Heste Hobby

Hestehobby

Af Jørn Vestergaard


Titlen er måske en smule overdrevet, men en sandhed er det, at der på en gård lidt uden for Tanderupkær drives opdræt og træning af travheste.
Hestene ejes og passes af de to Snejbjergensere Marinus Laugesen og Svend Ove Johansen, og jeg har sat dem stævne for at høre lidt nærmere om, hvad de går og bedriver på stedet.
Desværre kunne Svend Ove Johansen ikke deltage i snakken, så Marius Laugesen førte ordet på begges vegne.

Hvorfor og hvornår begyndte I at beskæftige jer med travheste?
Jo, forklarer Marinus, jeg købte gården her i 1993. Den var på 45 ha med en stor besætning af kreaturer, som jeg også gik og handlede lidt med. Kan man handle med kreaturer, kan man også handle med heste, og da jeg som 60-årig gik på efterløn og solgte det meste af jorden fra, ville jeg gerne have noget at give mig til. Det blev starten på min store interesse for travheste.

Hvordan bliver en hest god til trav?
Hestens natur er at slå over i galop, når farten sættes op. For at få den til at lade være med det, bliver den for det første skoet med vel tilpassede hestesko, så den er i god balance. Man kan næsten sammenligne det med en bil med velafbalancerede hjul, den glider jo jævnt og roligt hen ad landevejen, og den samme fornemmelse skal hesten have. For det andet gør man som kusk under træning det, at man med små fingerbevægelser i tømmen/linen holder igen, så den ikke slår over i galop, når farten øges. Det er svært at forklare, men det kræver, at man har god føling med hesten og dens natur. Her på ejendommen har vi en lille træningsbane, og hvert fald de unge heste skal helst trænes hver dag.

Er I tit ude til løb?
Ja, ca. hver 14. dag og mindst én gang i måneden; for det meste i Billund eller Skive, aldrig på Sjælland, fordi det vil blive alt for bekosteligt med broafgiften. Det koster ca. 1000 kr. at tilmelde en hest et løb, og førstepræmien ligger fra 5000 til 7500 kr., halvdelen for en 2. præmien, osv. Når kusken også skal honoreres med 200 kr., er der ikke den store fortjeneste ved det.

Hænder det, at man afslører doping af hestene?
Lad os slå fast med det samme, at travsport er den reneste sport i Danmark. Der tages efter løbene hele tiden blodprøver af tilfældigt udvalgte heste for at kontrollere, om der har været tale om snyd. Falder hammeren, er straffen prompte en bøde på minimum 30.000 kr. og et halvt års udelukkelse fra løb. Bøder i den størrelsesorden kan få de fleste til overhovedet ikke at tænke på doping.

Hvordan foregår den daglige pasning?
Udover græs bliver de fodret med hø og foderpiller, bliver striglet og efter hvert løb vasket i lunkent vand. Hvis de skal have medicin eller andre præparater foregår det kun gennem dyrlægen

Hvilket udstyr kræves der?
Seletøjet er et helt kapitel for sig. Bidslet,

som hesten har i munden, findes i flere modeller og skal tilpasses den enkelte hest. Derudover kan der blive brug for en jordblænder, hvilket er en slags pude, der anbringes på hestens hoved, så den ikke kan se nedad og blive bange for sin egen skygge, idet mange af løbene foregår i projektørbelysning.
Der er øjenruller, som er nogle klapper, der bevirker, at hesten ikke kan se til siden og lade sig distrahere af noget derfra. Som noget sælsomt, har vi også ørepropper, for at hesten under løb ikke bliver forstyrret af lyde. De er med en snor i forbindelse med kusken og under opløbet gør han det, at han rykker ørepropperne ud, hvorved hesten i ren forskrækkelse kan spurte hurtigere de sidste meter.

Hvad med avlsarbejde?
For at få gode føl, inseminerer vi helst hopperne med sæd fra gode hingste, og frossen sæd kan transporteres over lange afstande. Men det er selvfølgelig sådan, at jo bedre hingsten er, jo dyrere er også dens sæd. Vore heste er såkaldte fuldblodsheste og nedstammer fra frederiksborgere og amerikanske fuldblods.

For at nævne nogle af vores egne dyr, så er
der den 4-årige Smokie, den 3-årige Tiara og den 2-årige Winston. Hestens forbogstav fortæller dens alder, idet alle 4-årige begynder med S, 3-årige med T og 2-årige med U eller W. Næste år begynder man forfra i alfabetet, med A, B…osv. Efter vores mening har en hest sin bedste alder omkring 5 år.

Nævn nogle gode oplevelser.
Ja, der var da dengang for nogle år siden, hvor vi havde truffet aftale med TV midt/vest.
De skulle komme med deres udstyr og følge os en hel dag, når vi var til løb i Aalborg. Stik imod alle aftaler dukkede de aldrig op, og ikke nok med det, de to heste, vi havde med deroppe den dag, gik begge hen og vandt, men der kom intet fjernsyn ud af det, ærgerligt nok. Vi kunne ikke gøre andet end at grine lidt af det.

Hvem påstår at travsport ikke er lidt af en videnskab.
Tak til Marinus og Svend Ove

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 19:38

kan du lave en nærmere analyse af novellen "hejren", har lidt svært ved at forstå handlingen, tak på forhånd

...
28.01 | 08:42

Hej jeg har en crosser stående, som ikke bliver brugt mere. Sælger I sådan een, da vi vil gerne af med den

...
27.10 | 09:51

Rosenlundcentret er i Sydgaden, Snejbjerg
mvh Søren Brogaard

...
26.10 | 21:34

Hvor ligger det i herning

...
Du kan lide denne side