"Råd og vejledning for unge"

Frede fortæller

Sund, sundere……….!

Af Frede  M.  Andersen

Forleden faldt jeg over en lille bedaget bog med titlen: ”Råd og vejledning for unge om sund livsførelse.” Med et skævt smil genkaldte jeg mig billedet af 50ernes konfirmations-gavebord, hvor denne bog ofte lå som en hilsen fra tante Agathe eller onkel Theodor! Det var tiden før rygning blev forbudt, og tiden, hvor pigerne kunne risikere at blive begavet med en ”Frøken Jensens Kogebog” i indbundet udgave.

Det var dengang! I dag står der på mit arbejdsbord et lille teknisk vidunder – en såkaldt PC, der næsten helt har overtaget den ”sundhedsfremmende” information, og hvor man blot ved få klik kan læse de nyeste og bedste sundhedsråd  og vejledninger fra velmenende og velanskrevne organisationer. Og hvis dette ikke er nok, så vil samme informationer utvivlsomt hurtigt dukke op i radio og TV, i dagens avis  m. m.
Men indimellem virker disse helse-informationer noget uoverskuelige og forvirrende på os almindelige forbrugere. Således modtog jeg i rækken af E-mails et sammenkog af ”aktuelle råd og vejledninger” fra en vittig og måske snart opgivende afsender, der  bl.a. opsumerede følgende:
Det er sundt at spise et æble hver dag – og en banan pga. Kalcium! Og en appelsin pga. C-vitamin!
Og man er faktisk nødt til at drikke en kop grøn te for at mindske kolesterol i kroppen – uden sukker selvfølgelig for at undgå diabetes. Men man skal også huske at drikke 2 liter vand hver dag og bagefter ”tisse” ligesåmeget, (selvom det fordobler den tid, man hidtil har brugt på toilettet!)

Man skal også spise en tallerken yoghurt daglig for at få sund bakterie-flora i maven, for man bliver nødt til at have mindst 1 million af den slags bakterier, ellers går det galt!
Og så skal man tage et glas rødvin for at undgå hjerteinfakt – og et glas hvidvin for at beskytte nerve-systemet – og en øl (desværre huskes ikke, hvad det er godt for, men hvis disse 3 dele drikkes på en gang, går man ud som et lys, men det betyder ikke så meget, og man vil ikke engang lægge mærke til det……)
Husk også at spise nødder, bønner og ærter hver dag! En hel masse! Det gælder om at spise 4 – 6 måltider om dagen – lette måltider, hvor man husker at tygge hver mundfuld mindst 36 gange! (Alene til det skal der påregnes 5 timer!!)

Hertil kommer, at man efter hvert måltid skal børste tænder! Børst efter æblet, bananen, yoghurten, nødderne, bønnerne og ærterne, og glem ikke tandtråd, tandkødsmassage og mundskyllevæske. (Når man nu alligevel er i gang ude på badeværelset, kan man jo indimellem gøre rent og overveje at installere cd-afspiller eller tv i rummet, for med det toilet- og børsteprogram kommer man til at tilbringe en del tid derude!)

Søvn er vigtig! Man skal have mindst 8 timers søvn i døgnet. Hertil kommer 8 timers arbejde plus de førnævnte 5 timer, der skal bruges til spisning. Det bliver i alt 21 timer – så er der 3 timer tilbage!

Ifølge statistikken ser gennemsnitsdanskeren tv 3 timer dagligt. Det er slut nu, for man skal også nå at gå en tur på mindst 30 minutter hver dag. ( Et godt råd: Vend om efter 15 minutter, ellers varer turen jo en hel time). Hertil kommer, at man også skal have socialt samvær med familie og venner og selv være ”opdateret”,  d.v.s. læse aviser, høre radio, bruge PC’en og mobiltelefonen for at bevare en sund holdning til livet omkring en. Og for ikke at belemre ens samvittighed skal der lige findes tid til at vaske gulv, vaske op, vaske tøj, vaske bil og tilgodese evt. børn og husdyr. Når alt dette lægges sammen, er der behov for mindst 29 timer pr. døgn! Den eneste løsning er så at gøre flere ting samtidigt! Det hedder MULTI-TASKING!! F. eks.: Tag brusebad i koldt vand med åben mund, så man kan få de 2 liter vand pr. dag! Mens man børster tænder med den ene hånd, kan man jo tørre gulvet over med den  anden, og mens man spiser dagens æble med den ene hånd, kan man gribe mobilen med den anden og ringe til familie og venner.

Og E-mail’en slutter: Jeg er nødt til at stoppe, for efter den første liter vand og mit 3. måltid er jeg nødt til at skulle gå på toilettet NU! – jeg sparer formentlig nogle minutter, hvis jeg børster tænder samtidigt……….
Ak ja! Engang i 50erne skrev Storm P.  i en af  sine fluer:

Jeg har haft det vidunderligt i min tid  -  takket være en svag karakter.”

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 19:38

kan du lave en nærmere analyse af novellen "hejren", har lidt svært ved at forstå handlingen, tak på forhånd

...
28.01 | 08:42

Hej jeg har en crosser stående, som ikke bliver brugt mere. Sælger I sådan een, da vi vil gerne af med den

...
27.10 | 09:51

Rosenlundcentret er i Sydgaden, Snejbjerg
mvh Søren Brogaard

...
26.10 | 21:34

Hvor ligger det i herning

...
Du kan lide denne side