Vores Hobby

Vores hobby med tog

Af Kristian Nielsen

Gødstrup banegaard

Under dette lidt kryptiske eller ukendte navn gemmer der sig en historie, der nu har varet i over 35 år. Historien omhandler Katrine og Hans Ole Rohde´s passion for modeltog. Jeg kendte godt til deres hobby i forvejen, men nu vil jeg forsøge også at indvie bladets læsere i en af Katrine og Hans Oles fritidssysler. Jeg har i forvejen truffet aftale med dem og møder en mandag formiddag op i deres dejlige køkken til formiddagskaffe og en snak om TOG.

Det hele begyndte i 1976 i Gødstrupvej nr. 62, det hus lidt længere nede ad vejen, som de boede i dengang.
Det er op til jul og Katrine har fået den ide, at Hans Ole skal have et modeltog i julegave. Hun har en gammel drøm om modeltog og drømmen kan nu med et opfyldes. Det bliver dog ikke til tog i julegave, men kort efter jul beslutter de sammen at tage ud og købe et togsæt. Det er Hans Ole med på. Han har altid haft modelbygning som sin hobby og bygget adskillige fly og skibe, så hvorfor ikke tog. Anlægget bliver etableret i deres garage. Banelegemet bliver lavet på en spånplade på 1,2 x 2,4 m og skinnelegemet placeret i en oval. Her kan toget så køre rundt blot i en rundkreds. Det bliver så senere udvidet
til at fylde 2 spånplader. Der er liv på ”banegården”.
De overtager i 1976 Hans Oles fars ejendom på Gødstrupvej 60, men bliver boende i nr. 62. I 1985 flytter de så op i nr. 60.
De skal finde en placering til deres hobby. Der er stor diskussion om indretningen. De har et par rum til venstre for porten til deres ejendom. De kunne indrette det i det første rum, hvor der er trappeopgang til første sal, men Katrine mener, at den skal hun bruge til strygning m.m., og ligeledes det næste noget større rum, som skal anvendes til bl.a. kaffestue til medhjælpere, når de har indfangning af slagtehøns.

Historien ender med, at de flytter hobbyen op oven på til første sal. Her er der god plads. Rummet bliver udbygget i 3 omgange efterhånden som anlægget vokser og er den dag i dag på 115 m². Her står i dag et flot og særdeles veludbygget anlæg med veje, bygninger, skinnelegemer i flere niveauer og landskaber ganske naturtro. Anlægget er nu så udbygget, at togene stopper ved signalerne, hvis ikke, der er grønt lys. Sporskifterne er elektrificeret.Togene kører på vekselstrøm med minus i skinnerne og en lille slæbesko med plus mellem skinnerne eller er det omvendt. Hans Ole er dog så ferm, at han laver nogle om til at køre på jævnstrøm med plus i den ene skinne og minus i den anden.          På spørgsmålet om hvor tit de kører med togene siger de: Mindst en gang om ugen, hvis det ellers kan passes ind i alt det øvrige, som heller ikke må forsømmes.  De har bekendte, som deler deres lidenskab, og som de samarbejder med. Afdøde tømrermester Thygesen (tidligere Gødstrup) og Bodil og Bent Frølund var og er rigtig gode inspirationskilder og som var og er ganske dygtige til at se nye muligheder og perspektiver.

Hans Ole fortæller at nogle sværger til det meget kendte mærke, ”Märklin” (især Bent Frølund), mens de har en 6-7 forskellige mærker og ikke går så meget op i netop det.

Hvorledes udbygger og holder de efterhånden så stort et anlæg a-jour? Der holdes 6-7 togmarkeder om året rundt omkring i landet. De tager altid sammen med andre ud og besøger disse markeder og har her muligheder for at supplere materiellet og få inspiration til en eller anden nybygning eller ændring. De abonnerer på ”Modelbanebladet”, som udkommer 6 gange om året og viser alle de nyheder, nyheder, der kommer frem. Købmand Uhrskov i Herning var en god leverandør indtil han stoppede sidst i 80erne, da interessen for modeltog blev afløst af andre elektroniske interesser.

Langt det meste af anlægget er købt på baggrund af annoncer i det lille marked. Her kommer tit noget til salg, når et ungt menneske mister interessen eller endog aldrig har givet sig tid til at pakke tingene ud. Især op til jul er der tit annoncer om modeltog.

Katrine og Hans Ole har selv bygget en hel del af de huse, det store anlæg rummer, bl.a. en flot model af Haunstrup Kirke. De har også købt en masse brugt og ved forsigtighed lavet det om. Bl.a. har de købt en del ”huse” i Snejbjerg. Katrine fortæller, hvordan de med små ting kan lave veje, træer, græs, landskaber m.m. Kun fantasien sætter grænser. Al hobby koster penge i mere eller mindre grad. Også deres hobby

Uden at komme ind på konkrete tal, siger de begge: Vi har ikke kunnet tage på udlands-ture hvert år for de penge, vi har brugt på vores hobby, og vi har i øvrigt også altid haft rigtig svært ved at finde afløsning i vor bedrift.   
Modeltogsanlægget bliver ikke yderligere udbygget. Det er ikke fordi, der ikke er muligheder. Den digitale teknik har også vundet sit indpas i modeltogsanlæg. Trafikken standser ved vejkryds med rødt trafiklys, holder tilbage for ambulancen, giver de samme lyde fra sig, som rigtige lokomotiver, røg op af skorstenen, blot for at nævne nogle af ting den digitale verden åbner mulighed for.
Både Katrine og Hans Ole er svært tilfredse med deres hobby og det er en hobby, som arbejdsmæssigt (fjerkræproduktion) har passet godt sammen med deres arbejdsliv. Mens de var aktive var det meget svært at få fri og de har aldrig haft ferie. Derfor har det passet godt sammen og det er der altid, når de har tid. Og bedyrer de begge: Aldrig er noget sat til side på grund af ”jernbanen”. Først når alt var lavet, var der tid til denne syssel. Uendelig mange gode timer og tidsfordriv er gået i jernbanens tjeneste.

Hvad er fremtidsudsigterne for togdriften? Vi må desværre begge erkende, at interessen p.t ikke er til stede, hverken hos vore piger, svigersønner eller børnebørn. Hvordan det slutter, ved vi ikke.
MEN togene kører stadig til tiden på ”banegården” i Gødstrup og når Storsygehuset MidtVest står færdig om få år, så får vi igen station i Gødstrup. Så er ringen sluttet.
Man kan ikke lade være med at blive imponeret jo flere gange man ser det fantastiske anlæg. Det er bare så flot.
Tak til Katrine og Hans Ole for at de ville dele ud af deres store interesse.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 19:38

kan du lave en nærmere analyse af novellen "hejren", har lidt svært ved at forstå handlingen, tak på forhånd

...
28.01 | 08:42

Hej jeg har en crosser stående, som ikke bliver brugt mere. Sælger I sådan een, da vi vil gerne af med den

...
27.10 | 09:51

Rosenlundcentret er i Sydgaden, Snejbjerg
mvh Søren Brogaard

...
26.10 | 21:34

Hvor ligger det i herning

...
Du kan lide denne side