Standardside

Flemming Møller

Af Jørn Vestergaard

Flemming Møller

Kommer man kørende ad den nye vej, der udgør Dronningens Boulevard´s forlængelse fra Herning mod rundkørselen ved Galgehøj, ser man ude til højre et stort skilt, hvor der står Kajaksalg, og så er det, man tænker: ”Kan man virkelig drive kajaksalg herude midt på den jyske hede langt fra kyst og strand”. Det kan man åbenbart, og kigger man nærmere efter, foregår det ude i Kæret i nye tilbygninger fra 2007.
Stedet blev tilbage i 1993 overtaget af Flemming Møller og hans kone Britta, og herfra drives deres omfattende forretning, der fortrinsvis drejer sig om udstilling og salg af kajakker og udstyr hertil. Jeg besøger ham en kold og snedækket vinterdag, en dag der ikke just henfører tankerne til en tur med pagaj og kajak til lyden af bølgeskvulp og mågeskrig.

Flemming fortæller:
Vi, min kone og jeg, kommer oprindelig fra henholdsvis Finderup ved Skjern og Nørre Snede. Der skulle gå 10 år, før vi begyndte at handle med kajakker, og ideen opstod egentlig ved, at vi selv brugte en del af vores fritid til at sejle i kajak, og så det faktum, at vi på vores egen matrikel har en lille sø, der af kunderne kunne bruges til afprøvning af fartøjerne. Søen er opstået som følge af, at der førhen har været gravet ler til teglværker, og ved at udvide den, så den falder mere naturlig ind i omgivelserne, har den fået en størrelse, der gør den anvendelig til en lille prøvesejlads. Selv om den adskiller sig temmelig meget fra farvand, der har med havkajakker at gøre, kan man få et lille førstehåndskendskab til, om det er noget, man vil investere i. Kajakkerne kommer fra Frankrig, Slovenien, Canada og USA for at nævne de vigtigste Ducentlande, og vi har mange af modellerne her i huset, men langt de fleste bliver handlet over nettet og går direkte fra importør til køber. I alt bliver det til 100-150 stykker om året, men som følge af de finansielle tider, er der en lille nedgang i øjeblikket.
Vi leverer til private, klubber og institutioner over hele landet.

 

Der findes modeller i glasfiber- og plasticudgaver, men det, jeg vil anbefale kunderne, er at købe én i plastic. Det er dem, der sælges langt de fleste af, og selv om de er en lille smule tungere er de meget mere robuste, kræver ingen vedligeholdelse og bliver ikke i samme grad ridsede, når de for eksempel støder mod sten i strandkanten.
En speciel model er amerikansk, er pedaldrevet og ser en smule klodset ud, men tag ikke fejl af det, det er faktisk den, der kan sejle hurtigst og kan endda føre sejl.
Priserne ligger fra 4500 kr. til ca. 45000 kr., men for en pris på 6000-7000 kr. kan man sagtens finde noget, der opfylder de flestes behov.
Fordelen ved en kajak er, at den er nem at transportere, og med en vægt på ca. 25 kg. er den nogenlunde let at løfte op på en tagbagagebærer. Der er således mange muligheder; skal søndagsturen gå til én af Silkeborgsøerne, Limfjorden eller noget andet vand, som vi har så rigeligt af her i Danmark?

Mange tænker nok, at en kajak er noget farligt noget at begive sig ud i, kan man holde balancen og hvad, hvis den vælter? Den er faktisk meget stabil og man skal være noget uheldig for at få den til at tippe rundt. Overholder man sikkerhedsreglerne med altid at bruge redningsvest, undgå uroligt farvand og altid sejle langs med kysten, kan man roligt stå til søs. Det vigtigste er, at man skal vide sig i stand til at komme ud af kajakken, hvis uheldet skulle være ude.

Det bedste, man kan gøre, hvis man vil i gang, er at tilmelde sig et kursus i en kajakklub. Herning Kajakklub, der holder til ved
Fuglsang Sø, tilbyder hvert år kurser. Klubben har 60 kajakker til rådighed og for et årskontingent på 600 kr. kan man benytte sig af dem og tilmed have lov til at låne dem med til afbenyttelse andre steder. I vinterhalvåret afholdes der også kurser i Herning Svømmehal, og her kan man under betryggende forhold øve sig i at gøre det rigtige, når man med vilje lader kajakken vælte. De drevne kan med en ”grønlændervending” hurtigt komme på ret køl igen, men så behændig behøver man slet ikke at være.

Vi har som før nævnt sejlet i kajak i flere år, og sammen med vore tre børn, der i dag er henholdsvis 13, 16 og 19 år, har vi taget mange ture og betragter kajakroning som en rigtig familiesport. Den yngste var ikke mere end 6 år, da han var med første gang i egen kajak, og når kræfterne ikke slog til eller han blev træt, blev han med en line -tilbundet farmands kajak -  hjulpet med.

Den bedste oplevelse var, da hele familien tog til Sydnorge og sejlede i skærgården omkring Kristiansand og Lillesand.
Blot man holder sig indenskærs og undgår åbent farvand, er det en fantastisk oplevelse.

Om aftenen lagde vi til ved én af områdets mange ubeboede småøer, slog teltet op, lavede mad og overnattede.
Ved siden af kajakforretningen driver jeg i øvrigt en omfattende handel med træpiller, som produceres i Sverige og fortrinsvis leveres til kunder på Sjælland.

Og noget så eksotisk som bambus - leveret fra Østen og i flere tykkelser – er også en vare, jeg kan tilbyde. Bambusstængerne bruges meget i dekorationsøjemed til butikker, restauranter, zoologiske haver, vandlande, osv.
Argumenter for kajaksejlads er der nok af:
 Frisk luft, naturoplevelser, afstressende effekt, fjernsynsfri, god motion

Tak til Flemming for hjælp til denne  artikel.

 

 

 

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 19:38

kan du lave en nærmere analyse af novellen "hejren", har lidt svært ved at forstå handlingen, tak på forhånd

...
28.01 | 08:42

Hej jeg har en crosser stående, som ikke bliver brugt mere. Sælger I sådan een, da vi vil gerne af med den

...
27.10 | 09:51

Rosenlundcentret er i Sydgaden, Snejbjerg
mvh Søren Brogaard

...
26.10 | 21:34

Hvor ligger det i herning

...
Du kan lide denne side