeg gøre det?”
”Og den der ”beskærings-saks”, du købt’ i sommers, den ka’ du godt glem’ alt om! Den er farlig at ha’ i huset Anton! Meget farlig!”
”Jeg har nu også tænkt at købe en, der var bedre…”                                                                                              ”Nu holder du! ..Aner du ikke, hvad der sker omkring dig! Har du da ikke hørt om Hortensia -tyvene? Det  er ellers både med i avisen og på TV og så’n…”
”Øh….jeg mener ….. næh, jeg ser mest håndbold…..”
”Nu ska’ jeg sige dig noget! Da jeg var til fødselsdagkaffe hos Susanne, da fik jeg det hele at vide! Der er nogen, der  går og skærer folks Hortensaer ned.!!!..”
”Det da pænt af dem…”
”Pænt! Det er røveri!  I mulm og mørke – sikkert med hætter og det hele – lige uden for folks vinduer og uden at få forlov først! Og uden et eneste spor!... Ovre hos Birgittes skete det, mens det var snevejr , men de ku’ bare ikke se noget, fordi  sneen var smeltet, da de kiggede efter…
Og Karen fortalte, at hos hende troede de først, at det var en hare eller måske en ulv eller sådan noget, men de var skåret pænt rent af som med en kniv, og det ka’ et dyr altså ikke!
Og så sagde Magda, at hun osse først havde troet, at det var hinner mand, men han ville aldrig kunne gøre det så pænt!
Og tænk! Ovre ved Gurlis var de fire store planter lige uden for hoveddøren osse skåret ned. Det var kun de gamle tørre pinde, der stod tilbage! Alle de grønne skud var væk – Det er da uhyggeligt!  Tænk, så får de slet ingen blomster i dem til sommer ved det, at de er stjålen. .. Og Kristine sagde osse, at hendes nye barnebarn i hvert fald ikke skulle hedde Hortensia, det sku’ hun nok sørge for!....
Men Ellen vidste godt hvorfor, nogen gjorde det! …Det er for at få stikninger! …De klipper dem i små stykker og sætter dem i blomsterjord fra Netto og passer dem, så de får rødder og blade, og så sælger de dem og tjener mange penge – hvis de altså har mange å sælg’…… Og så laver de dem i en anden farve, så man ikke kan genkende dem!   - Hvor er det lusket?
Og  Margrethe gik til juledekoration før jul, og hun fortalte, at de tørre blomster var meget værd, for dem  ku’ man give guldspray og bruge i dekorationer og så’n , og så var de næsten  osse guld værd!........
Men så sagde Ellen osse, at kun kendte en, som kendte en, der havde hørt, at der var nogle stoffer som dem,  narkomaner og de store cykelryttere bruger  –DOPE eller så’n noget -  og som man ikke kan finde, men dør af, og det er da uhyggeligt ……. for så ved man jo ikke, hvem det er! ….Mon ikke snart PET eller så’n nogen sætter en  overvågnings-fjernsyn  op i ude i haverne?. ”
Husherren sænkede avisen: ”Hva’ med marsmænd?.....
”Marsmænd??”
”Ja, eftersom de næppe har Hortensiaer på Mars, tager de nok en flyvende tallerken herned og nupper nogle stiklinger her og der, og pist, så smutter de igen!”
”Jam’ en flyvende tallerken kan da ikke komme ind i en almindelig have?.....”
”Joh, hvis den er lille og usynlig nok!”
”Anton! Nu ta’r du gas på mig!.... Hvor skal du hen?”
”Ud at skære et par grene af vores Forsythia…Det er tid nu!”
”La’ vær Anton!. Man ved aldrig!.... Men ved du, hvad vi skal? Vi  skal i hvert fald ha’ mindst  én Hortensa til foråret. Jeg vil osse ku’ snakke med! !!!……….. Mere kaffe?.........”

Bæver og gyser

Anton! Nu har vi fundet ud af det! Det er BÆVERE!!!!.......

”Bævere???......””Vi piger er nemlig mand for at opklare den slags!..... I gør jo ikke noget! I er li’som dem i ”Matador” som bare gør piger gravide og drikker og æder nede på jernbanestationen og la’r os klare det hele…….”

”Hov, hov! Ham der Mads Skjern……”

”Hva’ ska’ Mads Skjern rodes ind i det her for? Hvis han havde været her, så havde  han da handlet, men du prøver som sædvanlig bare at snakke udenom!”

”Uden om hvad?....”

”Hortensa-tyven sel’følgelig! Ta’ dog og hør’ efter!!....... Jeg var lige over hos Susanne, og så fortalte Karen, at hun og Viggo har været med på en tur til Kloster-et-eller-andet å’ se på bævere. De så godt nok ikke nogen, men mens de så’n går å kikker, så ser Karen, at de der dyr, de har bidt en masse grene af, li’som med en kniv - li’som ved hortensaerne! Og en klog mand deroppe sagde osse , at de ku’ bide tykke grene af og endda fælde træer med deres store tænder!”

”Jamen, de er jo ikke her’…”

”Ve’ du hva’! Der står i avisen, at de osse er dernede ved den å, hvor de spiller håndbold og hedder li’som i Matador…øh.. …Skjern! Og så ka’ de vel osse være her?...”

”Jamen de lever kun der, hvor der er vand”.

”Det er der da osse her!!! Bare luk op for vandhanen, så ska’ du se… Og vi har da både fuglebade og vandsten å så’n. Og bankmanden i nr. 23 han har et sort plastic-kar med åkander og guldfisk og en figur, der sprøjter!”

”Sku’ vi ikke lige vente og se?”

”Sagde du SE!!!.... Har du nogensinde SET no’et? En bæver måske? Nej!!! ……Og heller aldrig en Hortensa-tyv?…..Der ka’ du bare SE !  – Er det ikke uhyggeligt!...

” Joh, jeg bæver skam!... Men jeg ved, at Knud engang …”

”Knud?...Ham i nr. 8? Hvorfor har han ikke sagt det noget før? Og så så tæt på os…. De ska’ væk Anton! Tænk, hvis de kommer ind i vores have…de ka’splitte det hele!

”Hør her! Vi har ingen Hortensia og ingen bæver…. Og desuden er den fredet i naturen!

”Jam’ så send den derud!  Ve’ du, hva’ du ku’? Du ku’ snak’ med naboerne, og så ku’ I sammen finde dyret og få den ud i naturen igen – Haunstrup Dyrepark eller så’n ….med hegn om!

”Joh,… ja. det skal jeg nu lige tænke over!”

”Fint Anton! Og så ka’ du godt ringe til PET og sige, at de behøver altså ikk’ sætte fjernsyn op – Vi har klaret det sæl’………Vil du ha’ kaffe?”…Tror du ikke snart, der er no’en Hortensaer i katalogen? De er i Bilka nu!....

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 19:38

kan du lave en nærmere analyse af novellen "hejren", har lidt svært ved at forstå handlingen, tak på forhånd

...
28.01 | 08:42

Hej jeg har en crosser stående, som ikke bliver brugt mere. Sælger I sådan een, da vi vil gerne af med den

...
27.10 | 09:51

Rosenlundcentret er i Sydgaden, Snejbjerg
mvh Søren Brogaard

...
26.10 | 21:34

Hvor ligger det i herning

...
Du kan lide denne side